Letartóztatta a bíróság a gyilkosságba keveredett testőröket

Katzenbach Imre nem sejthette, hogy a barátjaként ismert, az ügyben megbízó és felbujtó szerepeik miatt meggyanúsított üzlettársai bérgyilkosok kezére adják 2009. szeptember 28-án. A nyomozás adatai szerint önként, saját akaratából ment annak a kis Kaposvár és Komló közötti falunak a határába, ahol holtteste tíz év elteltével került elő.

Végh Attila
2021. 05. 13. 13:11
Katzenbach gyilkosság
Sz. Lajos és L. István 2019-es magyarországi látogatásán Ronaldihno testőreként dolgoztak Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint egy komoly, nemzetközi szinten is elismert, a Nemzetközi Testőrszövetség (IBSSA) által nyilvántartott, szakmailag egykori rendőr főtisztek által igazgatott, nyugdíjas rendőr tábornokok tanácsadói felügyelete alatt álló biztonsági cégnél alkalmazták a Katzenbach-gyilkosság korábban többször is eljárás alatt álló gyanúsítottjait. Bár jogi értelemben a jelenlegi nyomozást megelőzően büntetlen előéletűnek számítottak – mentesültek a korábbi jogsértések hátrányos hatályai alól, ezért erkölcsi bizonyítványt is kaphattak –, egy szakmai átvizsgálás során a rendőrségi bűnügyi nyilvántartásokban megtalálható előzményeiket is ismernie kell egy cégnek, amely a Magyarországra látogató VIP-személyek őrzésére vállalkozik. Sem a biztonsági cég, sem a magánbiztonsági szakma, sem az ország hírnevének nem tesz jót, hogy két, bérgyilkossággal gyanúsított férfi vigyázott a hazánkba látogató világhírű színészekre, sztársportolókra.

Tisztázódnak a szerepek

Ahogyan az várható volt, május 13-án a bíróság a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által Katzenbach Imre sérelmére elkövetett emberölés bűntett minősített esete miatt indult eljárásban a bíróság elrendelte a három nappal korábban elfogott gyanúsítottak letartóztatását. A hatóság álláspontja szerint a gyanúsítottak terhére róható bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya miatt akár életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetik az elkövetőket. Emiatt tartani lehet attól, hogy a szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, megszöknének, illetve az esetleges tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével megnehezítenék a bizonyítási eljárásokat. A Fővárosi Főügyészség képviselője ehhez hozzátette, a most eljárás alá vont három férfi személyi-egzisztenciális körülményei is tisztázatlanok, ezért kizárták annak lehetőségét, hogy szabadlábon védekezhessenek.

A nyomozás eddig beszerzett adatai szerint a most letartóztatott, gyilkossággal gyanúsított két férfi, Sz. Lajos és L. István a harmadik, május 11-én elfogott társuk, H. László felbujtása alapján követte el a bűncselekményt. Ahogyan azt a Magyar Nemzet is megírta, az MTK volt labdarúgója, Katzenbach Imre belekeveredett egy adócsalási ügybe, ő volt az Eclipse Informatikai Zrt. vezetői által elsikkasztott pénz őrzője és szállítója. Az egykori focista 2009. szeptember 28-án ebből a pénzből félmilliárd forintot vett ki a bankból, majd nyoma veszett. A sportoló maradványait tíz évvel az eltűnés után találták meg a rendőrök, az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint megölték, majd elásták a holttestét. A Készenléti Rendőrség munkatársai az akkor éppen egy gazdasági bűncselekmény eljárása során kiszabott jogerős szabadságvesztését töltő H. Attilát, az Eclipse egykori vezetőjét gyanúsították meg az emberölés elkövetésével. A bűncselekménnyel kapcsolatos részletekről a nyomozás érdekében nem osztott meg részleteket a hatóság, most viszont az újabb három gyanúsított elfogásával tisztázódni látszanak a szerepek.

Újpesti bérgyilkosok

A Magyar Nemzet információi szerint H. Attila adhatta ki a megbízást a focista kivégzésére, mert attól tartott, a férfi megzsarolja, illetve elveszi az adócsalással megszerzett pénzt. A kivégzés megszervezését H. László vállalhatta – aki személyesen is ismerte a sértettet –, lecsalta egy baranyai birtokra. A tényleges gyilkosságot és a holttest eltüntetését a két testőr, Sz. Lajos és L. István hajthatták végre. A nyomozó hatóság az emberölés elkövetésének módjáról nem adott tájékoztatást, de mivel az ügy három új gyanúsítottjának elfogásakor vadászfegyvereket is lefoglaltak a házkutatások során, nem zárható ki, hogy a sértettet közvetlen közelről lelőtték.

