Belharc előtt a baloldali összefogás

Most az az időszak következik az összefogáson belül, amikor nem összefogás van, hanem vita és könyöklés – fogalmaztak a Magyar Nemzet szocialista forrásai. Az MSZP-ben továbbra is kitartanak amellett, hogy Karácsony Gergely magabiztosan nyeri majd meg a miniszterelnök-jelölti előválasztást. Szerintük a főpolgármester népszerűségének csökkenése csupán a nyári, politikai uborkaszezonnak köszönhető.

Bákonyi Ádám
2021. 08. 10. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mostanában napvilágot látott közvélemény-kutatások láthatóan bizonyos érdekcsoportokhoz, pártokhoz kötődnek, ezért nem tekinthetők valósnak 

 

– hangoztatták lapunknak az MSZP-ben azzal kapcsolatban, hogy a legutóbbi felmérések hol Jakab Pétert, hol Dobrev Klárát hozták ki a baloldali miniszterelnök-jelölti előválasztásának esélyeseként. 

 

Szocialista forrásaink azt elismerték, hogy a nyári, politikai uborkaszezonban a Jobbik és a DK hatékonyabban szólította meg saját szavazóbázisát, ráadásul szerintük a kormányzati kommunikáció mellett mindkét párt egyaránt támadni kezdte Karácsony Gergelyt. Közölték: saját méréseik továbbra is azt mutatják, hogy a főpolgármester népszerűségében nincsen érdemi változás, így a „Karácsony vagy bárki más” alapon magabiztosan nyeri majd meg az előválasztást. 

 

– Emögött nem kell semmiféle összeesküvést keresni – mondták forrásaink arról, hogy Jakab Péterrel és Dobrev Klárával szemben a főpolgármester még nem adta le  az Országos Előválasztási Bizottságnak a nyilvántartásba vételéhez szükséges dokumentumokat, noha ennek határideje napokon belül lejár. 

 

Az MSZP-ben mindezt azzal magyarázták, hogy a Párbeszéd „közismerten gyenge az adminisztrációban”, ráadásul az ezzel foglalkozó stáb nagy része szabadságon van. Egyik forrásunk szerint így az sem kizárt, hogy Karácsony Gergely az utolsó napon adja le nyilvántartásba vételi kérelmét. 
„Hajjaj” – hangzott el, amikor azt kérdeztük, hogy az előválasztás közeledtével kiújulhatnak-e a belharcok a baloldalon. 

 

Az egyik vezető MSZP-s politikus lapunknak egyenesen úgy fogalmazott, hogy „most az az időszak következik az összefogáson belül, amikor nem összefogás van, hanem vita és veszekedés. A következő hat hétben lesz feszülés, könyöklés.” 

Forrásaink szavaiból az derült ki, hogy az MSZP az elkövetkezendő időszakban nem hagyja majd szó nélkül az összefogás részéről a pártot, illetve jelöltjét, Karácsony Gergelyt érintő „beszólásokat”. – Ebben a Nyugati Fény mutat irányt – fogalmazott egyikük. Ismert: az előválasztás közeledtével egyre kevésbé adnak a partnerség látszatára a baloldali összefogás szereplői. A napokban a DK pártlapjában, a Nyugati Fényben Förtelmes kloáka lett Európa szívéből, és ezért Karácsony Gergely is felelős címmel jelent meg publicisztika. Ebben Gyurcsány Ferencék megüzenték, hogy a főváros  „péntek és szombat esténként egy húgy-, szar- és piaszagú végbélnyílássá válik”, és szerintük Karácsony Gergelyt is „biztosan zavarja a szartenger, amikor elteker mellette a Városházára tartva”. 

 

Ugyanakkor Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke pedig arról beszélt a 168 Órának adott interjújában, hogy megosztó személyek lévén sem Jakab Péter, sem Dobrev Klára nem képes összefogni az ellenzéki tábort. De Márki-Zay Péter is arról beszélt a napokban: egyáltalán nem lája azt, hogy Jakabbal vagy Dobrevvel lehetne legyőzni Orbán Viktort.    

Mindeközben Gyurcsány Ferencék egyfajta erődemonstrációként közölték, hogy eddig a DK állította a legtöbb képviselőjelöltet a baloldali előválasztásra. Erre július 26-tól augusztus 15-ig van mód, mára pedig letelt a jelöltállítási időszak kétharmada – hangsúlyozták. Gyurcsányék közölték: mostanáig ők állították az országban a legtöbb képviselőjelöltet, szám szerint 57-et, az ő jelentkezésüket pedig már az ellenzéki pártok delegáltjaiból álló Országos Előválasztási Bizottság is elfogadta. – A munka folytatódik, a következő napokban újabb DK-s képviselőjelöltek fognak regisztrálni, hogy aztán már az augusztus 23-án induló ajánlásgyűjtési időszakra készüljenek – olvasható a DK közleményében. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.