A szocialisták kezdeményezik Süle Zsolt kizárását az előválasztásból

A Jobbik és az LMP támogatásával induló Süle Zsolt korábban olyan antiszemita, rasszista nyilatkozatokat engedett meg magának, amelyek miatt most az MSZP etikai eljárást kezdeményez a képviselőjelölt ellen. A szocialisták és Süle között fennálló – barátinak nem nevezhető – viszony már évekkel ezelőtt megpecsételődött.

2021. 09. 18. 15:24
Forrás: Facebook/Süle Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Jobbik és az LMP támogatásával induló Süle Zsolt korábban olyan antiszemita, rasszista nyilatkozatokat tett, amelyek miatt az MSZP etikai eljárást kezdeményez az Országos Előválasztási Bizottságnál – olvasható a szocialisták közleményében, amelyről az ATV számolt be részletesen. Mint írják, Süle Zsolt Veszprém megye 4. számú egyéni választókerületében indul jelöltként. Az MSZP egy közleményt adott ki az ügyről, amelyben kifejtették, hogy a 2021-es előválasztás célja az új magyar demokrácia megteremtése, ezért feddhetetlen jelöltekre van szükség, viszont a szocialisták álláspontja szerint Süle Zsolt nem ilyen jelölt. Úgy fogalmaznak: a közös listát állító pártok határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára. 

Az MSZP meggyőződése szerint Süle Zsolt nyilatkozatai összeegyeztethetetlenek az előválasztás elveivel, ezért kezdeményezi a képviselőjelölt kizárását az előválasztásból. 

– Amennyiben az Országos Előválasztási Bizottság nem támogatná a kizárást, akkor kötelezze a képviselőjelöltet arra, hogy kérjen bocsánatot Steiner Páltól, valamint a magyarországi zsidó és roma közösségektől – zárul a közlemény. 

Lapunk korábban részletesen beszámolt arról, hogy Süle Zsolt évek óta antiszemita véleményeket posztol közösségi oldalán. Egyik kommentje 2013-ban született, amikor a rendőrség nem engedte, hogy a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időben legyen a szélsőjobboldali Nemzeti Érzelmű Motorosok Adj gázt! eseménye. Akkoriban többen is a motoros felvonulás betiltását követelték, köztük Steiner Pál MSZP-s képviselő is.  

Ezzel összefüggésben a jobbikos képviselő úgy fogalmazott a közösségi oldalán, hogy „az MSZP-s zsidó mondja meg, mit csináljon a Viktor… Hát ennyit a fityiszről!”

Süle megosztott egy kuruc.infós mémet is, amelyen az állt, hogy „Na, akkor írjad szépen Vitya! Mától csak az vonulhat fel Judapesten, aki igazolni tudja, hogy ő is a holokauszt áldozata, […] továbbá motorkerékpárjának betűi így kezdődnek: JEW”. Szintén 2013-ban a jobbikos megosztott egy Kuruc.info-cikket is, amelynek az volt a címe, hogy A rettegésből Budapesten konferenciázó zsidók igazi arca: hazánk elpusztításával fenyegetőznek. Ugyanabban az esztendőben azért is kifakadt a szélsőjobboldali politikus, mert a Győri ETO futballklub vezetősége az izraeli Maccabi Tel Aviv elleni Bajnokok Ligája-selejtezőre nem engedett bevinni árpádsávos és Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlókat. 

Zsidóbérencek!!! Mióta tiltott jelkép az Árpád-házi zászló és a Nagy-Magyarország térkép, […] ti undorító férgek!!!

– írta Süle az eset kapcsán. A 2014-es választás előtti kampányban az antiszemita képviselő egy olyan mémet is megosztott, amely „Zsidesznek” aposztrofálta a kormánypártot, emellett pedig több bejegyzésben gúnyosan „Orbán rejtett erőforrásaiként” emlegette a cigányságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.