Kiborult az MSZP Hadházy Ákos momentumos jelölése miatt

Nagy port vert fel a baloldalon belül, hogy a Momentum Hadházy Ákost indítja Zuglóban az idei előválasztáson. Az egykori LMP-s társelnök a körzet jelenlegi parlamenti képviselőjét bírálta, s Tóth Csaba is keményen visszaszólt Hadházynak. A csörtébe egy másik MSZP-s honatya, Harangozó Tamás is beszállt. A szivárványkoalícióban nem ez az első belső konfliktus az elmúlt időszakban.

2021. 02. 18. 5:45
HADHÁZY Ákos
Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő átlépte a jóízlés határát, amikor január 8-án egy halottasáhzból kijuttatott videófelvétellel riogatta követőiet a Facebookon Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb konfliktusok pattantak ki a Gyurcsány Ferenc vezette szivárványkoalíción belül. Alig egy héttel azután, hogy Fekete-Győr András Momentum-elnök, valamint Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az újranyitás kérdésében feszült egymásnak, most újabb szocialista politikusok szóltak be élesen a Momentum zuglói jelöltjének.

Az újabb pengeváltás azzal kezdődött, hogy

az olimpiaellenes párt nemrégiben bejelentette: Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt indítja Zuglóban a 2022-es országgyűlési képviselő-választást megelőző előválasztáson.

Harangozó Tamás, az MSZP ország­gyűlési képviselője a hírre reagálva az ATV Egyenes beszéd című műsorában

érthetetlennek nevezte, hogy Hadházyt Zuglóban indítják, ahol a szocialista párt jól szervezett háttérrel nyerte meg a körzetet. Az LMP egykori társelnöke azzal szúrt vissza, hogy – szintén az ATV-ben – bírálta az MSZP-s Tóth Csabát, aki egyébként több ciklus óta a XIV. kerület parlamenti képviselője.

Hadházy egyebek mellett nem megfelelő jelöltnek nevezte Tóthot, aki szerinte „túlzottan csendben van” azokban az ügyekben, amelyeket a baloldali sajtó tárt fel a kormánypártok kontójára. – A zuglóiak jobban tudják, hogy miről van szó – jegyezte meg sokatmondóan. A szocialisták helyi erős embereként és oligarchaként is emlegetett Tóth Csaba Fiala János ­Keljfeljancsi című műsorában meglehetően hevesen reagált a momentumos jelölt kijelentései­re. Szerinte

„Hadházy úgy váltogatja a pártokat, mint más az alsógatyáját”, rá­adásul úgy vélte, hogy a független képviselő személyében olyan ember kiabál rá „kígyót-békát, akinek az ország a Fidesz kétharmados többségét köszönheti”.

Úgy vélte: azért tarthatja könnyebben megszerezhetőnek a Momentum Zuglót, mert ott mindig is ellenzéki vezetés volt. „Választhatták volna Felcsútot vagy bármelyik másik fideszes körzetet, de ők a könnyebb utat akarják” – mondta Tóth.

Tóth Csaba a XIV. kerület helyett Felcsútra küldené az LMP volt társelnökét Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Momentum sajtóosztályát is megkérdeztük, hogyan értékelik a jelöltjük körüli pengeváltásokat. Érdemi választ nem adtak, ehelyett a kormányt bírálták, és méltatták az előválasztás intézményét, amely szerintük „visszahozza Magyarországra a szabad választás lehetőségét”. A szivárványkoalíción belüli konfliktusokat annak hangoztatásával igyekeztek kisebbíteni, hogy a fentiekben mind a hat párt egyetért. Emellett megerősítették, hogy Hadházy lesz a jelöltjük az előválasztáson, amelyen „a választóknak rendelkezésükre áll minden információ, ami alapján dönthetnek”.

Forrásaink szerint

Tóth Csaba a baloldal egészén belül meglehetősen népszerűtlen, sokan távolítanák el a szocia­listák szürke eminenciását.

Korábban, még Zugló polgármestereként Karácsony Gergely például arról beszélt egy nyilvánosságra került hangfelvételen, hogy

örül annak, hogy egyelőre „le van dugózva” a konfliktus Tóth Csabával, aki egyébként szavai szerint többször is megfenyegette őt és családját is. Azt is mondta, hogy ha nem nyeri meg a főpolgármester-választást, és visszamegy Zuglóba, akkor ott „elássák”.

A Gyurcsány-koalíción belüli feszültségekkel kapcsolatban azért is árulkodó a Hadházy momentumos indítása miatti marakodás, mert a baloldali pártok prominensei leszögezték: egyetértenek abban, hogy mind a 106 egyéni választókörzetben indítanak saját jelöltet. A lapunk által megkérdezett elemzők korábban valószínűtlennek nevezték, hogy a kisebb pártoknak lenne elegendő emberük, valamint szervezeti és anyagi hátterük, hogy az összes egyéni körzetben komolyan vehető jelöltet indítsanak. Arra is rámutattak, hogy a baloldal legerősebb pártjává vált DK – élve ezzel a helyzeti előnnyel – minden bizonnyal a jelenlegi támogatottságánál jóval nagyobb szeletet kíván kihasítani a parlamenti tortából, s Gyurcsány Ferenc minden erejével azért fog lobbizni, hogy a lehető legtöbb egyéni körzetben verseny nélkül indíthassanak jelöltet az előválasztáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.