időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Napokon belül az átoltottsági lista élére ugorhat Magyarország

Csókás Adrienn
2021.03.09. 14:29
Napokon belül az átoltottsági lista élére ugorhat Magyarország

Hazánk a népességarányos beoltottság tekintetében második helyen áll az európai uniós országok között, de napokon belül az élre kerülhetünk. Eddig 1 millió 47 ezren kapták meg a vakcinát, és a hét második felében megfeszített tempóban folytatódik az oltási program.

A baloldal által kikezdett oltási nehézségek ellenére is magabiztosan előzi az európai mezőny legnagyobb részét Magyarország: a legfrissebb nemzetközi adatsor szerint

a hazai oltási sebesség két és félszerese az uniósnak.

Bár az elmúlt hétvégén felfüggesztették a 65 éven aluli krónikus betegek AstraZeneca-vakcinával való oltását, a Koronavírus Sajtóközpont szerint így is közel négyszázezer regisztrált állampolgárt oltottak be az elmúlt napokban.

Három nap alatt Magyarországon a lakosság 2,01 százaléka jutott vakcinához, miközben az EU-ban csupán a lakosság 0,70 százaléka lett beoltva.

Magyarország 10,26 százalékkal – Málta után – a második helyen áll a népességarányos beoltottság tekintetében az európai uniós országok között. Sokkal jobban állunk tehát, mint például Franciaország, Németország, Ausztria vagy Spanyolország. Sőt, Belgiumhoz, Franciaországhoz, Svédországhoz képest csaknem kétszeres az érték Magyarországon. Az uniós átlag egyébként hat százalék.

A hazai lakosságarányos átoltottsági arány magasan az uniós átlag felett van
Fotó: Origo.hu

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója közösségi oldalán számolt be róla: számok és tények mutatják, hogy Magyarország a vakcinabeszerzésben és az oltási folyamatban is jól áll. Szerinte jó esély van rá, hogy e tekintetben hamarosan az élre kerüljön hazánk.

A kormánypárti politikus szerint

„álságos és felelőtlen, hogy a baloldal kritizálja az oltási folyamatot, napi politikai hasznot remélve ettől”.

Felidézte: az elmúlt időszakban a baloldal fő foglalatossága az oltások elleni bizalmatlanság keltése volt. Mivel a mai napig öt vakcinából kettőre nemet mondanak, ha rajtuk múlt volna, jelenleg 350 ezerrel kevesebben kaptak volna eddig oltást – fűzte hozzá.

A múlt hétvégén elhalasztott AstraZeneca-oltásokat ezen a héten kapják meg az érintettek
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közben a HírTv Magyarország élőben című műsorában arról beszélt: májusra eljuthatunk oda, hogy egy hasonló lakosságszámú uniós országhoz képest már több mint hárommillióval több oltást tudunk majd beadni.

Szerinte az élvonalba tartozó oltási sebesség annak köszönhető, hogy

a magyar kormány nem ült tétlenül, amikor látta, hogy akadozva érkeznek a nyugati szállítmányok, hanem elkezdett más irányban is tájékozódni.

Magyarország sikereit látva egyébként egyre több uniós ország próbál az elrontott brüsszeli beszerzés miatt újabb módon vakcinához jutni. Csehország, Lengyelország, Horvátország, Szlovákia is keleti oltóanyagot akar vásárolni.

Az oltásra regisztráltak száma már megközelíti a hárommilliót
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelezte: legalább két- két és félmillió embert kell beoltani ahhoz, hogy a járvány csituljon. Az oltásra jelentkezők száma egyébként már közelíti a hárommilliót.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta: a mai napig 1 047 045 főt oltottak be, ebből 314 485 fő már a második oltását is megkapta.

Hozzátette: a következő napok háziorvosi oltásaihoz már kiszállították az AstraZenecát, ma pedig Szputnyik V- és Pfizer-vakcina érkezik a kórházi oltópontokra. A múlt hétvégén elhalasztott hatvan év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása a hét második felében – csütörtöktől vasárnapig – lesz megtartva a kórházi oltópontokon.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.