időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Több mint 13 millió ember beoltására rendelt vakcinát a magyar kormány

Forrás: ORIGO.HU
2021.02.28. 15:24
Több mint 13 millió ember beoltására rendelt vakcinát a magyar kormány

Magyarország az Európai Unió beszerzési rendszerén keresztül eddig 9 868 855 ember oltásához szükséges vakcinát rendelt, míg saját közvetlen beszerzés útján további 3 500 000 ember beoltásához elegendő szállításról állapodott meg. Ennek eredményeképpen év végéig 13 368 855 fő beoltására nyílik lehetőség. A Moderna oltóanyagból Magyarország 872 000 fő beoltásához elegendő mennyiséget rendelt.

A további opcionális tételeket azért nem rendelte meg a kormány, mert azokat leghamarabb a harmadik negyedévben tudnák csak szállítani, amikor – köszönhetően az ország saját beszerzéseinek – elegendő vakcina fog már rendelkezésre állni az országban.

Épp az elmúlt napokban szólította fel az uniós tagállamokat az Európai Unió, hogy az opcionális tételekként rendelt többletekből ajánlják fel más tagországoknak a vakcináikat, tehát megállapítható, hogy az opcionális tételekként rendelt mennyiség szállítása sem biztos – köszönhetően az Európai Bizottság elhibázott beszerzési rendszerének.

Jelenleg nem az okozza a problémát, hogy ki milyen tételeket rendelt vagy nem rendelt, hanem az, hogy az EU által kötött szerződések nem tartalmaznak semmilyen kényszerítő garanciát arra, hogy a gyártók a konkrét határidőkre leszállítsák a megrendelt vakcinamennyiséget, ami miatt lényegesen kevesebb vakcina érkezik az uniós beszerzésből az Európai Unió tagállamaiba, mint ahogy azt a szerződések alapján a gyártóknak le kellene szállítani.

Jogosan merül fel az emberekben, hogy a baloldal európai parlamenti képviselőinek nem a magyar kormányt kellene bírálnia, és hogy nem a magyar emberek ellen, hanem a magyar emberekért kellene dolgozniuk.

Azt is okkal várják el, hogy kövessenek el a maguk részéről mindent, hogy az unió végre szorítsa rá a vakcinagyártókat a szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítésére.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt vasárnap, hogy a baloldal, az élükön Gyurcsány Ferenc pártjával, tudatosan félrevezeti a közvéleményt. A járvány kezdete óta folyamatosan hazudnak és álhíreket terjesztenek – olvasható az Origó.hu cikkében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.