Álhírekkel próbálja lejáratni a kormány egészségpolitikáját a 444.hu

Soros blogja ezúttal Kásler Miklóst és Lázár Jánost igyekezett szembeállítani, valamint a rákszűrési programok sikerességét vonta kétségbe.

2021. 07. 21. 15:35
null
A tüdőszűrés is fontos az egészség megőrzésében Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét valótlanságokat terjeszt Soros György magyarországi blogja, amely ezúttal Kásler Miklóst és Lázár Jánost igyekezett szembeállítani. Csúsztatásokkal teli cikkében a 444.hu ugyanis azt állította, hogy Hódmezőhely országgyűlési képviselője a makói kórházban, egy új CT-berendezés átadóján kritikával illette az emberi erőforrások miniszterének munkáját, valamint a kormányzat egészségpolitikáját.

A Soros-blog Lázár János szavait szándékosan félreértelmezve emellett azt sugallta, hogy a rákszűrési programok működése – kiemelve a tüdőszűrést – nem kielégítő Magyarországon.

Nem meglepő módon akárcsak a kormánypárti politikusokról, úgy a 444.hu a rákszűrési programok helyzete kapcsán is fölöslegesen keltett hangulatot, mivel Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt mindhárom szűrőprogram (méhnyakrák-, emlőrák- és vastag- és végbélrákszűrés) minden célcsoportba tartozó állampolgárnak ingyenesen biztosított, sőt a tüdőszűrés kapcsán is jelentős előrelépések történtek.

Polgár Csaba szerint uniós szinten és az Egyesült Államokhoz képest is kiemelkedők a rákszűrési programok Magyarországon
Fotó: MTI/Vajda János

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának tájékoztatása szerint

a méhnyakrákszűrés már 1970-es évek óta elérhető Magyarországon, a mammográfiás emlőrákszűrést 2001-ben az első Orbán-kormány idején vezette be Mikola István egészségügyi miniszter, majd a magyarországi szűrőprogram 2019 novemberében vált teljessé, amikor Kásler Miklós kezdeményezésre bevezették a vastag- és végbélrákszűrést is.

Polgár Csaba továbbá jelezte: bár a tüdőrákszűrés esetében a WHO még nem javasolja a populáció szintű szűrési program bevezetését, hazánkban először egy pilot program keretében, majd 2019 őszétől már egy úgynevezett implementációs szűrőprogram keretében elindult az erős dohányos előzménnyel rendelkező ötven és hetven év közötti férfiak és nők alacsony dózisú CT-vel végzett önkéntes alapú, szűrővizsgálata, amiben összesen húsz centrum vesz részt. Hozzátette, az említett szűrőprogram országos bevezetését a 2018-ban frissített, kormányzati program szintjére emelt Nemzeti Rákellenes Program a következő kormányzati ciklusra tervezi, amennyiben a jelenleg folyó implementációs szűrőprogram pozitív tudományos eredményekkel zárul.

A szakember végül kijelentette:

összességében tehát megállapítható, hogy uniós szinten és az Egyesült Államokhoz képest is kiemelkedők a rákszűrési programok Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.