időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Portik magyarázkodhat a börtönből a bíróságnak

Szemán László János
2021.06.29. 07:20
Portik magyarázkodhat a börtönből a bíróságnak

A Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult büntetőper bizonyítási eljárása Portik Tamás kihallgatásával folytatódik. A 28 évnyi büntetését töltő maffiózót a fegyházból kapcsolják távmeghallgatásra, és vádlott-társa, Gyárfás Tamás is csak kivetítőn láthatja majd.

Két tárgyalási napot is kitűzött e hétre a bizonyítási eljárás folytatására Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék bírója a Fenyő János meggyilkoltatása ügyében zajló büntetőperben. Az előrejelzés szerint mindkét napon Portik Tamás magyarázkodhat az ellene felhozott bizonyítékok kapcsán. Vádlott-társa, Gyárfás Tamás ezúttal hallgató lesz, ám megjegyzéseket fűzhet az elhangzottakhoz, amire a tárgyalás eddigi menetét tekintve sor is fog kerülni.

A volt médiaguru megjegyzéseket fűzhet a hallottakhoz
Fotó: Havran Zoltán

A per egyébként Gyárfás-pernek nevezhető, hiszen ellene indult. A vád lényege szerint Gyárfás és az áldozat, Fenyő János az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozói voltak. Kapcsolatukat rendszeres üzleti viták, hatalmi harcok és ezekből fakadóan személyes ellentét jellemezte. Mivel Fenyő Gyárfás Tamás gazdasági ellehetetlenítésére törekedett, ezért utóbbi elhatározta, hogy hatalmi harcuk végleges lezárása érdekében megöleti Fenyő Jánost. A terhelt előbb megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost, Tasnádi el is vállalta a megbízást, állítása szerint előleget is felvett, ám nem tett semmilyen lépést Fenyő likvidálására. Ezért a vád szerint Gyárfás megbízta Portik Tamást, hogy végeztesse ki üzleti ellenségét. Portik rávette a szlovák maffia bérgyilkosát, Jozef Rohácot a gyilkosságra, amit 1998. február 11-én a bűnöző végre is hajtott.

Az ügyészség Gyárfás Tamást felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolja. A törvényszék ezen ügyhöz egyesítette a Portik Tamás elleni perújítást. Ismert: egy perben tárgyalták Fenyő János meggyilkolását, az Aranykéz utcai, négy emberéletet követelő robbantást, valamint egy alvilági figura meggyilkolásának ügyét. Utóbbiért senkit sem ítéltek el. Fenyő megöléséért és az Aranykéz utcai robbantás elkövetéséért Jozef Rohácot ítélték életfogytiglani fegyházra. Portik Tamást az Aranykéz utcai robbantásban életét vesztett Boros Tamás meggyilkoltatásáért 13 év fegyházra ítélték. Amikor Gyárfás Tamást meggyanúsították a Fenyő-gyilkosság megbízójaként, váratlan fordulat történt a sokadjára újraindult nyomozásban. Vélhetően alvilági alku keretében több papírzsáknyi hanganyag került elő nyolc különböző helyszínről, valamennyit Portik rögzítette titokban. A maffiózóról sejteni lehetett, hogy minden, még magánjellegű beszélgetéseit is felveszi. A nagy mennyiségű megtalált hanganyag közül a Farkasréti temetőben talált hangfelvételek voltak döntők a Fenyő-gyilkosság ügyében. Ezek kivétel nélkül Portik Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseit tartalmazták. A vád tárgyává tett hangfelvételek az ügyészség szerint bizonyítják, hogy Gyárfás felbujtotta Portikot Fenyő János megöletésére.

Mivel a Fenyő-ügyben csak Jozef Rohácot ítélték el jogerősen, Portikot nem, így a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében nem új eljárást kellett indítani Portik ellen, hanem az alapügyben perújítást kellett elrendelni. Ezt vonta össze aztán a Fővárosi Törvényszék a Gyárfás Tamás ellen indult büntetőperrel.

A legutóbbi tárgyaláson a hangfelvételek elemzése volt a soron. – Ismét hazudik a nyelvész szakértő, indítványozom a kizárását. Ez azért van, mert Portik Tamást nem lehet felmenteni, és valami kell ahhoz, hogy alátámasszák a vádat – jelentette ki akkor Portik. Gyárfás Tamás és védője szintén abszurdnak tartja a hangfelvételeket elemző nyelvész szakértő jelentését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.