Gyurcsány tudtával került ki az őszödi beszéd

Titkosszolgálati jelentés szerint a Bolíviában egy rajtaütés során meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardo ismerte az őszödi beszéd kiszivárogtatóját, s szerinte Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével került a sajtóhoz a zárt körben elmondott beszéd. Az eredeti hangfelvételt egyébként néhai Welsz Tamás vette fel az őszödi kormányüdülőben.

2021. 05. 29. 6:57
Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2006. november 25. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszél a Magyar Szocialista Párt választmányi ülésén. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy Guevara nevű célszemély szerint Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtattak, hogy eltereljék a figyelmet a megszorításokról” – áll egyebek mellett a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2007-es, Gerilla fedőnevű, az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos egyik jelentésében.

Az NBH jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) 2014-ben hozta nyilvánosságra a jelentés anonimizált változatát. Ebben olvasható, hogy a Guevara nevű célszemély elmondása szerint „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum (azaz a beszéd hanganyagának) nyilvánosságra hozatalát”.

„Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket.”

A volt szocialista miniszterelnök és mostani pártja, a DK máig adós a végső bizonyossággal
Fotó: MTI/Beliczay László

A bolíviai halott

Az NBH szerint Guevara ismerte és kapcsolatban is állt az őszödi beszéd kiszivárogtatójával. Mint írják, a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozataláig – döntő többségében – sikerült felderíteni az abban részt vevő személyek körét, a megbízóig azonban nem jutottak el. A döntően Rózsa-Flores titkos megfigyeléséből származó információk szerint a felvételt előbb a JobbikNET-hez akarták eljuttatni, de a portált végül nem találták elég fajsúlyosnak.

Guevara a néhai Rózsa-Flores Eduardo volt, akit külföldi terrorszervezethez, valamint szélsőséges szervezethez tartozás gyanúja miatt még 2007. október 12-én kezdett figyelni az NBH. A művelet egészen a kalandor 2009. április 16-i haláláig tartott – Rózsa-Florest ekkor Bolíviában a kormányerők a szállodai szobájában kivégezték, mivel a hivatalos jelentés szerint zsoldoscsapatával meg akarta dönteni Evo Morales elnök rendszerét.

 

Az AH a Gyümölcsöskert fedőnevű NBH-s művelet összefoglaló jelentését is nyilvánosságra hozta 2014-ben. Az akció célja annak kiderítése volt, hogy illetéktelenek lehallgatták-e az őszödi kormányüdülőt vagy pedig a szocialisták közül adta-e ki valaki Gyurcsány Ferenc beszédének hangfelvételét. Az NBH 2007. május 21-i jelentése szerint a nyilvánosságra hozott kalózfelvétel nem másolata az MSZP részére készült felvételnek. Nem készülhetett titkosszolgálati eszközökkel, azaz sem az épületből, sem kívülről nem hallgathatták le a beszédet. A felvétel kiszivárogtatóját, megrendelőjét nem tudták azonosítani.

 

A hangmérnök öngyilkos lett

Az MSZP részére készült hangfelvétel hangmérnöke egy másik politikai kalandor, néhai Welsz Tamás volt, aki az MSZP elnökhelyettese, Simon Gábor bukásában is részes volt.

Az utólag derült ki, hogy az NBH többször is „feldolgozta” a 2014-ben furcsa körülmények között elhunyt Welsz Tamást, aki korábban a Sólyom Airways megmentőjeként is szerepelt. Utólag már tudható, hogy 2007-ben a Gyümölcsöskert-akció keretében Welszt is kihallgatták, de nem hozták összefüggésbe a kiszivárogtató(k) személyével.

Welsz később egy rendőrautó hátsó ülésén kígyóméreggel öngyilkos lett.

Emlékezetes, a szocialisták a 2006-os választási győzelmüket követően kevéssel, május 26-án Balatonőszödön sereglettek össze egy kihelyezett frakcióülésre. Gyurcsány Ferenc újrázó kormányfő 25 perces beszédében többek között a következőket mondta: „Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elk...rtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. […] Nem csináltunk semmit négy évig. […] Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.”

A boríték titka

Máig ismeretlen személy vagy személyek 2006 szeptemberében jelentkeztek a Magyar Rádiónál, leadva az őszödi hazugságbeszéd 25 perces hangfelvételét.

A rádió 2006. szeptember 17-én részleteket sugárzott a gyurcsányi szózatból. Ezt követően hónapokon át tartó, véres tiltakozási hullám kezdődött Gyurcsány Ferenc azonnali távozásáért. 2009 nyarán Gyurcsány – aki egy évvel a kétharmados választási bukás előtt átadta a kormányrudat bizalmasának, Bajnai Gordonnak – azt mondta, gyanítja, kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, neveket azonban nem mondott.

Gyurcsány leírta, hogy szerinte kik adták ki a felvételt, a neveket egy zárt borítékban átadta Mesterházy Attila pártelnöknek, azonban az MSZP vezére újságírók előtt, olvasatlanul megsemmisítette a zárt borítékot.

A baloldal bukása után, 2012 szeptemberében Gyurcsány arról beszélt, hogy egy női és két férfi MSZP-s politikus állhat a kiszivárogtatás mögött.

A Demokratikus Koalíció 2013 tavaszán hivatalosan azon az állásponton volt, hogy ha a pártvezér „a végső bizonyosságot megszerzi, akkor azt haladéktalanul megosztja a nyilvánossággal”. Gyurcsány pártja az őszödi beszéd kapcsán azóta sem osztott meg semmit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.