Elemér 2024. február 28.
logo

Leszámolások jöhetnek a Momentumban

Kárpáti András, Hírcentrum
2021.07.25. 06:45
Leszámolások jöhetnek a Momentumban

Még Cseh Katalin kizárásával is csak a tüzet olthatná a Momentum a lapunk által megkérdezett elemzők szerint, akik arra is rámutattak: az egész baloldal számára rossz ómen a politikus körüli, egyre terebélyesedő botrány. A politológusok azt is aláhúzták: a baloldal következmény nélküliségére újabb példa, hogy, Cseh nem mondott igazat a céges szerepéről.

A Cseh Katalin körül kipattant botrány messze túlnyúlhat a Momentum EP-képviselőjének személyén, s rontja az egész baloldali összeborulás esélyeit a 2022-es országgyűlési képviselő-választáson – vélik a lapunk által megkérdezett szakértők. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy jelentősen felerősödhetnek a Momentumban a belső feszültségek. – A legutóbbi tisztújításuk is jól mutatta a törésvonalak jelenlétét – mondta. (A küldöttek gyakorlatilag a teljes elnökséget lecserélték.)

Az elemző szerint a Momentum nem jöhet ki jól Cseh Katalin botrányából

– Egyes hírek szerint a párt felső vezetésében is feszültségek vannak, ezért a jelenlegihez hasonló botrány alkalmat adhat a belső leszámolásokra a különböző érdekcsoportok, vagy politikusok között

– fejtette ki a politológus. Hangsúlyozta azt is: erősen rombolja a Momentum hitelességét, hogy miközben folyamatosan azzal vádolták a kormányt, hogy a saját körének osztja az uniós pénzeket, addig most kiderült, az ellenzéki politikusok és azok érdekkörei is több milliárd forintos uniós forráshoz juthattak.

Elindult a lavina, de vajon Cseh Katalin sejt már valamit? Véleménycikkünket ITT olvashatja el.

– Miközben diktatúrát kiáltanak, és mindennek elhordják a kormányt, addig kettős játékot játszva nem csak felvették a kormány által odaítélt pénzt, hanem még aktívan pályáztak is forrásokra, amit ráadásul eltitkoltak a szavazóik előtt – mutatott rá Boros Bánk Levente.

Eső után köpönyeg

A professzionálisan működő pártok nagyon gyorsan lezárják a hasonló ügyeket, és nem hagyják, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet.

Az tenne a legjobbat a Momentumnak, ha megválnának Cseh Katalintól,

és nagy hiba volt, hogy ezt nem lépték rögtön. Bár még rájöhetnek, hogy ez az egyetlen járható út számukra, az már csak tűzoltásra lenne elég, ebből az ügyből már sehogy sem tudnak jól kijönni – fejtette ki az igazgató.

Boros Bánk Levente arra is kitért,

amellett, hogy a Momentum alkupozíciói minden bizonnyal romlanak a szivárványkoalíción belül, ám maga az egész Gyurcsány-vezette összeborulás is megszenvedheti a botrányt.

– A választások előtt lefolytatott tárgyalások eredményeként lehet, hogy a Momentum végül kevesebb jelöltet indíthat, ám ez egy zéró összegű játszma, s attól a baloldal egészének nem lesz több mandátum megszerzésére kilátása. Mivel azonban egy baloldali lista van, Cseh Katalin botránya ráéghet az egész szivárványkoalícióra – fejtette ki az elemző.

Gyurcsány jóindulatára bízva

A botrány következményeképpen Fekete-Győr András pártja a vártnál is rosszabbul jöhet ki az előválasztásnak nevezett balliberális háttéralkukból, s

lassan már annak is örülhetnek, ha a frakcióalapításhoz szükséges minimális számú képviselőt be tudják juttatni a parlamentbe 2022-ben.

Ez komoly presztízsveszteség számukra, hiszen pár éve még ők voltak a baloldal nagy reménységei, ma azonban már Gyurcsány Ferenc jóindulatán múlik, hogy néhány budapesti egyéni körzetben indulhat-e momentumos jelölt – ezt már Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője nyilatkozta lapunknak.

Cseh Katalin egyre nagyobb bajban van – írtuk, miután árulkodó részletek kerültek ki a céges ügyekről. Összefoglalónk ITT olvasható.

A politológus úgy vélte, a botrány nem fog elülni, sőt, az eddigieknél is nagyobb hullámokat fog verni, ami

akár Cseh Katalin politikai karrierjének a végéhez is vezethet, ha esetleg kiderül valamilyen szabálytalanság, ami a baloldal egészének árthat.

Baloldali struccpolitika

Mint Deák Dániel rámutatott,

Cseh Katalin a mindenki számára elérhető tényekre fittyet hányva több dolgot is valótlanul állított, amikor a felmerült vádakra reagált, ez pedig abba a „hagyományba” illeszthető be, hogy a baloldalon szinte minden következmény nélkül marad.

Cseh Katalin, bár bizonyosan nem akarta, magatartásával mégis elárulta, mit is gondol valójában a demokráciáról. Nagyjából azt, mint Gyurcsány. Összehasonlító írásunk ITT olvasható.

A súlyos hibákat sem ismerik el, és nem vonják le ezekből a konzekvenciákat. – Elég csak a 2006-os őszödi beszédre gondolni, amelyben maga Gyurcsány Ferenc ismerte el, hogy valótlan állításokra alapozta a választási kampányát. De gondolhatunk például Karácsony Gergely főpolgármesterre is, aki még a saját végzettségével kapcsolatban is hazudott az önéletrajzaiban. S nincs ez másként a magukat új generációs mozgalomnak aposztrofáló momentumosok esetében sem, hiszen éveken át azt hangoztatták, hogy ellenzéki nem nyerhet uniós forrásokat Orbán Viktor „diktatúrája miatt, miközben a valóságban saját maguk is jelentős forrásokhoz jutottak a különféle pályázatoknak köszönhetően – fogalmazott Deák Dániel.

Előzmények, következmények

Mint arról a Magyar Nemzet is részletesen beszámolt,

a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló 4,8 milliárd forintnyi uniós forrásra, valamint több száz millió forintnyi közbeszerzésre pályázott sikeresen.

De vajon hogyan számolt be a magát függetlennek és objektívnek beállító baloldali sajtó Cseh Katalinék ügyéről? A végső soron nem is annyira meglepő statisztikáról ITT olvashat.

Miután a sajtóban megjelent hírek alapján elképzelhető, hogy az érintett cégek egy helyen, egy időben, ugyanazon uniós forrás elnyerésére összejátszhattak, a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult. Időközben a Gazdasági Versenyhivatalhoz is érkezett beadvány a kétesnek gondolt céges ügyletek miatt.

Lebukott Cseh Katalin

Ebben a botrányban komolyan megüthetik a bokájukat Cseh Katalinék

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.