Mit lehet tudni eddig a Cseh Katalin körül kialakult ügyről?

Cseh Katalin körül botrány bontakozott ki az utóbbi napokban. De mivel kezdődött, miről szól és miként jutottunk el odáig, hogy elemzők a Momentumon belüli lehetséges leszámolásokról és Cseh Katalin politikai pályájának végéről beszélnek?

Bácskai Balázs, Hírcentrum
2021. 07. 25. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 18-án vasárnap és 19-én hétfőn egy-egy videó jelent meg a Bennfentes.net című portálon, amely nagy leleplezést ígért, ám ekkor még csupán annyit tudhattunk meg, hogy egy baloldali politikus és köre több milliárd forintnyi uniós támogatásban részesült.

Videón a botrány, de mi a különbség csillag és érme között? Összeállításukat ITT nézheti meg.

Kedden napvilágot látott a Bennfentes.net-en egy részletes cikke, amelyből kiderült, hogy a szóban forgó politikus nem más, mint Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője.

A cégháló

Cseh egy nyomdaipari vállalkozás, a Pannónia Nyomda Kft. ügyvezetője volt 2013-tól 2018-ig. A céget a politikus édesapja, Cseh Tibor alapította 2010-ben. A Pannónia Nyomda ezekben az években indulhatott azon az európai uniós pályázaton is,

ahol több mint 68 millió forint támogatást nyertek el hologramos technológia kifejlesztésére. Majd később a cég 217 millió forintot nyert úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kialakítására. Az írás felfejtette a Pannónia Nyomda céges kapcsolatait. A NOVA-INN Kft., a Mondat Kft. és a Holotech Hungary Kft. egy időben ugyanarra a címre volt bejegyezve, ahol a Pannónia is elnyerte az előbb említett 68 milliós támogatást. Ezek a cégek egyébként szépen kaszáltak az uniós pályázatokon: a NOVA-INN kétszázmillió forintot nyert, a Mondat – 2004 óta – majdnem ötszázmilliót, a Holotech pedig 1,75 milliárd forintos európai uniós támogatáshoz jutott. Ha elődje adatait is figyelembe vesszük, akkor a Holotechnél 3,73 milliárdos támogatási összeget találunk. Az Uniotech Kft. 63 millióját is figyelembe véve a nyomdaipari cégháló tagjainál majdnem 4,8 milliárd forint uniós támogatás landolt.

Az összefonódásokról a PestiSrácok.hu közölt szerdán terjedelmes összefoglalót. Az írás bonyolult céghálót rajzolt fel, amelynek központjai Vácon és Szirákon voltak és vannak, az ügyletekben részt vevő cégek székhelyei és telephelyei ugyanarra a címre voltak bejegyezve ezeken a településeken.

A vállalkozások együtt költözködtek, együtt mozogtak, együtt pályáztak. A PestiSrácok személyi összefüggéseket is felárt.

A közbeszerzés is jó dolog

Az ügy újabb részleteiről csütörtökön az Origó.hu számolt be, eszerint a Pannónia Nyomda Kft. eddig 168 millió forint értékben nyert idehaza közbeszerzéseket. Tehát az uniós pályázatok mellett a közbeszerzésekkel is szerencséjük volt.

A legtöbbször – három alkalommal – Budapest IX. kerületének önkormányzatától kaptak így megbízást, mégpedig a helyi lakosoknak készülő Ferencváros című újság nyomdai munkálataira.

Az Origó írása szerint az egyik ilyen pályázaton szerephez jutott a cégháló egy másik szereplője, a Mondat Kft. is, éppen a Pannópia Nyomda ellen indult a megrendelésért. Csakhogy akadt némi probléma: a cég egyszerre nyilatkozott arról, hogy nem vesz igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen. Egy másik alkalommal pedig, 2013-ban a Pannónia Nyomda az Archidesign Kkt.-vel közösen nyújtott be pályázatot, és úgy diadalmaskodtak, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesignhoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.). – Mindez azt jelenti, hogy az említett cégek könnyen összejátszhattak az ajánlattétel során, hogy a legkedvezőbb feltételeket a Pannónia–Archidesign párosnak tudják biztosítani – következtetett az Origó.

Bejelentés, feljelentés

De vajon hogyan számolt be a magát függetlennek és objektívnek beállító baloldali sajtó Cseh Katalinék ügyéről? A végső soron nem is annyira meglepő statisztikáról ITT olvashat.

Ezen ügyek kapcsán az Origó egyébként bejelentést tett Gazdasági Versenyhivatalnál, a hatóság pedig vizsgálódásba is kezdett. Eközben Tényi István is bejelentést fogalmazott meg: a Cseh Katalinékhoz köthető cégek több milliárd forintos támogatásai miatt jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást feltételezve fordult a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

Cseh Katalin az elmúlt napokban többször is reagált a kialakult botrányra, egy alkalommal olyan valótlanságot is állított, hogy politikai karrierje és cégvezetői megbízása nem esett egy időpontra.

A politikust a cégiratok cáfolták meg: Cseh Katalin 2015-ben a Momentum Mozgalom alapítói között volt, később, 2017-ben elnökségi taggá választották. A nyomdaipari cégben viszont csak 2018 januárjában fejezte a munkát ügyvezetőként.

Akár leszámolásokat is hozhat a Momentumon belül a Cseh Katalin körüli botrány – vélik elemzők, akik szerint a pártnak azonnal szabadulnia kell a politikustól. Írásunkat ITT olvashatja el.

Az ügy érdekessége, hogy miközben milliárdokat tettek zsebre ezek a cégek az uniós támogatásokból,

Cseh Katalin és pártja évek óta azért lobbiznak, hogy az EU függessze fel a Magyarországnak járó európai uniós támogatások kifizetését,

sőt még azzal is kampányolt, hogy „adják a szegényeknek” az EU-tól érkező pénzeket.

Nyomda. A Cseh Katalinékhoz kapcsolódó ügyet taglalta friss videójában Bohár Dániel. A Pesti Srácok újságírója rámutatott: nem ez az első alkalom, amikor a magyar sajtó a nyomdával foglalkozik, hiszen a Figyelő 2019 januárjában írt leleplező cikket, amelyből kiderült, hogy a 2018-as országgyűlési választások kampányidőszakára a Momentum 500 millió forint állami támogatást kapott. Gondok voltak az elszámolással, az Állami Számvevőszék vizsgálatot is indított a párt ellen, amelyből kiderült, hogy több óriásplakátot rendelt a párt, mint ahány plakáthely van az országban. Az újságíró szerint ennek egyik oka az lehetett, hogy közpénz százmilliókból családi és haveri cégeket tömtek ki. Bohár a videójában kiemelte: a politikus jelenleg is tulajdonos egy nyomással, nyomdai előkészítéssel foglalkozó cégben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.