időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Meglepetéssel is készül a Magyar Honvédség az idei légi parádéra

Forrás: MTI
2021.08.12. 13:26 2021.08.12. 14:49
Meglepetéssel is készül a Magyar Honvédség az idei légi parádéra

Meglepetéssel is készül a Magyar Honvédség az idei augusztus 20-ai budapesti légi parádéra ľ nyilatkozta a Magyar Honvédség parancsnoka a közmédiának csütörtökön a Parlamentnél, ahol személyesen is megtekintette az ünnepi parádéra gyakorlatozó pilótákat.

Ruszin-Szendi Romulusz a meglepetésről annyit mondott: 

 

olyat is lehet majd látni a Duna felett, amit Magyarországon magyar géppel még nem láthattak az emberek.

A vezérőrnagy elmondta: idén augusztus 20-án több mint kétszázan teszik le katonai tiszti esküjüket a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Ezt követően, 9 órakor kezdődik a Duna felett tartandó légi parádé. A mintegy háromnegyed órás eseményen szinte a teljes magyar légierő képviselteti magát. Látni lehet majd a honvédség új kiképző gépeit, amelyek elengedhetetlenek a magyar nemzeti pilótaképzéshez. Ott lesz továbbá a Magyar Honvédség helikoptereinek minden típusa, köztük a H145M-es és a Mi–17-es helikopterek is. Az új utasszállító gépek – a Falcon és az A319-es Airbus – is bemutatkoznak, és a levegőben lesznek a Gripenek is – ismertette.
 

Lesznek "áthúzások" és egyéni bemutatók. 

 

Meg szeretnénk mutatni, hogy mink van és mire képesek a pilótáink

 

– fogalmazott a vezérőrnagy, aki azt mondta: szeretné, ha minél többen eljönnének augusztus 20-án a Parlamenthez közösen ünnepelni az esküt tevő fiatal tiszteket, és megcsodálni, hogy mire képesek a pilóták a Magyar Honvédség régi és új eszközeivel.
 

A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: meg szeretnék mutatni, hogy azok a haditechnikai fejlesztések, amelyekről az elmúlt években beszéltek, valóban megvalósultak, és hogy ezeket az eszközöket a pilóták, a kezelőállomány képesek mesteri fokon üzemeltetni.
 

Aki kíváncsi arra is, hogy mit tud a Magyar Honvédség szárazföldi technikája, mire készülhetnek a honvéd kadétok, miként próbálják beépíteni az új technológiát – mint a lézerlövészet vagy a vr-technika – a kiképzésbe, azt várják az augusztus utolsó hétvégéjén tartandó kecskeméti repülőnapra. Ott nemcsak a magyar légierő, hanem tucatnyi más nemzet is közreműködik a légi parádén, 35 különböző repülőtechnika tölti majd meg Kecskemét légterét – mondta Ruszin-Szendi Romulusz.
 

A légi és szárazföldi bemutatók mellett számos egyéb program, versenyek is lesznek. Ruszin-Szendi Romulusz felhívta a figyelmet arra: a versenyekre azért is érdemes nevezni, mert helikopteres utazást is lehet majd nyerni. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison augusztus 28–29-én tartanadó repülőnap programjairól bővebben lehet tájékozódni a repulonap2021.hu oldalon.
 

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20-a hivatalos állami ünnep. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban azt mondta: 

 

a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, három és fél napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz, köztük az olyan hagyományos programokkal, mint a zászlófelvonás, a katonai tisztavatás, a honvédségi légi parádé, az állami kitüntetések átadása és az esti tűzijáték.

Az idei augusztus 20-i központi programokról a szentistvannap2021.hu oldalon lehet tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.