Tőkés László: Trianon gyógyítására szövetkezünk

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Trianon gyógyítására szövetkezett” – jelentette ki a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott nagyváradi rendezvényen Tőkés László, az EMNT elnöke.

Forrás: MTI2021. 06. 04. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarának a Trianon-emlékjelénél tartott megemlékezésről az EMNT-elnök sajtóirodája juttatott el közleményt az MTI-hez.

Tőkés László visszatekintésében felidézte az elmúlt száz év „nemzetnyomorító” pillanatait, és az erdélyi magyarság jelenlegi sérelmeire is kitért.

Hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy az emlékezetpolitikát kisajátítsák az utódállamok többségi népei, a magyaroknak igenis joguk van szembenézni a múltjukkal és kimondani az igazságot Trianon ügyében.

„Azért küzdünk, hogy saját honunknak érezhessük hazánkat, szembeszállva a kisantanti magyarellenes politikával, jogaink kivívásáért” – hangsúlyozta Tőkés László.

A politikus jogos elvárásnak tartotta, hogy a bukaresti kormányban szerepet vállaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) érje el annak a törvénynek a hatálytalanítását, amely tavaly ünnepnappá nyilvánította Romániában a trianoni döntés napját. Emlékeztetett rá: az országban ártatlan magyarok ülnek börtönben politikai elítéltként. Az EMNT elnöke arra is kitért, hogy a győztes/legyőzött logikát meghaladó partneri viszonyra lenne szükség a román–magyar kapcsolatokban.

Csomortányi István, az EMNP elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke felszólalásában kijelentette: tanulni kell a múlt hibáiból, ha nem akarjuk ismét elkövetni azokat. Aggasztónak találta, hogy az erdélyi magyarság többet fogyott a viszonylagos, látszólagos szabadság három évtizede alatt, mint az azt megelőző hetven évben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha tavaly a trianoni döntésnek volt centenáriuma, az idén a Kós Károly és társai által megfogalmazott Kiáltó szó című, 1921-ben kiadott kiáltványnak van százéves évfordulója. A Kiáltó szó az autonómia kivívását tűzte ki célul. Csomortányi István hangsúlyozta: e kiáltvány szellemében ismét magasra kell emelni az autonómia zászlaját, és mindent meg kell tenni, hogy ne teljesedjen be az a sors, amelyet Trianonban a magyarságnak szántak.

A nagyváradi rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.