időjárás 2°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Gulyás Gergely: Lemondtak a miniszterek a vagyonkezelő alapítványokban betöltött helyeikről

Szili Katalin: Az Európai Bizottság kimutatta a foga fehérjét

Magyar Nemzet
2021.01.15. 17:04
Szili Katalin: Az Európai Bizottság kimutatta a foga fehérjét

Hiába gyűlt össze 1,3 millió aláírás az RMDSZ és a FUEN által kezdeményezett kisebbségvédelmi csomag támogatására, az Európai Bizottság kitáncolt a döntés kötelezettsége elől.

„Jól láthatóan az Európai Bizottság nem vállalta fel a politikai döntés meghozatalát. Döntésével bizonyította, hogy az európai intézményi bürokrácia vezérli és nem a valós problémák megoldása” – fogalmazott Szili Katalin, a határon túli autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az Európai Bizottság döntésével kapcsolatban. „A polgári kezdeményezés, úgy tűnik, számukra csak egy demokratikus mutatványosbódé, ahol a forgatókönyvet ki tudja, kik írják. Ezzel elősegíti, hogy tovább nőjön a bizalmatlanság az európai polgárok és a brüsszeli adminisztráció között” – tette hozzá.

Szili Katalin szerint az Európai Bizottság megint kimutatta a foga fehérjét Fotó: archív/MTI

A döntést azzal a kezdeményezéssel kapcsolatban hozta meg a bizottság, amelyet a Romániai Magyarok Demokratikus szervezete és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója a Minority SafePack elnevezésű polgári kezdeményezés keretében adott közre. Ennek lényege, hogy az európai etnikai és nyelvi kisebbségek minél nagyobb jogi támogatást élvezzenek. A kezdeményezés rendszere szerint ha legalább egymillió aláírás gyűlik össze legalább hét uniós országból, akkor az Európai Bizottság foglalkozik a javaslatban foglaltakkal.

Szili Katalin közleményében az olvasható, „Az RMDSZ és a FUEN által kezdeményezett, 1,3 millió európai polgár által támogatott kisebbségvédelmi csomag polgári kezdeményezés ügyében a mai napon hozta meg döntését az Európai Bizottság. Döntésében az Európai Parlament támogatása ellenére megismételte azt a határozatát, mely szerint nincs jogszabály-alkotási felhatalmazása a nemzeti kisebbségek védelmének ügyében.” „Határozatában hivatkozik különböző, a gender-, roma- , LMBTQ-stratégiákra, továbbá általános, a nyelvi, kulturális sokszínűséget védő szabályokra, melyek részben kellőképpen elasztikusak, így betartásuk nem kötelező, részben elégtelenek a nemzeti kisebbségek védelmére. A kezdeményezés pontosan ennek hiányát hivatott szolgálni” – fogalmazott Szili Katalin.

Minority SafePack

Minority SafePack: A küzdelmet folytatni kell!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.