A baloldali városvezetés sem tagadhatja le a közbiztonsági problémákat

Régóta tapasztalható problémát tettek szóvá az utasok és a tömegközlekedési dolgozók a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) az Örs vezér tere kapcsán. Kéregetők csoportos jelenléte a jegyautomaták körül, az utasokat és a járókelőket zaklató személyek jelenléte az aluljáróban és a felszínen, a BKK alkalmazottait érő rendszeres inzultusok és általános köztisztasági problémák tették indokolttá a vállalat kezdeményezésére indított közbiztonsági és köztisztasági akciót, amelyhez hasonlót a főváros korábbi fideszes városvezetése rendszeresen végzett a forgalmas közlekedési csomópontokon.

Ritó Szabolcs
2021. 03. 15. 16:00
null
A köztisztaság állapotának javítása érdekében az FKF is segíti a BKK akcióját Fotó: Nyiro Simon Forrás: Fotó: BKK | Nyirő Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A metróból kilépve a közleményben említett automaták irányába indultam, amely mögött gyakran tízfős kéregetőcsoport várja, hogy egy arra járó utas jegyet váltson. Most tisztának látszott a terep, de valaki már kiszúrta, hogy hezitálok, és rögvest előlépett az automaták mögül. Egy fiatal, fogatlan férfi szólított meg: – Szia! Figyelj, őszinte leszek: piára kellene pénz! Megmondom a frankót, ha adnál egy kis aprót, elinnám. – Odaadom neki a nálam lévő aprót, és megkérdezem, miért van az utcán, melyre a következő választ kapom: – Nem megyek szállóra, mert nincs tüdőszűrőm és taj-kártyám sem. Tüdőszűrő nélkül nem engednek be, a taj-kártya pedig háromezer forint, és nincs pénzem – mondta. Később a hajléktalanellátásban dolgozó szociális munkásoktól megtudtam, hogy a járvány idején is folyamatosan biztosítanak tüdőszűrést a hajléktalanoknak, amelyet az okmányok hiányában hajléktalanigazolvánnyal is igénybe vehetnek.

A köztisztaságért az FKF is segíti a BKK akcióját
Fotó: BKK/Nyirő Simon

A politikai korrektség is akadályozza a megoldást

A jelenségről megkérdeztük Borbély Ádámot, a zuglói Fidesz választókerületi elnökét és önkormányzati képviselőjét, aki az elmúlt években sokat foglalkozott a kerület közbiztonsági állapotával.

A képviselő szerint az Örs vezér téren tapasztalható állapotokhoz hasonló Zuglóban a Bosnyák tér, a Stadionok vagy a Zugló vasútállomás környéke. A közbiztonsági és köztisztasági problémák szintén jelen vannak az 1-es és a 3-as villamosok járatain is.

– A politikai korrektség számos esetben a probléma néven nevezését sem teszi lehetővé. Így annak ellenére, hogy Zugló komoly erőfeszítéseket tesz akár a kábítószer-használat visszaszorítására, akár az utcai alkoholizálás szankcionálására, ez az igyekezet sajnos nem elég – fogalmazott.

A közbiztonsági probléma egyik oka a képviselő szerint az, hogy bár a korábbi fideszes kerületvezetés rendeletben tiltotta a közterületen való életvitelszerű tartózkodást, később Karácsony Gergely polgármestersége alatt az önkormányzat kiiktatta a szabályozást. – Ez a probléma állandó feszültséget generál, és rendszeres konfliktusokhoz vezet. A balliberális kerületvezetés felelőtlen döntést hozott, ez által pedig az érintett hajléktalan embereket is kiszolgáltatott, méltatlan helyzetben hagyja.

Borbély Ádám kiemelte, hogy a „gomba”, azaz a BKK jegypénztára körül kifejezetten rossz a közbiztonság annak ellenére is, hogy a rendőrség jelenléte sokat segít, valamint a kerületben tevékenykedő civil szervezetek és egyházi segélyszervezetek is mindent megtesznek a jelenség szociális hátterének javításáért.

Sok éves elhanyagoltság jellemzi a környéket

A képviselő szerint az Örs vezér tér kiemelt fontosságú helyszín a zuglóiak életében, mégis évek óta gazdátlan: – Feltöredezett járda, hiányzó térkövek, lerobbant állapotú pavilonok jellemzik, ami tarthatatlan állapotokat teremt a környéken – szemléltette, majd emlékeztetett, miszerint

a Horváth Csaba-féle kerületvezetés régóta ígérgeti az aluljáróban egy akadálymentes mozgólépcső kiépítését. Borbély szerint sem a polgármester, sem a kerület országgyűlési képviselője nem szembesül a kerületben élők problémáival, mivel mindketten a II. kerületben laknak.

A tér távolabbi pontjain ottjártunkkor nyugalom volt: a zuglói oldalon álló „gomba” mellett rendőrségi járőrautó parkolt, a buszállomáson és környékén járőrök vigyázták a rendet. Az aluljáróban tartózkodott néhány kéregető, valamint az a Fedél Nélkült árusító férfi, aki több mint tíz éve minden nap ott árulja a hajléktalanok újságját, a BKK jegyautomaták körül pedig csupán az érkezésünkkor kéregető fiatal férfit lehetett látni.

Nem a hajléktalanok garázdálkodnak

Megkérdeztük a Menhely Alapítványt is, akik a terület utcai szociális szolgálatát látják el, valamint az akcióban is részt vesznek. Az alapítvány igazgatója, Aknai Zoltán a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a köztisztasági és közbiztonsági akció a néhány évvel ezelőtti Blaha Lujza téri, vagy Deák Ferenc téri intézkedés forgatókönyve alapján zajlik. Egyeztetés történt a BKK, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság és a metrórendőrség bevonásával Zuglóban, ahol arról született döntés, hogy meg kell erősíteni a rendészeti jelenlétet az Örs vezér téren azért, hogy az ott garázdálkodó csoport tevékenysége megszűnjön.

A Menhely utcai szolgálata vállalta, hogy amennyiben hajléktalan ember kerül az intézkedések fókuszába, akkor a saját eszközeivel megpróbál megfelelő segítséget nyújtani neki. Tapasztalataik alapján azonban az Örs vezér téren csak elvétve találkoztak hajléktalanokkal.

– Az tapasztaljuk, hogy a hajléktalanok is elmenekültek a környékről, mivel ők is rendszeresen áldozatául estek az ott garázdálkodó csoport zaklatásának. Ez a csoport nem tartozik az utcai szolgálat ügyfélkörébe, nem szorulnak rá az általunk nyújtott szolgáltatásokra, illetve a legkevésbé sem együttműködők

– mutatott rá Aknai Zoltán. A jelenség okáról a szakember úgy fogalmazott: – Ha egy nagy forgalmú terület nincs szigorúan „védve” a garázdálkodók ellen, akkor ott garázdálkodni fognak. Ha egy ilyen helyszín nincs folyamatosan ellenőrizve, akkor visszaszivárognak azok, akik ott lehetőséget látnak a bűnelkövetésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.