időjárás 16°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Vízosztás és párakapu nem fér bele a baloldaliságba

Kreft-Horváth Márk
2021.06.22. 05:45
Vízosztás és párakapu nem fér bele a baloldaliságba

A 3-as metróban még mindig nincs klíma, Zuglóban még a korábban működő szökőkutakat is leállították, a főváros által beígért beígért hűsítő szigeteknek és ivókutaknak se híre, se hamva – sorolta a lapunk kérdésére Borbély Ádám, fővárosi fideszes politikus. Pedig minderre nagy szükség lenne, hiszen hőségriadó lépett életbe.

Ma nulla órától – a jelenlegi hőségriasztás fokozatot emelve – hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt. A legmagasabb, harmadfokú intézkedés csütörtök éjfélig lesz érvényben.

– Örök érvényű szabály a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás szükségessége, ez különösen igaz az idős korosztályra, hiszen náluk már a test hőszabályozó rendszere nem minden esetben működik jól, gyakori, hogy a szomjúságérzet is elmarad, ez könnyen kiszáradáshoz vezethet – nyilatkozta lapunknak Békássy Szabolcs. A Háziorvosok Online Szervezetének elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy

a megfelelő sóbevitelről is gondoskodni kell.

– Lehetőség szerint ne tegyük ki a szervezetünket közvetlen napsütésnek. Bőrünket az UV-sugárzástól is fokozottan óvni kell, egészen kora délelőttől késő délutánig számolnunk kell a napsugárzás káros hatásaival. Ha kinn kell lennünk, akkor mindenképp javasolt napvédő készítmények használata – hívta fel a figyelmet Békássy Szabolcs.

Óvnunk kell bőrünket az UV-sugárzástól, késő délutánig számolnunk kell a káros hatásokkal
Fotó: Havran Zoltán

Különösen nehéz lesz a kánikulát a fővárosban elviselni. – Szembetűnő a különbség a főváros korábbi vezetése és a jelenlegi gazdátlan állapot között. Úgy látszik

a vízosztások és párakapuk nem férnek bele az önkormányzatiság baloldali felfogásába

– ezt már Borbély Ádám, a budapesti 8. számú választókerület fideszes elnöke nyilatkozta lapunknak. – Zuglóban például még a korábban működő szökőkutakat is leállították – fejtette ki a politikus.

Hozzátette: a hőségben olyan közlekedési dugókat okoztak a rosszul kijelölt bicikliutakkal és ugyancsak rosszul ütemezett felújításokkal, ami elfogadhatatlan. – A baloldali vezetés nem törődik a budapestiek egészségével, és hagyja, hogy a dugóban ülők órákat araszoljanak, a gyalogosok pedig szagolják a kipufogógázt. Ez lenne a zöldpolitika? – tette fel a költői kérdést Borbély Ádám. A kormánypárti politikus azt is elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy

még nem találkozott a főváros által felállított „hűsítő szigetekkel” és „ivókutakkal”.

– Ezzel szemben tikkadó hőség van a nagyobb közterületeinken, a 3-as metróban még mindig nincs klíma, és nem működnek a baloldali önkormányzatok által fenntartott közterületi mosdók sem. Mindez kiválóan mutatja, hogy nem a város működtetése, hanem csupán az egyéni rövid távú politikai érdekek vezérlik a városvezetőket – vélekedett a választókerületi elnök.

A főváros egyébként hétfő estig nem reagált megkeresésünkre, egy korábbi közleményükben mindössze annyit közöltek lapunkkal, hogy jelenleg egy darab árnyékolókból álló „hűsítő sziget” működik a Boráros téren.

A vízosztás elmaradását azzal indokolták, hogy az ivókutak felállítása környezetbarátabb megoldás.

– Arra ösztönzik a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat – írták. Állításuk szerint összesen 34 ivókút fog működni a fővárosban.

Tegnap a hajléktalanellátásban országosan életbe lépett a vörös kód – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Fülöp Attila azt mondta: a speciális eljárásrend alatt az élet védelme az első, ezért a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján

minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást

– közölte az államtitkár. Hozzátette: a vörös kód célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a speciális helyzetre. Az államtitkár mindenkit arra kér, ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.