A brit mutáns ellen is védhetnek a vakcinák

Szlávik János szerint a brit mutánssal szemben kisebb a vakcina hatékonysága, de a súlyos fertőzéstől még így is képes megvédeni.

Magyar Nemzet
Forrás: atv.hu2021. 02. 18. 10:08
SZLÁVIK János
Budapest, 2020. december 26. Szlávik János infektológus fõorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár a kínai vakcina dokumentációja még hátravan, de világszerte már harmincmillió embert oltottak be vele – tájékoztatott a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa az ATV Start című műsorában. Szlávik János hangsúlyozta: valamennyi országban ellenőrzik az oltóanyagokat, és csak ezután engedik az állampolgárokat beoltani, így lesz ez Magyarországon is.

Elmondása szerint ő egyáltalán nem fél a hagyományos vakcináktól, mint amilyen a kínai is, hiszen ugyanezzel a technológiával készül például az influenza elleni védőoltás, amit sokan beadatnak maguknak. Szerinte nem lehet kijelenteni, hogy ha egy oltóanyag a hagyományos technológiával készült, akkor baj van vele. Azt hangsúlyozta, hogy

ha engedélyezik, akkor nem kell félni tőle, hanem be kell adatni.

Hozzátette: az oltások nem egyformák, a hagyományos technológián alapulók ugyan nem olyan hatékonyak, mint az újabb, mRNS-vakcinák, de ez nem jelenti azt, hogy nem védenek meg a súlyos fertőzéstől.

Szlávik János rámutatott: vannak országok, amik csak az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett anyagokkal oltanak, és vannak, amik nem. Elmondása szerint

arra lenne szükség, hogy minél hamarabb minél több embert oltsanak be, és ez az unió által engedélyezett oltóanyagokkal nem fog menni.

A kínai vakcinánál valóban hiányoznak azok a közlemények, amik például a Szputnyiknál is megvannak, viszont úgy véli, vészhelyzetben ez előfordul.

Szlávik János
Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Szlávik János bízik benne, hogy nemcsak a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatai fognak lezajlani, hanem előkerülnek olyan dokumentumok, amelyek kimondják, hogy a vakcina jó, az emberek ugyanis csak akkor fognak bízni benne – tette hozzá. Szerinte valószínűleg megvannak ezek a papírok, ugyanis ha nem lennének, nem oltottak volna be harmincmillió embert.

Az infektológus úgy véli, hogy

valószínűleg a brit mutáns ellen is védenek ezek az oltások,

más kérdés viszont a dél-afrikai vagy a brazil variáns. Szerinte a brit mutáns ellen kisebb lehet a vakcinák hatékonysága, de a haláltól vagy a kórházba kerüléstől még így is képesek megvédeni ezek az oltóanyagok.

Az esetleges nyitással kapcsolatban elmondta: szakmai kérdéseket szakmai alapon kell meghozni, még egy kis időnek el kell telnie ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy elindult-e a járvány harmadik hulláma Magyarországon is. A szakember nem érzi úgy, hogy a következő hetekben bármilyen nyitásról lehetne beszélni, majd hozzátette, hogy ha elegendő oltóanyag állna rendelkezésre, akkor lehetne elgondolkodni a folytatáson, de egyelőre mindent így kell hagyni, ahogy most van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.