Sz. Lajosnak és a Jampi becenéven ismert L. Istvánnak is van kriminális múltja. Mindketten Újpesten nőttek fel, fiatalon még saját hozzátartozóik, ismerőseik szerint is rettegésben tartották a főváros IV. kerületét, focimeccsek szurkolójaként is többször keveredtek verekedésekbe. Később az éjszakai életben váltak ismertté, kidobóemberként, portásként dolgoztak, többször indult eljárás ellenük testi sértés, garázdaság miatt. L. István aktív szerepet játszott 2007 körül a reptéri taxisháborúban is, ahol önbíráskodással gyanúsították: több – az őt alkalmazó cég szerint reptéri fuvar vállalásában illetéktelen – taxist erőszakos, fenyegető módon távolított el a drosztról.

Sz. Lajos és L. István Ronaldinho, a brazil világsztár 2019-es magyarországi látogatása során személyi testőreiként dolgoztak
Fotó: Facebook

Volt rendőrökkel dolgoztak

A két újpesti gyanúsított jártas a harcművészetekben, önvédelmi sportokban. A biztonsági cég, ahol jelenleg is dolgoznak több egykori rendőrt is foglalkoztat. Az igazgatóságnak a BRFK V. kerületi rendőrkapitányságának egykori helyettes vezetője is tagja, tanácsadóként pedig a Köztársasági Őrezred volt parancsnoka és a Terrorelhárítási Központ (TEK) felderítésekért felelős, azóta a testülettől leszerelt főigazgató helyettese is jelen van a cégvezetésben. Emellett a cég alkalmazottai között megtalálhatók a rendőrség különleges bevetési egységeinek korkedvezménnyel nyugdíjba került tagjai, kiképzői is. Ez lehet az oka annak, hogy a két bérgyilkosággal gyanúsított férfi és a felbujtó elfogásához a TEK műveleti egységeit kérték fel a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. A kommandósok hatalmas erővel, páncélautókkal, mesterlövészekkel biztosították az akciót, már az erődemonstráció látványával is megelőzvén az intézkedés alá vont személyek ellenállását. L. Istvánt munkahelyén, a Liszt Ferenc repülőtéren fogták el, információink szerint az ottani akcióban a TEK legfelsőbb szintű vezetői is részt vettek, ami érthető a cég, illetve az alkalmazottak egykori rendőrségi kapcsolatai miatt.

Törőcsik András és Katzenbach Imre 1989-ben az MTK egyik edzésén
Fotó: MTI

A két bérgyilkos ismerhette az áldozatát. Katzenbach Imre 1990-ben Görögországban is együtt játszott az újpestiek legendájával Törőcsik Andrással, barátságba kerültek, így a lila-fehérek legnagyobb sztárjaként ismert Törőcsikért rajongó Sz. Lajos és L. István is találkozhatott már a bűncselekményt megelőzően is a később megölt focistával.

Megváltozott viszonyok

Molnár Gábor adatvédelmi és biztonságtechnikai szakértő az esettel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta: nem megy ritkaságszámba, hogy egy súlyos bűncselekmény esetében évtizedek elteltével talál új tárgyi és személyi bizonyítékokat a nyomozó hatóság. Utóbbiak jelenthetnek áttörést, hiszen ezek alapján kerülhetnek elő egy adott jogsértés bizonyítékai. A szakértő szerint ennek az az oka, hogy az eltelt évek során megváltozhatnak az emberi kapcsolatok, viszonyok, kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor egy addig egy adott titkot ismerő és tartó tanú érdeke már azt kívánja, hogy a korábban elrejtegetett információkat bizonyítékokat a hatóság tudomására hozza. Ez lehet vádalku, esetleg nyilvános vagy titkos nyomravezetői díj, de olyan eset is előfordult már, hogy a tanú életvitele, gondolkodásmódja változott meg, és a lelkiismeretére hallgatva szabadult meg az őt nyomasztó titok terhétől.

A letartóztatott testőröket alkalmazó vállalkozás képviselői a Magyar Nemzet megkeresésére elmondták, munkavállalóik vagyonőri igazolvánnyal rendelkeztek. A vagyonőri igazolványt a rendőrség adta ki, a kiadás feltételeit is csak a rendőrség vizsgálhatja. Ennek értelmében, ha a rendőrség a vagyonőri igazolványt valamely személy részére kiadta, a munkáltatónak úgy kell tekinteni, hogy a munkavállaló a rendőrség által elvégzett ellenőrzésen kétségtelenül megfelelt, a munkáltató további körülményeket nem vizsgálhat. Tudomásul vették, hogy a két testőr büntetőeljárás terheltje lett, a cég készen áll arra, hogy a rendőrség munkáját segítse a nyomozás során.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.