A legszegényebbek óvodakezdését támogatja a kormány

A legszegényebb háromszáz településen csaknem húszezer családban kapnak duplán csomagot az óvodások. A 800 milliós kormánytámogatással megvalósuló programban a magyarországi segélyszervezetek hálózatain keresztül juttatják el az óvodakezdési csomagot a rászorulóknak.

2021. 08. 23. 11:45
null
Salgótarján, 2020. május 25. Gyermekek játszanak a salgótarjáni Mackóvár óvodában 2020. május 25-én. A koronavírus-járvány miatt bezárt óvodák vidéken május 25-től, Budapesten június 2-tól fogadják ismét a gyerekeket. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 800 millió forinttal támogatja a legszegényebb településeken élő, 3–6 év közötti gyermekeket és családjukat azzal, hogy óvodakezdési csomagokat juttat el nekik

– hangoztatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat központi adományraktárában tartott sajtótájékoztatóján Kásler Miklós hétfőn. Az emberi erőforrások minisztere arról is beszélt, hogy a rászorulók két részletben kapják meg a segélycsomagot, az első adagot szeptemberben, a másodikat pedig novemberben juttatják el hozzájuk. Az így húszezer családhoz eljutó negyvenezer csomag tartalmaz fogyasztási cikkeket, tisztálkodószert, ágyneműt, tornazsákot, de például D-vitamin is kerül a családokhoz. Ez utóbbi a téli csomag részeként fog megérkezni hozzájuk, a vitamin mellett sapka és kesztyű is lesz csomagban.  

– A Felzárkózó települések programban részt vevő háromszáz településen többféle segítséget is nyújt a kormány – ezt már Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke árulta el. A miniszterelnöki biztosként a szegénység felszámolásában kormányzati munkát is végző szakember azt mondta, 

Magyarországon jelenleg csak minőségi éhezés létezik, a mennyiségit már sikerült megszüntetni. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy ez a mennyiségű segélycsomag még a harminc éve működő Magyar Máltai Szeretetszolgálat életében is ritkaság. A negyvenezer csomagot a szeretetszolgálat partnerszervezetei segítségével a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és az Ökomenikus Segélyszolgálat juttatja el az érintettekhez. Az ország háromszáz legszegényebb településén egyébként többféle felzárkóztató programot is végez a kormány. A Belügyminisztérium irányítása alatt folyamatban van a mélyszegénységbe született gyermekek első ezer napját támogató akció, melyben a védőnők is segítik a szakemberek munkáját. 

Vecsei Miklós a mostani tájékoztatón meg is köszönte az emberi erőforrások minisztériumának ezt az együttműködést. Azt mondta, ha két generáció gondoskodásában tudnának segíteni a mostani módon, azzal ezek a települések nagy lépést tudnának tenni  a valódi felzárkózás felé. A szeretetszolgálat vezetője kiemelte: a felzárkózást segítő program a fogantatástól a szakma megszerzéséig kíséri el a gyerekeket, hogy életszakaszaik minden pontján megkapják azt a támogatást, amivel sikeres életet élhetnek. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.