időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Lelki élményeket is nyújt a Bárka tábor

Magyar Nemzet
2021.07.09. 08:15
Lelki élményeket is nyújt a Bárka tábor

Újra együtt, közösségben – ezzel a jelmondattal nyitja meg újra kapuit a a Magyarországi Református Egyház által hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű fiataloknak szervezett tábor. A jelmondattal a szervezők arra utalnak, hogy a hosszas bezártság után ismét megélhetik a tábor lakói, milyen nagy ajándék közösségben lenni.

A Bárka táborban a legnagyobb kincs a közösség – mondta tegnap Novák Katalin a Magyarországi Református Egyház által szervezett tábor balatonfenyvesi nyitórendezvényén. A családokért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt másfél évig mindenki megtapasztalhatta, milyen az, ha hiányérzete van. A diákok sem találkozhattak sokáig egymással, és rájöhettek arra, hogy mennyire hiányoznak nekik a barátaik, az osztálytársaik, a tanáraik. Úgy fogalmazott: ez az időszak arra tanított meg, hogy megkülönböztessük egymástól a fontos és a kevésbé fontos dolgokat, és tudjuk valóban értékelni azt, amit érdemes.

Balog Zoltán református püspök, az egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Bárka tábor egyházi fővédnöke azt mondta, lelki élményt akarnak nyújtani a fiataloknak, és arra tanítani őket, hogyan lehet egymást szeretni, segíteni.

Arra tanítják őket, hogyan lehet egymást szeretni, segíteni
Fotó: MTI/Varga György

A szervezők tájékoztatása szerint a balatonszárszói és balatonfenyvesi Bárka táborokban 2018-tól öt éven át összesen 6500 hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű, 1–11. osztályos, főleg református fenntartású köznevelési, tanoda- és nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyermek tölthet el hat-hat napot. Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak négy héten várták a fiatalokat, idén azonban hét turnusban több mint 1300 gyermeket fogadnak ingyenesen a táborok. Az idei tábor jeligéje: „Újra együtt, közösségben.” Ezzel a szervezők arra utalnak, hogy a tábor lakói a hosszas bezártság után ismét megélhetik, milyen nagy ajándék közösségben lenni. A táborokban élménypedagógiai módszerre épülő foglalkozások várják a fiatalokat, valamint lelkészek és teológushallgatók is részt vesznek a programokon.

Az idei Bárka táborokban ingyen nyaralhatnak az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók gyermekei is. A táborokban fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi előírásokra, növelték a fertőtlenítő takarítások számát, valamint figyelemmel kísérik a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásait akár a koronavírusról, akár hőségriadóról legyen szó. A stábtagoknál alapfeltétel a védettségi igazolvány megléte.