Elkészült a poszt-Covid szindróma hazai kezelésrendje

A koronavírusos megbetegedések után közel negyven százalékban jelentkeznek panaszok és tünetek.

Munkatársunktól
2021. 03. 20. 14:20
migrén
Szörnyű érzés a szűnni nem akaró fejfájás Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) koordinálásával elkészült a poszt-Covid szindróma szakmai protokollja, amely több ország jó gyakorlatait veszi alapul, a magyarországi viszonyokhoz adaptált formában – jelentette be legújabb, az Emmi Facebook-oldalára feltöltött videójában Kásler Miklós tárcavezető. Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy az országos intézetek több neves szakemberének bevonásával elkészített kezelésrend komoly segítséget jelent mind a betegeknek, mind az orvosoknak.

– A protokoll elkészítésére azért volt szükség, mert a jelenlegi megbetegedések után közel negyven százalékban jelentkeznek panaszok és tünetek

– mondta a tárcavezető. Hozzátette: részben légzőszervi, részben keringési elégtelenség maradhat vissza, gyakori a fejfájás, végtagfájdalom, fáradtságérzet és a lelki problémák. Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy

a protokoll hatékony segítséget nyújt a kórházi orvosoknak, közérthető módon segíti a kórházak dolgozóit a fertőző betegek ellátására való felkészülésében és gyakorlatában.

Bemutatja, hogy mit kell tenni a fertőzésre gyanús személyeknek, ha megbetegedés tüneteit észlelik magukon, és hova fordulhatnak az egészségügyi ellátórendszeren belül. A protokollal kapcsolatban kiemelte, hogy magába foglalja a prognózis és a kezelés alapelveit, kitér a képalkotó vizsgálatok alkalmazására, a mintavételi eljárásokra, valamint a laboratóriumi vizsgálatra kijelölt intézmények elérhetőségére is. A nemzetközi ajánlások figyelembevételével bemutatja többek között az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet, betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait.

Az eljárásrend jövőjével kapcsolatban elmondta:

a minisztérium poszt-Covid ambulancia felállítását tervezi az országos intézetekben, az egyetemek klinikai központjaiban és a megyei kórházakban.

– A járvány csökkenése majd megszűnése idején lesz lehetőség arra is, hogy poszt-Covid rehabilitációs osztályokat is kialakítsunk – zárta üzenetét a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.