időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

A magyar lakosság 42 százaléka már megkapta az oltást

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.gov.hu
2021.05.03. 09:39
A magyar lakosság 42 százaléka már megkapta az oltást

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 073 149 fő, közülük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta – olvasható a Koronavirus.gov.hu legfrissebb tájékoztatójában. Mint írják, az új fertőzöttek száma 1219 fő, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 228 002 főre csökkent. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen.

A magyar lakosság 42 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 24 százalékkal.

Az oldal arról is tájékoztat, hogy miután a beoltottak száma átlépte a négymilliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is be tudnak jelentkezni a vakcináért. Már a 16–18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra. Védelmi intézkedések mellett ma megkezdődtek az érettségi vizsgák.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, a múzeumok, a mozik, a színházak, az edzőtermek és a sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Az online időpontfoglalón jelenleg Sinopharm- és AstraZeneca-oltásokra tudnak bejelentkezni a regisztráltak. Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a Magyarország.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni – olvasható a Koronavíurs.gov.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.