Életveszélyesek a szintetikus dizájnerdrogok

Szakértői segédlettel mutatta be a magyar rendőrség az újfajta dizájnerdrogok veszélyeit a 26. Kábítószer-ellenes világnapon. Felhívták a figyelmet arra, hogy a dizájnerdrogok esetében legtöbbször az eladóknak sincs tudomásuk a pontos összetevőkről és azok hatásairól, a drogfogyasztásnak ezért nemcsak büntetőjogi kockázata van, de az életét is veszélyezteti az, aki ilyen szerekhez nyúl.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 06. 28. 11:12
© Cseh Gábor
Jelenleg a Bika nevű szer szedi a legtöbb áldozatot Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint jogerősen is elrendelte a hatóság annak a 64 éves férfinak a letartóztatását, aki Bag, Pécel, Kistarcsa, Aszód és Veresegyház településeken kereskedett dizájnerdrogokkal. A gyanúsítottat pont a kábítószer-ellenes világnapon fogták el a rendőrök, mert az információik szerint az idős bagi férfi „kréta” és „katis” fantázia névvel ellátott pszichoaktív anyagokat adott el fiataloknak Bag és Aszód településeken. A rajtaütéskor 3,5 millió forintot, 25 karórát, három mobiltelefont, egy mérleget anyagmaradvánnyal, valamint fehér porral szennyezett alufóliadarabokat találtak. Az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének elkövetésével gyanúsított férfi a terhére rótt bűncselekményt a bizonyítékok ellenére sem ismerte el.

Ismeretlen méregkeverék

A kábítószer elleni küzdelem világnapján az Országos Rendőr-főkapitányság a közösségi oldalán is megmutatta, hogy a magyar hatóságok is csatlakoztak ahhoz a nemzetközi programhoz, amelynek jegyében a drogok ismertetésekor több teret kell adni a veszélyek bemutatásának. A „Share Facts on Drugs, Save Lives” azaz „Ossz meg tényeket a drogokról, ments életeket!” jegyében két szakértő, a drogmegelőzésben jártas Fülöpné Csákó Ibolya rendőr alezredes és Csesztregi Tamás igazságügyi vegyész szakértő, az NSZKK Kábítószer-vizsgáló Szakértői Intézetének igazgatója elemezték az új típusú kábítószereket.

A pszichoaktív szerek veszélye nem új keletű dolog. Ráadásul a méregkeverő vegyészek hetente változtatják az összetevőket, így megváltozik a szer kémiai molekulaszerkezete is, ami azért lényeges, mert a nemzetközi droglistára a vegyi összetétel alapján, hosszú elemzést követően kerülhet fel egy vegyület a kábítószerek közé.

Ezt a jogi kiskaput zárta be az a törvény, mely a kábítószerlistán még nem szereplő, de bódító, egészségkárosító hatásában ugyanolyan anyagot új pszichoaktív szernek minősíti,

így az ezekkel a szerekkel való kereskedelem is hasonló jogkövetkezményekkel jár, mint a klasszikus drogoké.

A dizájnerdrogok esetében legtöbbször még az előállító sem tudja, mit kever bele, eszerint az eladóknak sincs tudomásuk a pontos összetevőkről, azok hatásairól. A sor végén álló vásárlók, drogfogyasztók teljesen ki vannak szolgáltatva ennek, vagyis a dizájnerdrog használatának nemcsak büntetőjogi kockázata van, az életét veszélyezteti az, aki ilyen anyaghoz nyúl.

Egy dolog biztos csak ezeknél a keverékeknél, hogy a hatásuk akár végzetes is lehet.

Fotó: MTI

Keleti csomagok

Fülöpné Csákó Ibolya rendőr alezredes szerint a rendőrség kiemelt feladata a kábítószer, a kábítószer-bűnözés elleni eredményes fellépés. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több drogárust elfogjanak, s ezzel párhuzamosan kivonják az utcáról az általuk árusított anyagokat. A nagy probléma az, hogy

ezeknek a mérgeknek a túlnyomó részét nem Magyarországon állítják össze, de még csak nem is itthon keverik, hanem külföldről hozzák be az országba. A legtöbb csomagot növényi eredetű illatszernek, növényi tápszernek, fürdősónak, ékszertisztítónak álcázzák,

hogy elfedjék az eredeti felhasználási célját, ezzel együtt megkerüljék az egészségügyi és biztonsági rendszabályokat.

Egy dízájnerdrogokkal kereskedő jászapáti mulatós zenészt fél éven belül kétszer is elfogott a rendőrség.
Fotó: police.hu

Csesztregi Tamás igazságügyi vegyész szakértő hozzátette, hogy a rendőrség által lefoglalt és a szakértők által ellenőrzött, tiszta hatóanyagot tartalmazó vegyületek legtöbbje távol-keleti eredetű. A magyar drogpiacon kétfajta szer, illetve ezek hígított keverékei a jellemzőek: az egyik ilyen anyag a feketepiacon „kristály”, „kréta”, „kati” vagy „bika” néven futó, az amfetamin kábítószer tulajdonságaihoz hasonló anyag, a másik pedig a szintetikus cannabioidnak számító, a marihuánához hasonlítható herbál vagy más néven varázsdohány. Utóbbinak még a formáját is a kábítószerhez igazítják, növényi törmeléket, dohányt itatnak át a vegyülettel.

A „bika” nevű szertől kábult, öntudatlan állapotban levő drogosok félelmetes látványt nyújtanak.
Fotó: police.hu

A rendőrség által lefoglalt anyagok pontos vegyi összetételét a Nemzeti Szakértői és Kutatóközpont Kábítószer-vizsgáló Szakértői Intézet laboratóriumában elemzik. Az igazságügyi vegyész szakértő elemzése szerint

sokkal nagyobb kihívást jelent az új anyagok vizsgálata, mint a klasszikus drogok hatásfokának megállapítása.

Az európai országok rendőrségi laboratóriumai egymással összeköttetésben állva próbálják azonosítani a dizájnerdrogokat, ezek közös tulajdonságait, eredetét. Hozzátette, ha olyan anyagra bukkantak, amely még nem szerepel a kábítószerek tiltólistáján, de a hatása hasonló a drogokéhoz, jogszabályi kötelezettségük jelenteni ezt az Europol és az Interpol drogszakértőinek, illetve az ENSZ kábítószer-megfigyelő központjának, a nemzetközi droglistát összeállító szakembereknek.

Jelenleg a bika nevű szer szedi a legtöbb áldozatot.
Fotó: Cseh Gábor

Veszélyes hígítás

Csesztregi Tamás kitért arra is, hogy szerencsére az csak városi legenda, hogy patkányméreggel is keverik a szintetikus drogokat, még mérgezőbbé téve ezeket a vegyületeket, de

hígítóval, acetonnal való keverés már előfordult.

Hozzátette, a dizájnerdrogok kockázata a kiszámíthatatlanságban rejlik. Egy adag, az első adag is életveszélyes lehet, mivel a fogyasztó nem tudhatja, milyen összetevő van az anyagban, így nem tudhatja, milyen élettani, egészségre káros hatást vált ki nála a szer. Ez a gyógyításnál is hatalmas hátrány, hiszen az orvosok sem tudják, mi került a szervezetbe, s annak semlegesítésére milyen ellenszert használjanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.