időjárás 4°C Marcella 2023. január 31.
logo

Szlávik János szerint nyárra talán visszatérhet a normális élet

Magyar Nemzet
Forrás: mti
2021.04.05. 14:08
Szlávik János szerint nyárra talán visszatérhet a normális élet

– Két és fél millió ember beoltását követően lehet arra számítani, hogy a beoltott tömeg valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a közmédiának. Szlávik János ugyanakkor kiemelte: ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni. Azt mondta, hogy

a járvány kezdetén úgy tartották, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 60-70 százalékának átoltottsága elegendő. Az új vírusmutánsok megjelenésével azonban – különösen a brit mutáns terjedésével – a főorvos szerint ennél is magasabb, akár 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák.

Szlávik János közölte, azt tapasztalja, egyre többen szeretnék beoltatni magukat, miután egyre többen látják a betegség súlyos következményeit. Kiemelte: az oltási terv jól halad, egyre több csoportot lehet behívni.

Véleménye szerint talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből.

A főorvos azt mondta: az elmúlt napokban sok az új fertőzött, és még mindig nagyon magas a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma. – Talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a platófázisa-e, vagy esetleg tovább emelkednek a számok – tette hozzá, megjegyezve: nagyon nehéz megjósolni, de bíznak benne, hogy ezek az igen magas értékek nem emelkednek tovább. Szlávik János kitért arra is, hogy a poszt-Covid szindrómára már korábban is felfigyeltek,

sok gyógyultnál maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar.

Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már harminc százalék körüli.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.