időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Orbán Viktor: A legjobb, ha az embereket is bevonjuk a döntéshozatalba

Luxusházat vásárolt a szocialisták elnöke

Magyar Nemzet
2021.02.11. 05:55
Luxusházat vásárolt a szocialisták elnöke

Pécs egyik legimpozánsabb részén, a Donátusi úton, azon belül is a Donátusi Villaparkban vette legújabb házát Tóth Bertalan, az MSZP elnöke – derítette ki a Magyar Nemzet. A villaparkot kivitelező cég egyébként az a Castrum-Pécs Kft., amelynek korábban a helyi szocialisták – amelynek Tóth sokáig vezetője volt – eladták a székházukat. A társaság egyik tulajdonosa pedig Lusztig Péter, aki a rendszerváltás előtt operatív tiszt, később MSZP-s országgyűlési képviselő, illetve Lamperth Mónika kabinetirodájának munkatársa is volt.

Örök panoráma, nagy terasz, dupla garázs, saját zöldterület, a házak pedig saját tulajdonú magánúton, kártyás sorompón keresztül közelíthetők meg – így reklámozták korábban a pécsi Donátusi Villaparkot, és mint lapunk kiderítette: itt vette legújabb házát Tóth Bertalan. Ismert: az országgyűlési képviselők napokban leadott,

2020-as vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy az MSZP elnöke számos ingatlana után egy 154 négyzetméteres, pécsi családi ház felét is megvásárolta. A lehívott tulajdoni lapok alapján a luxusingatlan másik fele a pártelnök feleségének a nevén van.

Bár a reklámból nem derült ki, hogy a Donátusi Villaparkban pontosan milyen összegért lehetett házat vásárolni, a mostani ingatlanhirdetések szerint a környéken, hasonló méretű, használt ingatlanokat alsó hangon 50-60 millió forintért kínálnak.

Azon túl, hogy új családi háza mellett több pécsi ingatlan tulajdonosa, illetve vagyona részét képezi még egy erdő és egy hétvégi ház, továbbá van egy hárommillió forintos és egy 72 600 eurós életbiztosítása is, az MSZP elnökének újabb beruházása azért is figyelemre méltó, mert a Donátusi Villaparkot kivitelező cég nem más, mint a Castrum-Pécs Kft..

Ez azért érdekes, mert a pécsi szocialisták 2017-ben a Castrumnak adták el székházukat. Ekkor a Pécsma.hu hiába kérdezte Tóth Bertalan – aki korábban az MSZP helyi elnöke, a város alpolgármestere is volt – az ügylet részleteiről, ő üzleti titkokra hivatkozva nem adott választ arra, hogy mennyiért adták el a székházat. Mint a Pécsma.hu ekkor fogalmazott, „az egykori székház kiváló helyen van, hiszen az egyetem a következő években 24 milliárdos fejlesztéseket hajt végre a környéken azért, hogy minél több külföldi hallgató tanulhasson a PTE-n. Az orvosi karral szembeni terület pedig kiválóan alkalmas lehet arra, hogy ott a külföldieknek otthonokat építsenek”.

Az MSZP vezetője több pécsi ingatlan tulajdonosa, de vagyona része többek között egy erdő is
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A pécsi szocialisták székháza ugyanakkor „házon belül” maradt, a Castrum egyik tulajdonosa ugyanis az a Lusztig Péter, aki 1967-től 1989-ig az MSZMP tagja, illetve a Belügyminisztérium operatív tisztje volt, 1989-ben lépett be az MSZP-be, 1994–1998 között a párt országgyűlési képviselője, később pedig a Lamperth Mónika vezette Belügyminisztérium kabinetirodájának munkatársa volt.

Vagyonbevallásából egyébként az is kiderült, hogy az MSZP elnöke a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is felvette, így tízmillió forintnyi állami támogatáshoz jutott, ami meglehetősen visszatetsző annak fényében, hogy a szocialisták annak idején nemmel szavaztak az előterjesztésre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.