Nemzetközi kampányt hirdetve tiltakozik a Labrisz egyesület

A legismertebb mesék ellen indított akciója után, ezúttal nemzetközi kampányt hirdetett a fogyasztóvédelmi hatóság elmarasztaló döntése ellen a Labrisz Leszbikus Egyesület. Kiderült ugyanis, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott szexuális kisebbség az All Out nevezetű, globális LMBTQ érdekvédelmi szervezet honlapján indított petíciót a fogyasztóvédelem határozata ellen, követelve, hogy a hatóság „állítsa le a marginalizált csoportoktól szóló könyvek megbélyegzését”.

Forrás: Facebook/Labrisz Leszbikus Egyesület, action.allout.org2021. 02. 28. 16:30
null
Fotó: Facebook/Labrisz Leszbikus Egyesület
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés szövegében kijelentik: az elmúlt hónapokban a Meseország mindenkié című kiadvány támadások kereszttüzébe került Magyarországon, ugyanis a szélsőjobboldali tüntetések mellett tiltakozó petícióban követelték a mesekönyv betiltását,

sértegették a Labrisz egyesület tagjait, a kiadványt árusító könyvesboltok dolgozói pedig – állításuk szerint – fizikai és verbális bántalmazásnak lettek kitéve.

Megjegyzik továbbá, hogy az egyre népszerűbb mesekönyvet a jobboldali média, valamint egyes szélsőjobboldali politikusok is hevesen támadták, sőt maga Orbán Viktor miniszterelnök is felszólította a szexuális kisebbségeket, hogy hagyják békén a gyermekeket. Jelenleg pedig a fogyasztóvédelem határozata próbálja ellehetetleníteni az egyik legkelendőbb kiadvány terjesztését, ugyanis a hatóság nemrégiben elrendelte, hogy az egyesületnek kötelező megkülönböztető jelzéssel ellátnia a Meseország mindenkié című kötetet, ezáltal tájékoztatva a fogyasztót, hogy a mesékben a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg.

Fotó: Facebook/Labrisz Leszbikus Egyesület

A petíció kezdeményezői leszögezik, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság döntése – amely elmondásuk szerint az Alaptörvény által garantált véleménynyilvánítás szabadságát is korlátozza – nyilvánvalóan annak a keresztes hadjáratnak a része, amelyet a magyar kormány az LMBTQ-közösségek ellen folytat.

Végezetül hangsúlyozzák: készen állnak a visszavágásra, viszont ehhez szükségük van támogatásra.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, egy közérdekű bejelentésre induló vizsgálat nyomán Budapest Főváros Kormányhivatala megállapította: a Meseország mindenkié című kötet értékesítésével a Labrisz Leszbikus Egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg, mivel a kiadványon nem tüntetik fel, hogy a mesékben a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg. A hatóság hangsúlyozta: mivel a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról és témaköréről, így sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik, ezért arra kötelezte a szervezetet, hogy mindig nyújtson teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körét érintő áruk esetleges értékesítésével kapcsolatban, amit a vitatott mesekönyv esetében is alkalmaznia kell.

A Soros által támogatott szervezet viszont nem hajlandó megkülönböztető jelzéssel ellátni az első magyar LMBTQ-ideológiát tartalmazó mesekönyvet, sőt a Háttértársaság segítségével jogi útra tereli az ügyet.

A felháborodott kiadó emellett a közösségi médiában is kampányol az igazáért: a szervezet arra biztatja a támogatóit, hogy az eredeti eset példáját követve mindenki jelentsen be hasonlóan „megtévesztő” meséket, hiszen állításuk szerint nemcsak az LMBTQ-kiadvány, hanem a Vuk, a Bambi, a Csipkerózsika, a Maugli, a Frakk, a Tévémaci, a Timon és Pumba valamint a Hupikék törpikék miatt is bejelentést lehetne tenni, mivel ezek a történetek is áthágják a hagyományos nemi szerepek szigorú határait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.