időjárás 9°C Árpád 2023. március 31.
logo

Karácsony vélt diszlexiával magyarázza hiányos nyelvtudását

Nagy Orsolya
2021.05.23. 13:02
Karácsony vélt diszlexiával magyarázza hiányos nyelvtudását

Karácsony Gergely ismét az áldozat szerepében igyekszik feltüntetni magát azzal, hogy állítólagos gyermekkori, időközben „kinőtt” diszlexiájával magyarázza hiányos angoltudását – vélte Deák Dániel a főpolgármester újabb interjúja kapcsán. A XXI. Század Intézet vezető elemzője arra is emlékeztetett, hogy Karácsony korábban az életrajzában hamisan állította, hogy van nyelvvizsgája, illetve doktori fokozata.

Karácsony Gergely a lehetséges gyermekkori diszlexiájáról beszélt a Telexnek. Különös, hogy a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egyrészt a hiányos angoltudását igyekezett mentegetni az állítólagos részképességzavar felemlegetésével (Karácsonyt nem diagnosztizálták diszlexiával, hanem egyetemistaként az angoltanára gondolta, hogy ez okozza a nyelvtanulási nehézségét), másrészt viszont előnyként igyekezett azt beállítani.

Szavai szerint olyannyira sikerült kompenzálnia a diszlexiáját, hogy egyfajta képolvasási képességgel pillanatok alatt – a munkatársainál is hamarabb – képes átnézni több tíz oldalas szövegeket, amelyekben a többieknél hamarabb veszi észre a hibákat is.

Karácsony azt is hozzátette, hogy nem hagyományos módon kell tanulnia az angolt, vagyis nem lehetetlen idegen nyelvet elsajátítania, csak máshogy kell elvégeznie, mint a legtöbb embernek. Arra már nem tért ki, hogy miért nem tett így és miért nem szerezte meg a középfokú nyelvvizsgát.

A baloldali miniszterelnök-jelölt tehát két héttel a botránya kirobbanása után most éppen az állítólagos (szavai szerint sosem bizonyított) diszlexiájára hivatkozik azzal kapcsolatban, hogy miért nem beszél semmilyen idegen nyelven.

Jól ismert taktika lehet ez részéről: ismét az áldozati szerepben akarhat tetszelegni. Azt remélheti ettől, hogy majd megsajnálják és ezáltal szimpátiát vált ki

– reagált Karácsony nyilatkozatára Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Karácsony nyilatkozatára a Facebook-oldalán. Emlékeztetett: ez már a sokadik magyarázkodás a hazugságspirálba került politikus részéről.

– Korábban Karácsony azt állította, hogy középfokú nyelvvizsgája van, majd kiderült, hogy nincsen, csak egy lektorátusi vizsgája. Azt is mondta már, hogy tökéletesen érti az angolt, majd kiderült, hogy még a legegyszerűbb angol kérdéseket sem érti meg. Ugyancsak hazugságon érték a doktorijával kapcsolatban. Ezek után erősen kérdéses, hogy az újabb magyarázkodás igaz-e. Természetesen, ha igaz, akkor az nagyon sajnálatos, hiszen nagyon sok ember szenved a diszlexiától, akik speciális képzést igényelnek – szögezte le Deák Dániel, hozzáfűzve:

Karácsony állítása szerint csak gyerekkorában volt diszlexiája, amit kinőtt (ez szakértők szerint egyébként lehetetlen), tehát ez továbbra sem magyarázat arra, hogy a 45 éves politikus az elmúlt évtizedekben miért nem fejlesztette ezeket a képességeit,

miért menekül az egyik hazugságból a másikba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.