A járvány megfékezésében jelentős szerepet játszottak a tömeges oltások

A járvány megfékezésében egyértelműen a tömeges oltásoknak volt jelentős szerepe – mondta Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere az Életközelben című műsor e heti adásában. A tárcavezető interjújában kitért továbbá a járványügyi védekezésre, a magyar oltóanyaggyár fontosságára, a szakkollégiumok adatszolgáltatásával kapcsolatos támadásokra, azoknak a diákoknak a helyzetére, akik önhibájukon kívül nem tudtak részt venni az írásbeli érettségin, a praxisközösségekre, valamint a Baptista Szeretetszolgálattal kötött stratégiai együttműködési megállapodásra.

Forrás: MTI2021. 05. 23. 8:16
KÁSLER Miklós
Kásler Miklós szerint a megbecsültséghez nemcsak a béremelés fontos Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának vége felé enyhíteni lehet-e a védekezésen, a miniszter úgy reagált, hogy a vírus továbbra is jelen van. Ha körülnézünk a nagyvilágban, vannak olyan kontinensek, ahol a járvány jelen pillanatban is dühöng.

A járvány felszámolásában Magyarországon vitathatatlanul a tömeges oltásoknak volt jelentős szerepe.

A tárcavezető arra is rámutatott, hogy nagyon kevés ország mér víruskoncentrációt a szennyvizekben. Hozzátette:

a magyar védekezésnek az egyik alappillére volt a szennyvizek víruskoncentrációjának a folyamatos mérése.

Az Európai Unió vakcinabeszerzési politikájával kapcsolatban kiemelte:

a megrendelt vakcinákat se mennyiségben, se a megadott időpontban nem szállították le.

A magyar kormány döntőképességének, jó helyzetfelismerésének és gyorsaságának köszönthető, hogy ki tudtuk egészíteni ezeket a kontingenseket keleti vakcinával.

A jövőre felépülő magyar oltóanyaggyár segítségével megszűnik ez a típusú függőség, és nem lesz kiszolgáltatva Magyarország senkinek

- nyilatkozta a miniszter.

A szakmai kollégiumok adatszolgáltatásával kapcsolatban a miniszter kitért arra, hogy elindították az összes előforduló betegség terápiás irányelveinek a megújítását. Ezen az anyagon körülbelül 2 éve dolgoznak. Mindenki, aki érintett, elmondhatta a véleményét. Az anyagot határidőre eljuttatták a minisztériumba.

Kásler Miklós megerősítette, hogy azoknak a gyerekeknek, akik önhibájukon kívül nem tudtak részt venni az írásbeli érettségin nem vész el ez az év, hanem ha kérvényezik, szóbeli érettségi megtételére lesz lehetőségük.

A beszélgetés során kitért arra is, hogy alapkérdésnek tekinti a háziorvosi csoportpraxisok minden formájának megerősítését.

A praxisközösségek segítségével számos kezelést helyben lehet végezni, a betegeknek nem kell utaznia.

A miniszter az interjú végén beszámolt a Baptista Szeretetszolgálattal kötött stratégiai együttműködési megállapodásról. Elmondta: a Minisztérium mindazokkal a kérdésekkel foglalkozik, melyek az embereket érintik, a szeretetszolgálatok pedig olyan helyzetekben nyújtanak segítséget, amelyek szélsőségesek.

Katasztrófák, árvizek, cunami, vörös iszap katasztrófa, a szociális szférában, hátrányos helyzetű tanulók oktatásában kiegészíthetik egymás munkáját. Most a Baptista Szeretetszolgálattal abban állapodtak meg, hogy a gyermekhospice mozgalmat, amit ők is művelnek, határozottan megerősítik.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.