időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Tőkés László: Trianon gyógyítására szövetkezünk

Forrás: MTI
2021.06.04. 21:24

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Trianon gyógyítására szövetkezett” – jelentette ki a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott nagyváradi rendezvényen Tőkés László, az EMNT elnöke.

A Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarának a Trianon-emlékjelénél tartott megemlékezésről az EMNT-elnök sajtóirodája juttatott el közleményt az MTI-hez.

Tőkés László visszatekintésében felidézte az elmúlt száz év „nemzetnyomorító” pillanatait, és az erdélyi magyarság jelenlegi sérelmeire is kitért.

Hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy az emlékezetpolitikát kisajátítsák az utódállamok többségi népei, a magyaroknak igenis joguk van szembenézni a múltjukkal és kimondani az igazságot Trianon ügyében.

„Azért küzdünk, hogy saját honunknak érezhessük hazánkat, szembeszállva a kisantanti magyarellenes politikával, jogaink kivívásáért” – hangsúlyozta Tőkés László.

A politikus jogos elvárásnak tartotta, hogy a bukaresti kormányban szerepet vállaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) érje el annak a törvénynek a hatálytalanítását, amely tavaly ünnepnappá nyilvánította Romániában a trianoni döntés napját. Emlékeztetett rá: az országban ártatlan magyarok ülnek börtönben politikai elítéltként. Az EMNT elnöke arra is kitért, hogy a győztes/legyőzött logikát meghaladó partneri viszonyra lenne szükség a román–magyar kapcsolatokban.

Csomortányi István, az EMNP elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke felszólalásában kijelentette: tanulni kell a múlt hibáiból, ha nem akarjuk ismét elkövetni azokat. Aggasztónak találta, hogy az erdélyi magyarság többet fogyott a viszonylagos, látszólagos szabadság három évtizede alatt, mint az azt megelőző hetven évben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha tavaly a trianoni döntésnek volt centenáriuma, az idén a Kós Károly és társai által megfogalmazott Kiáltó szó című, 1921-ben kiadott kiáltványnak van százéves évfordulója. A Kiáltó szó az autonómia kivívását tűzte ki célul. Csomortányi István hangsúlyozta: e kiáltvány szellemében ismét magasra kell emelni az autonómia zászlaját, és mindent meg kell tenni, hogy ne teljesedjen be az a sors, amelyet Trianonban a magyarságnak szántak.

A nagyváradi rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult.

Trianon

Kövér László: Június 4-én gyászoljuk a 101 évvel ezelőtti országvesztést

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.