időjárás 4°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Magyarország második az uniós országok védettségi rangsorában

Magyar Nemzet
2021.07.11. 06:30
Magyarország második az uniós országok védettségi rangsorában

Rendkívül sikeres a magyar járványügyi védekezés, egy kivételével valamennyi uniós tagállamot megelőzzük a védettségi rangsorban – adta hírül a kormány a Facebookon. Magyarországon a lakosság 52,67 százaléka már a második adag vakcinát is megkapta, ami azt jelenti, hogy hazánk továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Továbbra is csak Málta előzi meg hazánkat a lakosság átoltottságát tekintve,

az összes többi uniós ország hazánk mögött kapott helyet a legfrissebb rangsorban

– tudatta közösségi oldalán a magyar kormány.

Mellékelték a táblázatot is, amely azt mutatja be, hogy az egyes országokban a lakosság hány százaléka kapott két oltást. E szerint

Magyarországon 5 145 484 fő már teljes védettséggel rendelkezik, vagyis a 9,7 milliós lakosság 52,67 százaléka felvette a második koronavírus elleni vakcinát is.

Ennél jobb arány csak Máltán figyelhető meg, ahol jelenleg a népesség 67,38 százaléka védett a vírus ellen.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát Ciprus foglalja el, igaz,

jócskán lemaradva Magyarország mögött, hiszen ott a lakosság több mint fele még mindig vár a második oltásra.

Eddig a ciprusiak 45,09 százaléka tekintheti magát védettnek a fertőzéssel szemben.

Alig több mint 12 százalékos átoltottsággal Bulgária lett a sereghajtó, de nem állnak jól a finnek, a románok, a horvátok és a lettek sem: az említett országokban a lakosságnak kevesebb mint egyharmadának van teljes védettsége.

A háziorvosok személyesen is felkereshetik azokat a hatvan év felettieket, akik még nem oltatták be magukat
MTI/Balázs Attila

A táblázatból kiderül az is:

húsz olyan uniós tagállam van, ahol a védettség még mindig nem éri el a negyven százalékot.

Hazánkban a rendkívül sikeres járványügyi védekezés ellenére a kormány igyekszik elejét venni egy esetleges negyedik hullámnak, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter éppen az e heti Kormányinfón jelentette be, hogy újabb oltási akciót hirdetnek.

E szerint a háziorvosok személyesen is felkereshetik azokat a hatvan év felettieket, akik még nem oltatták be magukat a koronavírus ellen.

A miniszter rámutatott:

Magyarország jelenleg az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból.

Hozzátette, a negyedik hullám és a koronavírus delta variánsa azokra veszélyes, akik nem oltatták be magukat. – A virológusok szerint lesz negyedik hullám, de valamennyi Magyarországon alkalmazott oltóanyag védettséget nyújt, az oltatlanok a veszélyeztetettek. Bár a brit variáns és a delta variáns is gyorsabban terjed, de ez csak azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek oltással – magyarázta.

Fotó: Facebook

Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a minap arról is beszámolt lapunknak, hogy bár a delta variáns az oltottakat is képes megfertőzni, esetükben jóval enyhébb tünetek jelentkeznek.

Az oltottak (ha meg is fertőződnek) gyakorlatilag kórházi ápolás nélkül vészelik át a betegséget.

Tehát az biztos, ha a fertőzéstől nem is, de a betegség súlyos lefolyásától egyértelműen megvédenek minket a védőoltások – húzta alá.

Pénteki adatok szerint egyébként Magyarországon az aktív fertőzöttek száma 37 350. Kórházban 87 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.