Szlávik János: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás

A főorvos szerint a fiataloknak is kérniük kell az oltást, hiszen a brit vírusmutáns miatt ők is veszélyben vannak.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 04. 10. 15:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás – erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton. Szlávik János szerint ehhez az kell, hogy a magyar lakosság 60–80 százaléka be legyen oltva. Mint mondta,

a több mint két és fél millió beoltott embernek már van hatása a járványra, ami azonban nem jelenti azt, hogy az új fertőzöttségi esetszámok drámaian csökkennének, de valamelyest javulnak majd az adatok.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy – ez látszik más országok példáján is – egy idő után lanyhulni kezd az oltási hajlandóság, amit oltásra buzdító kampányokkal lehet ellensúlyozni. Ugyanakkor kiemelte, hogy

arra kell törekedni, hogy minél több ember be legyen oltva, megerősítve bennük az oltások hatékonyságát, hiszen amíg a lakosság többsége nem lesz beoltva, addig bizonyos szabályokat továbbra is be kell tartani, az emberek nem érezhetik magukat szabadnak.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség valóban kapcsolatba hozta a vérrögképződést az oltással, de ezek ritka esetek voltak a beadott oltások számához viszonyítva. Hozzátette: az oltást továbbra is javasolja, hiszen annak előnyei jócskán meghaladják annak hátrányait.

Jelezte, hogy jövő héttől elérhető lesz Magyarországon is a Janssen cég koronavírus elleni, egydózisú vakcinája, így már hatféle védőoltással oltanak majd itthon.

Szlávik János elmondta, hogy folyamatos az idősek, a krónikus betegek, a kritikus infrastruktúrában és a köznevelésben dolgozók oltása. Reményét fejezte ki, hogy minél többen élnek az oltás adta védettség lehetőségével.

Sima Ferenc orvos beolt egy pedagógust a Pfizer/BioNTech-vakcinával Szekszárdon
Fotó: MTI/Kiss Dániel

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus brit mutánsa egyre több fiatalt betegít meg, a tapasztalatok szerint 30–40 éves fiatalok kerülnek sokszor súlyos tünetekkel kórházba. Ez azt mutatja, hogy

a fiataloknak is kérniük kell az oltást, hiszen a fertőzés miatt ők is veszélyben vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.