időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Remek katonának ismerik külföldön is a parancsnokjelöltet

Forrás: MTI
2021.06.01. 19:45
Remek katonának ismerik külföldön is a parancsnokjelöltet

A honvédelmi miniszter kiváló katonának nevezte a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romuluszt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a kedd délutáni ülésén. Benkő Tibor elmondta: – A vezérőrnagynak kiváló katonai tapasztalatai vannak Magyarországon és külföldön. A frissen előléptetett tábornok több nemzetközi, NATO-misszióban és küldetésben is részt vett.

A miniszter hozzátette, hogy az utóbbi időben a Honvédelmi Minisztériumban a katonai életpálya, az oktatás, a képzés, a kadétrendszer, az önkéntes tartalékos rendszer, a hazafias és honvédelmi nevelés voltak a fő területei. Ruszin-Szendi Romulusz eredményesen hajtotta végre a feladatait, ezért támogatja őt a parancsnoki kinevezésben.


A vezérőrnaggyá előléptetett Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok a Sándor-palotában 2021. május 31-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az előzményekkel kapcsolatban Benkő Tibor újra megerősítette, Korom Ferenc május 20-án saját maga kezdeményezte a felmentését a parancsnoki beosztásból. Áder János köztársasági elnök június elsejei hatállyal ezt engedélyezte. A miniszter ezzel egyidejűleg kezdeményezte Ruszin-Szendi Romulusz helyettes államtitkári felmentését, mert úgy látta, ő lehet alkalmas a Magyar Honvédség parancsnoki feladatainak az ellátására.

A térség meghatározó és ütőképes haderejének a további építését, ennek folytatását nevezte fő feladatának a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romulusz a kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a keddi ülésén.

A vezérőrnagy egyebek mellett fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének a folytatását, a „kiberképesség” fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását oly módon, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség.

Azt is elmondta: célja – amennyire lehet – a harcoló állomány létszámának a növelése, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése.

Ruszin-Szendi Romulusz kérdésre válaszolva megerősítette, hogy távozik posztjáról a jelenlegi parancsnokhelyettes is. Közölte: Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta. Hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor parancsnokhelyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokságának a vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.