A Városháza háborúja a számokkal

– A jelenlegi városvezetés talán még sosem mondta kétszer egymás után ugyanazt a tőlünk megörökölt számokról – jelentette ki Tarlós István a Mediaworks Hírcentrumának annak kapcsán, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a kormányt támadta egy főváros pénzügyi helyzetéről adott lapinterjúban. Budapest előző első embere azt is hangsúlyozta: jogszabály zárja ki, hogy a főváros a kötelező feladatok biztosításának rovására bármilyen önként vállalt feladatot finanszírozzon.

Kárpáti András (MWH)
2021. 08. 27. 15:32
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának adott minapi interjúban a főváros szerinte borús költségvetési helyzetéről beszélt – sok mindenért a kormányt hibáztatva –, s egyebek mellett azt állította, hogy szeptembertől kölcsönből fog üzemelni a főváros. Ironikus, hogy míg Kiss azt hangoztatta, hogy még néhány millió forintos tételek megtakarítása is sokat számít a főváros működésében, egy nappal ezután Karácsony Gergely jelentős költekezéssel járó intézkedést jelentett be. A főpolgármester szeptember 2-ától ingyenessé tenné a BKK járatain az utazást a 14 év alattiaknak, ami a HVG összeállítása szerint évi több mint tízmilliárd forintba kerülne a fővárosnak.

– A jogszabály kizárja, hogy a főváros a kötelező feladatok biztosításának rovására bármilyen önként vállalt feladatot finanszírozzon – jelentette ki Tarlós István előző főpolgármester a Mediaworks Hírcentrumának. 

– A fővárosi költségvetéssel kapcsolatban pedig azt figyeltem meg, hogy a városvezetés talán még sosem mondta kétszer egymás után ugyanazt az általuk megörökölt számokról. Sem hitelekről, sem értékpapírokról, sem pénzmaradványról, sem adósságállományról, sem lekötött forrásokról. Annyiban egyeztek meg, hogy mind hibás volt. Ami bizonyos – s ezt egy ideje már a jelenlegi városvezetés sem vitatja –, hogy forrásként ott hagytunk kétszázmilliárdot – fogalmazott Tarlós István.
Budapest egykori első embere azt is felidézte, hogy 2010-ben 250 milliárd forint adóssággal, ezernyi perrel vették át a várost, amelyekben Budapest tízszer akkora értékben volt alperes, mint felperes. – Kaptunk még egy tönk szélén álló BKV-t, amelynek nem sokkal azután, hogy hivatalba léptem, felfüggesztették a működési engedélyét. Érdemes összehasonlítani a 2010-es és 2019-es adatokat – fogalmazott az egykori főpolgármester, hangsúlyozva, hogy 2011 óta a BKV lényegében működési hitel felvétele nélkül működött. Emlékeztetett: a közlekedési cégnél az utolsó években magasabb bérfejlesztést biztosítottak, mint ami az állami közlekedési cégeknél valósult meg. – Persze lehet ezeket tagadni, de nehéz, ha hozzávesszük, hogy a 2020. évi költségvetésük főösszege körülbelül 26 milliárd forinttal magasabb volt a mi 2019. évi költségvetési főösszegünknél – mutatott rá Tarlós István.
Az egykori főpolgármester arra is kitért, hogy bár a főváros előszeretettel hivatkozik a pandémiára és a beszűkült pénzügyi mozgásterére, erről addig nem érdemes vitát folytatni, amíg pontosan nem ismerhető a főváros gazdálkodása, ideértve a Városháza belső gazdálkodását és a fővárosi cégek gazdálkodását is.
Tarlós István szerint enyhén szólva nem szokványos, ahogy a főváros „nagyravágyó” vezetése képzeli az együttműködést a kormánnyal. 

– Nekem is voltak vitáim a kormányzattal, de hogy valakik naponta, értékelhetetlenül, szélsőséges hangnemben gyalázzák a kormányt, ezzel párhuzamosan pedig ugyanazoktól kezesbárány-viselkedést várnak el, ez sehol a világon nem működik – fogalmazott Budapest egykori első embere.

Kiss Ambrus interjújával kapcsolatban Tarlós István megjegyezte még: – Ha annak idején egy hasonló nyilatkozatot valamelyik helyettesemre bíztam volna, akkor a HVG és a Népszava szétszedett volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.