időjárás 24°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

A védelmi intézkedések megszegésére buzdít a szivárványkoalíció

Veres László István
2021.01.29. 05:50
A védelmi intézkedések megszegésére buzdít a szivárványkoalíció

– Bár a baloldali ellenzék mindent megtesz azért, hogy hátráltassa a kormány munkáját, mégis eredményes a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon – véli Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azért nincsenek több tízezres demonstrációk hazánkban, mert széles körű konszenzus övezi a járvány terjedésének lassítására bevezetett intézkedéseket. Ezzel szemben a baloldal – politikai haszonszerzés reményében – akár törvénysértésre is biztatja az embereket.

„Magyarország a koronavírus-járvány első és második hulláma alatt is gyorsan reagált, időben meghozta a járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket” – írta Facebook-oldalán Rétvári Bence. Az államtitkár bejegyzésében közzétett egy húsz pontból álló listát is, amely a járvány kezdete óta született legfontosabb, egészségügyre vonatkozó döntéseket tartalmazza. Eközben a baloldali ellenzék parlamenti vizsgálóbizottságok felállítását kezdeményezi, amelyek a gazdasági válság kezelésére, a járvány elleni védekezésre és a vakcinabeszerzésre vonatkozó kormányzati döntéseket vizsgálnák. A szivárványkoalíció pártjai szerint ugyanis a kormány a koronavírus tavalyi megjelenése óta számos elhibázott döntést hozott, illetve cserben hagyta a vállalkozásokat és a munkavállalókat.

Eredményes védekezés

– A baloldal lassan egy éve támadja a védekezést, álhíreket terjeszt és kamuvideókat gyárt. Folyamatosan emelik a tétet: a legutóbbi álhírdömpinget a vakcinákkal kapcsolatban indították el, és aláírásgyűjtést kezdeményeztek a kínai oltóanyag ellen – emlékeztetett lapunk megkeresésére Rétvári Bence. Hozzátette:

a baloldali politikusok igyekeznek elbizonytalanítani az embereket a vakcinákkal kapcsolatban, ami azért különösen veszélyes, mert minél később alakul ki a lakosság megfelelő mértékű átoltottsága, annál később tudhatjuk magunk mögött a járványt és az azzal járó korlátozásokat.

– Hadjáratot indítottak előbb az orosz, majd a kínai szérum ellen, amellyel kapcsolatban az a legfőbb kifogásuk, hogy Kínában készül. Pedig jelenleg Magyarországon hetvenhét, Európa-szerte pedig több száz olyan gyógyszernek van engedélye, amit ugyan európai cégek forgalmaznak, de Kínában gyártanak. Ezek ellen viszont nem emeltek semmiféle kifogást az elmúlt években – hangsúlyozta. Az államtitkár szerint Magyarország más államoknál sikeresebben tudta megvédeni az emberek életét, egészségét.

– Nálunk nem alakultak ki olyan jelenetek, mint több más, hazánknál sokkal gazdagabb országban, ahol a kórházak folyosóin és étkezőiben látták el a koronavírusos betegeket, vagy a légzéstámogató berendezést a parkolóban, az autójukban ülve voltak kénytelenek használni az arra rászoruló fertőzöttek

– mondta az országgyűlési képviselő. Hozzáfűzte: sok országban még a rákos betegek kezelései is elmaradnak, a Covid-fertőzötteket pedig – kapacitás hiányában – nem kórházakban, hanem szállodákban ápolják. Olyan is előfordul, hogy a koronavírusteszthez szükséges mintát az embereknek saját maguknak, az otthonukban kell levenniük.

Hergel a baloldal

Rétvári Bence úgy véli, az eredményes magyar védekezésnek eddig is az volt a kulcsa, hogy az emberek komolyan vették és betartották az óvintézkedéseket. Ennek az alapja pedig a baloldal által kigúnyolt nemzeti konzultáció volt. – Magyarországon azért nincsenek több tízezres demonstrációk és autógyújtogatások, mert széles körű konszenzus övezi a járvány terjedésének lassítására bevezetett szabályokat – közölte. A kereszténydemokrata politikus szerint

a baloldal összevissza beszél, hiszen ősszel még sokkal szigorúbb korlátozások bevezetését javasolták, most viszont a védelmi intézkedések betartása ellen lázítanak, amikor a vendéglátóipari egységek pandémia előtti működési rendjének visszaállítását követelve hergelik az embereket.

– Ám azt is látni kell, hogy a törvényekkel szembeni ellenállás nem most kezdődött el náluk, tavasszal például az érettségivel szembeni bojkottra szólították fel a tanárokat. Jogszabályt szegtek akkor is, amikor – a látogatási tilalom ellenére – kórházakba szöktek be, hogy ott különféle, például a dolgozók védőfelszerelésével kapcsolatos álhíreket generáljanak. Gyöngyösi polgármesterük, Hiesz György pedig ennél is továbbment, amikor elfogadhatatlan módon, az oltási tervet figyelmen kívül hagyva, soron kívül oltatta be magát – húzta alá az államtitkár. Hangsúlyozta: a védekezés közös érdekünk lenne, hiszen a járvány láthatatlanul is képes terjedni. Véleménye szerint ezért

iszonyatosan felelőtlenek azok a politikusok, akik a védelmi intézkedések megszegésére buzdítanak.

Uniós tehetetlenség

Rétvári kitért rá, hogy a baloldal nemcsak idehaza hátráltatja a járvány elleni védekezést, hanem Brüsszelben is alaptalan támadásokat intéz Magyarországgal szemben.

– Pedig inkább azt kéne tisztázniuk uniós szövetségeseikkel, hogy miért akadoznak az Európának szánt vakcinaszállítmányok, miközben az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába vagy Izraelbe nagy számban érkeznek oltóanyagok.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Európa, csakúgy, mint a migrációs krízis vagy a 2008-as gazdasági válság idején, most sem tud hatékonyan fellépni. Annak ellenére, hogy Brüsszel a krízishelyzetekben nem tud megoldásokat kínálni, továbbra sem tett le arról, hogy a tagállamok minél több, szuverén döntéshozatali jogkörét vonja magához – fogalmazott az Emmi parlamenti államtitkára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.