Megdöbbentő videón a Hableány katasztrófája

Megdöbbentő videón a Hableány katasztrófája, amelyet a nyomozás lezárásakor a BRFK állított össze, és amelyen a dél-koreai utasok beszállásától az ütközésen és a Hableány kiemelésén át a vízbe esettek utáni kutatásig minden látható, amit felvettek a Margit híd, környéke és a Viking Sigyn kamerái.

2021. 05. 30. 7:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve, 2019. május 29-én, 21 óra 5 perckor sugárzott az elsüllyedt Hableány AIS (Automatic Identification System) jeladó készüléke utoljára pozícióadatokat. A hegymenetben hajózó, Hableány nevű magyar rendezvényhajót utolérte a szabálytalanul előző, szintén hegymenetben hajózó, MV Viking Sigyn nevű svájci szállodahajó, és elgázolta azt. A Hableány felborult, és mindössze hét másodperc alatt hullámsírba merült. A szerencsétlenül járt hajón a baleset időpontjában 35 ember volt, közülük hét embert emeltek ki élve a vízből; 27 dél-koreai turista és a két magyar hajózó, a kapitány és a matróz életét vesztette, egy dél-koreai, 41 éves nő eltűnt. A dél-koreai áldozatok közül a legfiatalabb egy hatéves kislány volt, a legidősebb egy 71 éves nagymama.

A rendőrség a nyomozás lezárásakor videón foglalta össze a történteket, amelyen az utasok beszállásától, az ütközés pillanatai és a Hableány kiemelésén át az eltűntek utáni kutatásig minden látható.

A dél-koreai utasok szakadó esőben szálltak be 2019. május 29-én este a Hableányba; 15 perc múlva a többségük halott volt
Fotó: Budapesti Rendőr-főkapitányság

A Margit híd és környéke térfigyelő kamerái rögzítették az ütközést is. A felvételeken jól látható, amikor a híd pesti oldalánál felfelé hajózva a Viking Sigyn utoléri a Hableányt, majd a középső hídnyílásba behajózva maga alá gyűri azt. A videóból kivágott felvételen jól látszik, ahogy a szállodahajó orra alá kerül a magyar hajó, és eltűnnek a Hableány jelzőfényei, ahogy a hajó hullámsírba merül.

A katasztrófa pillanata. A Viking Sigyn utolérte a Hableányt, és maga alá gyűrte. A magyar hajó azonnal elsüllyedt. A bekarikázott részen a már süllyedő Hableány fedélzeti jelzőfényei látszanak
Fotó: Budapesti Rendőr-főkapitányság

A Viking Sigyn nem állt meg, csak nyolcvan méter megtétele után, aztán némi várakozás után visszatolatott a vízben sodródó testek és roncsok közé. A szállodahajó fedélzetéről készült felvételen bekarikázva három test látható a Dunában.

A Viking Sigyn fedélzetéről készült felvételen bekarikázva három, a Dunában sodródó test látható. Valószínűleg már halottak
Fotó: Budapesti Rendőr-főkapitányság

A szállodahajó felső fedélzetén, az orrtaton álló amerikai turisták a Parlamentet fotózták, majd a Margit hídhoz érve tőlük karnyújtásnyira látták hullámsírba merülni a Hableányt, és még az életük utolsó pillanatait megélő áldozatok szemébe is belenéztek. Idézünk hármójuk tanúvallomásából.

Katherine B. G. a hajó elején, jobb oldalon fotózott. Egyszer csak feltűnt a látóterében a Hableány. Tanúvallomásából:

„[…] láttam, hogy annyira közel van, hogy össze fogunk ütközni. […] A Viking a kis hajó hátsó részét ütötte meg […], oldalára borult, és nagyon gyorsan elmerült […], a másik hajón láttam, hogy emberek integetnek […], kiabáltak.”

Sana U. látva a rohamosan közeledő Hab­leányt, azt hitte, összeütköznek, majd a másik hajó lepattan a Sigynről. Tanúvallomásából:

„A kis hajó nekiütközött a mi hajónk jobb oldalának […] oldalra billent, aztán azonnal a nagy hajó alá került […] sikítottam, és hátrarohantam a kapitányért, aki jött előre, és megnézte, hogy tényleg történt-e valami.”

Pamela P. A. az ütközés utáni pillanatokról úgy fogalmazott tanúvallomásában:

„A kis hajó [az ütközés következtében] befordult a nagy hajó elé, majd a jobb oldalára fordult és elsüllyedt. A kis hajó a nagy hajó bal oldalán jött fel a vízfelszínre, néhány embert láttam a vízben. […] Ők ekkor még életben voltak […], mentőmellényeket dobtak be nekik […], a hajó [a Hableány] a jobb oldalára fordult, az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem.”

A kapitány kikapcsolta a radart

Felrúghatta a védekezési taktikát a legutóbbi tárgyalási napon, csütörtökön Jurij Csaplinszkij, miután hozzászólásra jelentkezett az egyik tanú után. A Hableány sétahajó elsüllyesztésével vádolt ukrán hajóskapitány a katasztrófa idején tapasztalt időjárási és látási viszonyokhoz fűzött megjegyzést. – Jók voltak a látási viszonyok. Nem volt bekapcsolva a radar. Szabad szemmel vezettem a hajót, meghajózva a híd hatvanméteres pillérközét – mondta ukránul, majd leült. A sértetti képviselők egyfajta beismerésnek tartják a vádlotti hozzászólást. A vádirat szerint Csaplinszkij az általa kormányzott Viking Sigynnel azért küldte hullámsírba a Hableányt, mert az ütközés előtt öt hosszú percig nem figyelt. Maga a kapitány a perben azt állítja: nem látta az előtte, jobbra haladó magyar hajót. Az eddig lejátszott, a Sigyn utasai által az orrfedélzetről készített videófelvételeken azonban jól látható a Hableány, sőt az is, hogy egyre közelít hozzá a szállodahajó, és hallatszik az utasok sikítása és a kiabálások, hogy el fogják gázolni a kisebb hajót. Az ütközés és a hét másodperces haláltusa is pontosan látszik.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.