időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Felfüggesztették Molnár Gyula MSZP-tagságát

Magyar Nemzet
2021.06.16. 14:19
Felfüggesztették Molnár Gyula MSZP-tagságát

A Magyar Szocialista Párt országos elnöksége a mai napon egyhangú határozatával döntött Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről, valamint szintén egyhangú határozattal döntött arról, hogy a Baranya megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében induló Szakács László előválasztási jelölését visszavonja.

Közleményben tudatja az MSZP országos elnöksége, hogy a mai napon egyhangú határozatával döntött Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről, valamint szintén egyhangú határozattal döntött arról, hogy a Baranya megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében induló Szakács László előválasztási jelölését visszavonja.

Molnár (balra) itt még vígan nevet össze Hiller Istvánnal. Ma már nem tagja az MSZP-nek
Fotó: Mirkó István

Az elnökség, mint írják, tudomásul veszi, ha egyes jelöltek nem kívánják képviselni „új szociáldemokrata politikájukat”, és nem támogatják új szövetségi politikájukat,

amely a szociáldemokrata–újbaloldali–zöldpártok összefogására épül –, és ezért más politikai közösségben képzelik el a jövőjüket. De egyértelművé teszik – húzza alá a közlemény –, hogy az ilyen döntés „a politikai közösségünk és szövetségünk kötelező elhagyását is jelenti”.

A közlemény szerint a párt elnöksége újra hitet tett a 2022-es kormány- és korszakváltás szükségessége mellett. Azt akarják, hogy a demokrata választási szövetség tagjaival együtt szabad, igazságos, szolidáris és zöld Magyarországot hozzanak létre.

Mint ismert, a napokban jelentették be, hogy

Molnár Gyula, aki 2002 és 2010 között Újbuda polgármestere, majd 2016 és 2018 között az MSZP elnöke volt, Budapest 18-as választókerületében (Budafok-Tétényben és Újbuda egy részén) indul a Demokratikus Koalíció jelöltjeként az előválasztáson.

Ha a politikus az előválasztáson és 2022-ben is nyer, akkor Gyurcsányék frakciójába tervez beülni, közölte Molnár az erről tartott sajtótájékoztatón.

Molnár régi motoros a politikában, az 1990-es magyarországi önkormányzati választásokat követően a XI. kerület alpolgármesterévé választották, 1992-ben pedig a Fővárosi Közgyűlés tagja lett.

1994-től 2010-ig folyamatosan országgyűlési képviselő volt a budapesti 16. választókerületben szerzett mandátummal. 2002-ben a XI. kerület polgármesterévé választották, majd 2006-ban újraválasztották a tisztségre. Ebben az időszakban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöki tisztségét is viselte.

A 2010-es választásokon sem egyéniben, sem a párt budapesti és országos listájáról nem szerzett mandátumot, így 16 év után kiesett a parlamentből. 2016. június 25-én Szanyi Tibor, Harangozó Tamás és Tóbiás József addigi pártelnök ellenében megválasztották az MSZP elnökének. A 2018-as országgyűlési választáson a budapesti 18. választókerületben egyéni képviselői mandátumot szerzett. Pártja országosan elért gyenge eredménye miatt azonban lemondott pártelnöki tisztségéről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.