Albin 2024. március 1.
logo

Pedofil óvodai alkalmazottra csapott le a rendőrség Újbudán

Ismét szintet lépett a fővárosi áldozatvédelmi program

Forrás: police.hu
2021.01.28. 19:14
Ismét szintet lépett a fővárosi áldozatvédelmi program

A gyermekek védelmére folytatott együttműködésről írt alá megállapodást január 27-én Kuslits Gábor, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója és Terdik Tamás dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya. Az új projektről Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy ezzel a projekttel az áldozatvédelem jegyében szintet léptek a hatóságok. A rendőrség és a gyermekvédelem együttműködése a bűncselekményekben érintett gyermekek lelki terheinek csökkentésére és a minél gyorsabb gyógyulásra irányul.

A bűncselekmények, elsősorban a családon belüli zaklatás, bántalmazás, szexuális erőszak áldozatává vált gyermekek óriási megrázkódtatást élnek át. Egy büntetőeljárás során nagyon fontos, hogy ezt a traumát ne fokozzák tovább, a gyermekeket megvédjék a további lelki sérülésektől. A bizonyító erejű, pszichológus közreműködésével elvégzett nyomozati, ügyészi vagy éppen a bíróság előtti meghallgatások minden egyes alkalommal feltépik a sebeket az abúzus áldozatává lett gyermekekben. A sértettek gyógyulása érdekében azt kell elérni, hogy ezekről a dolgokról csak egyszer kelljen beszélnie a gyermeknek, s azt megfelelő, nyugodt környezetben tehesse meg, ahol tudja, érzi, biztonságban van.

Fotó: Police.hu

Budapest VIII. kerületében, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai épületegyüttesében kialakított feltételeknek köszönhetően egyedülálló módon több szakterület tud együttműködni az abúzus kiskorú áldozatait segítve. Gyermekbarát környezetben történhet meg orvosi vizsgálat, tanácsadás, hatósági meghallgatás. A speciális meghallgatóhelyiségben videóra rögzíthetik a gyermek vallomását, hogy azt csak egyszer kelljen elmondania, illetve zárt láncú hálózaton keresztül egyszerre több szakember – akár ügyész, bíró is – is úgy tud közreműködni, hogy az ne váljon zavaróvá. Az elkészült felvételeket játszhatják le később a bizonyítási eljárások során, a gyermeket ezzel nem teszik ki annak, hogy újra el kelljen mondania, mi történt vele, hogy újra át kelljen élnie a borzalmakat.

A megállapodás aláírásával egyidejűleg átadott, a rendőrség által kialakított meghallgatószoba már a hatodik ilyen, európai feltételeknek megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező helyiség, mely az áldozatvédelem jegyében készült el a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Az új, Alföldi utcai komplexum azonban több ennél, hiszen nem egy rendőrségi objektumban, hanem egy gyermekekkel foglalkozó intézményben hozták létre. Berendezése és kialakítása alkalmas arra, hogy a lehető legkisebb stresszt okozza a gyermekeknek. Külön előny, hogy az eljárás érintettjét nem kell utaztatni, egy helyen adott a meghallgatás, a diagnózis és a terápia lehetősége is, a gyermekvédelmi központ szálláshelyet is biztosít a sértettnek és gondviselőjének, ha több időt vesz igénybe a bizonyításhoz szükséges eljárás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.