A BKV-dolgozók gatyája is rámegy egy váltás ingre

Tízmillió forintot spórolna a BKV a saját dolgozóinak formaruháján: még egyváltásnyit sem biztosítanak az egy évre járó inghez és nadrághoz. Két szakszervezet – az EKSZ és a BTDSZ – is gyűjtésbe kezdett, hogy megkönnyítsék a munkavállalók helyzetét. Utóbbi szervezet elnöke lapunknak hangsúlyozta: ha továbbra is a korábbi gyakorlat szerint ellenőrzik a formaruhákat, a munkavállalók pénzbüntetésekre számíthatnak.

2021. 06. 01. 6:05
null
2021.03.26. Budapest BKV, BKK tömegközlekedés, villamosz, busz Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A saját dolgozói formaruháján spórol a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV). Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ) elnöke lapunknak elmondta, a vállalat vezetése egyoldalú munkáltatói intézkedéssel úgy döntött, hogy ez év elejétől a dolgozóik évente mindössze egyetlen inget és egy darab nadrágot kapnak.

Szavai szerint négy-ötezer munkavállalót érinthet az intézkedés, amellyel a BKV több tízmillió forintot takaríthat meg.

– Korábban nadrágból (vagy szoknyából), valamint ingből is kaptak váltást a dolgozók, emellett blúz, pulóver, télikabát, valamint a nyári szezonra bermuda is járt nekik. Most egyedül ingből lehet kérni váltást, de annak a formaruhához tartozó nadrág az ára. Mondhatni a dolgozók gatyája is rámegy a csereingre – fogalmazott Szabó István.

Kérdés, hogyan lehet majd betartani a vállalati előírásokat
Fotó: Kurucz Árpád

Ugyanabban az ingben – folytatta – még egy hosszabb műszakot sem lehet ledolgozni, ám a 2018-as béreken dolgozó munkavállalóktól nem lehet elvárni, hogy még a formaruhát is maguk vegyék meg. – Ráadásul az olcsó, rossz minőségű, műszálas, bolhapiaci termékek nem is alkalmasak arra, hogy egész nap abban üljön valaki, akár harminc fok feletti melegben – mutatott rá a szakszervezeti elnök. Mint mondta,

az is kérdés, hogy a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) jelen körülmények között hogyan ellenőrzi a megfelelő formaruha viselését.

– Mivel a BKV nem biztosít váltást a formaruhákból, hogyan kérik számon, ha a dolgozó egy egész napos műszak közepén egy olyanra cseréli a teljesen átizzadt ingét, amely történetesen nem felel meg a dress code előírásainak? Korábban ilyenkor elvették a megbüntetett dolgozó minőségi pótlékát, ami havi szinten akár öt-hatezer forintot tesz ki, emellett a BKV-t is megkötbéreztette az ellenőrzést végző szervezet – fejtette ki Szabó. Az ügyben a BKK-nak is elküldtük kérdéseinket.

A BTDSZ-elnök arra is kitért, hogy az általa vezetett szakszervezet, valamint az Egyesült Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is formaruhagyűjtő akciót indított. A Facebook-oldalaik követőit arra kérik, hogy amennyiben van régi vagy használaton kívüli formaruhájuk, azt ajánlják fel a BKV dolgozóinak.


Ötmilliárd a Rác fürdőért, legalább is ennyit fizethet a tegnapi sikeres licit után a főváros cége, a Budapest Gyógyfürdő és Hévízei (BGYH) Zrt. a több mint tíz éve elkészült, de ki nem nyitott, romló állagú ingatlanért. Arról, hogy az elővásárlási joggal rendelkezők akarnak-e élni a jogukkal, harminc napon belül kell nyilatkozniuk. Amennyiben az állam nem kíván élni ezzel, a BGYH megkezdheti a fürdő milliárdos nagyságrendű felújítási munkálatait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.