Kormányzati fejlesztési programok a Nyugat-Balkánon

Ismét megnyílt a lehetőség hazai szervezetek előtt a Nyugat-balkáni Zöld Központ támogatásával a magyar zöldtechnológia és szaktudás alkalmazására a balkáni országok klímavédelmi vállalásainak teljesítése érdekében – mondta el Örlős László, a Nyugat-balkáni Zöld Központ ügyvezető igazgatója a KLÍMA – Zöldpolitikai percek podcast beszélgetésben.

Magyar Nemzet
Forrás: Green Policy Center2021. 07. 20. 16:05
Gyökös Zsuzsanna
Debrecen, 2021. április 27. Gyökös Zsuzsanna kertész retket szed. A gazdálkodók a piacra kerüléssel két hónapot nyerhetnek a fóliás vagy üvegházi primőr zöldségtermesztés esetében, szemben a szabadföldi műveléssel. Ráadásul a primőr értékesítés magasabb kereskedelmi haszonnal is jár. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örlős László a Green Policy Center által szervezett beszélgetésen azt is elmondta, hogy szükséges a vissza nem térítendő európai uniós támogatások világa mellett a hazai cégek globális versenyben való részvételét is elősegíteni, hogy ebben a közegben is megállják a helyüket. A globális versenyben való részvételünk erősítéséhez, vagyis a most divatos kifejezéssel emlegetett „kanyarban előzéshez” pedig elmondása szerint

a globális tendereken történő megméretés is egy remek inkubációs terep lehet a magyar cégeknek.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a nyugat-balkáni régió jelentős kihívásokkal és komoly fejlesztési igényekkel rendelkezik a klímaváltozás szempontjából – a levegőminőség például az egyik legrosszabb a térségben Európán belül. Ugyanakkor jó hír, hogy erősödik a megújuló energiákkal kapcsolatos tudatosság, a régió legtöbb országában egyre több figyelmet fordítanak erre. Ebben a magyar technológiának és innovációnak is helye van, mivel a földrajzi és kulturális közelség miatt viszonylag könnyen érvényesíthetőek azok a kereskedelmi kapcsolatok, melyek révén érdemi módon tud részt venni Magyarország is a térség zöldgazdasági átállásában.

Örlős László, a Nyugat-balkáni Zöld Központ ügyvezető igazgatója Forrás: Wbgc.hu

A podcastban szó esett a Zöld Központ által támogatott sikeres, illetve jelenleg futó projektekről is, amelyek elsősorban a projektgenerálásra fókuszálnak. Ezek a projektek a beruházási lehetőségek felmérésével, a beruházási stratégiák előkészítésével, illetve klasszikus kapacitásfejlesztéssel és uniós jogharmonizációval segítik a térséget. A központ egyes projektjei emellett a magyar uniós csatlakozási tapasztalatokat felhasználva hozzájárulnak ahhoz, hogy a térség országai megfeleljenek a csatlakozás kiemelt, legnagyobb kihívásokkal rendelkező fejezetének, amely a környezetre és az éghajlatváltozásra irányul. Örlős László kiemelte a Zöld Központ egy új kezdeményezését is.

Ez egy olyan tudásbázis felállítására irányul, amely az összegyűlt hazai adatok és a zöldgazdasági átállás területén sikeres kezdeményezések példái által támogatja a régióban a klímaváltozással kapcsolatos tevékenységeket.

A Zöld Központ ismét meghirdette pályázatát a magyar zöldtechnológiai tudás balkáni piacra lépésének támogatására, amelynek keretében 400 millió forint vissza nem térítendő forrásra lehet pályázni 60-80 százalék támogatási intenzitással hazai cégeknek, egyetemeknek és alapítványoknak olyan projektekkel, amelyek segítik a balkáni országok klímavédelmi vállalásainak megvalósítását.

A felhívásra a www.wbgc.hu oldalon ismertetett feltételek mentén augusztus 6-ig van lehetőség pályázni.

A teljes beszélgetés ezen a linken hallgatható meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.