időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Iszonyú vád: szexuálisan molesztálta gyermekeit a rendőrgyilkos

Szemán László János
2021.09.11. 11:19 2021.09.11. 16:19
Iszonyú vád: szexuálisan molesztálta gyermekeit a rendőrgyilkos

Emberi elmével felfoghatatlan, ha valóban megtette Németh István azt, amivel Egerben vádolják: saját gyermekeit használta ki szexuálisan. Jövő héten felel ezért. Ehéten egy hajléktalan felgyújtását kérték számon az egyébként is kétszeres gyilkos fegyencen.

Maga az ördög költözhetett 62 évvel ezelőtt, születésekor Németh Istvánba, aki 20 éves már – miután egy civilt és egy posztos rendőrt ölt meg bűntársaival közösen – kétszeres, jogerősen elítélt gyilkos volt; csak az életkora miatt nem akasztották fel. 

Azóta már egy harmadik gyilkossággal is vádolják, az emberi élet nem sokat számíthat a bűnöző léleknek, ám jövő héten Egerben emberi ésszel már felfoghatatlan tettek miatt kell felelnie.

Fotó: RTL Klub/Helszíni szemle

A vád szerint élettársával közösen nevelt lány és kettejük saját fiú gyermekét használta szexuális tárgyként. 

Gyermekeit zaklathatta a pedofil vádlott

A Heves Megyei Főügyészség kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak miatt 2018. őszén emelt vádat Németh ellen. Aki bár vallomást tett a nyomozás során, de tagadta a nemi erőszakot. Amennyiben a bíróság előtt bizonyítottságot nyer tette, Németh legfeljebb 15 évet kaphat.

„Kisnémet”, ahogy gyilkostársai nevezték Németh Istvánt, negyven évvel ezelőtt, 1979. július 9-től 10-re virradóra egyike volt azoknak, akik Budapest határában megtámadták a posztos rendőrt, majd megölték. 

Két megrögzött bűnöző, Soós Lajos, György József és a mindössze 19 éves Németh azt tervezték, hogy megtámadják a Magyar Nemzeti Bankot, és elrabolják az aranykészletét. A tervük megvalósításához sorozatlövő fegyverekre volt szükségük, ezért úgy döntöttek, hogy a 4-es főút mentén, Budapest határában a posztos rendőrt megölik, majd elveszik a géppisztolyát, pisztolyát. Azon a hajnalon a 45 éves Gyulai Károly főtörzsőrmester volt szolgálatban. Soósék műszaki hibát imitálva odahívták magukhoz a rendőrt. Soós egy féltengellyel leütötte a főtörzsőrmestert, majd begyömöszölték autójuk csomagtartójába. Németh a rendőr géppisztolyát nem találta meg az őrbódéban, a pisztolyát azonban elvették. A banda Vecsésen túl egy kukoricásba hajtott, ahol a még élő tiszthelyettest kivették a csomagtartóból. Gyulait mindhárman megszurkálták, Soós még a torkát is átvágta, majd elföldelték. A gyilkosok három hónapig tartó hajsza után kerültek rendőrkézre. A nyomozás során kiderült, hogy Soós György Józseffel, Németh Istvánnal és a rendőrgyilkosságban vétlen Varga Lászlóval is követett el már gyilkosságot. 

Megúszta a kötelet

Soós végül halálos ítéletet kapott a négyszeres gyilkosságért, csakúgy, mint György József. Soóst és Györgyöt felakasztották, Varga és Németh pedig szabadultak az évek során.

Fotó: Képes Újság (1980)

Németh életfogytiglani fegyházat kapott, amiből 20 év letöltése után 2000-ben feltételesen szabadult, ám nem sokkal később tiltott gyógyszer birtoklása miatt még egy évre visszavitték a fegyházba. 2001-es szabadulása után kántorként helyezkedett el Győr közelében, egy faluban, ám nem voltak elégedettek a munkájával, így hetek múlva elbocsátották. Utcára került, pedig még egy lánya is született az élettársától, ám az együttélés sem ment neki, Németh hajléktalanként, koldulásból tartotta fenn magát. Bűncselekményt azonban – ekkor még – nem követett el. 

Megtért, de jóútra nem tért

Ekkor az RTL Klub Helyszíni szemle című bűnügyi magazinja készített vele interjút. A fegyházban – mint azt mondta, betegsége miatt – megtért, megtanult orgonálni. Arra a kérdésre, hogy milyen szerepe volt a rendőr és a másik áldozata megölésekor, azt válaszolta: bűntársai kényszerítették, hogy részt vegyen az emberölésekben, ám ő csak a gépkocsit vezette, illetve megásta az elvágott torkú rendőr sírját. Azt is vitatta a tévéinterjú során, hogy kegytelen volna, ezt csak tettestársai vallották róla a nyomozáskor, hogy védjék magukat. 

Fotó: RTL Klub/Helyszíni szemle

A tudósító birtokában lévő nyomozati vallomások szerint Soós Lajos azt vallotta: a banda legkegyetlenebb tagja volt a Kisnémet, aki élvezettel ölt, furcsa fény volt a szemében, miközben szurkálta a rendőrt. Az ugyancsak birtokomban lévő korabeli kriminálpszichológiai szakvélemények szerint Németh volt a legkegyetlenebb a bűnözői csoportban.

A megtérés, a hit sem segített Németh István társadalomba való visszailleszkedésében. A tévéinterjúban a médiát hibáztatja ezért, bár hozzáteszi, a média teszi a dolgát. A férfit 2006 már Budapesten érte, hajléktalanként édességet árult a Városligetben, akadtak alkalmi munkái, ám amikor rájöttek, hogy ő a rendőrgyilkos, rendre kirúgták. Ekkoriban arról beszélt egy újságírónak: mínusz 10 fokig bírta a hideget, de ismét koldulnia kellett, hogy enni tudjon. „Autómosóban vagy kárpitosként szívesen dolgoznék, de gyermekfelügyeletet is vállalnék. Biztonsági őrnek sem lennék utolsó, csakhogy üldöz a múltam. Pedig jó apaként gondoskodni akarok a kislányomról” – mondta akkor. A lány korábbi, Győr-Sopron-Moson megyében élő élettársától született.

A férfi Heves megyében kötött ki, mondhatni, hazatért, hiszen verpeléti származású. Sodródott a megyében településről településre, aztán 2016-ban Tarnaleleszen egy 29 éves fiatalasszonnyal – akit egy hajléktalanmelegedőben ismert meg – költözött össze, két gyereket neveltek. Az akkor nyolcéves kislányt Németh a nevére vette, az ötéves kisfiú pedig közös gyermekük. A családi idill azonban nem tartott sokáig, mivel az asszony rájöhetett, mit tett Németh előbb a nevelt lánnyal, majd saját fiúgyermekével. Az apa megijedt a következményektől, menekülőre fogta, Győr-Moson-Sopronba szökött, állítólag próbálkozott a korábbi élettársnál, ám a nő elzavarta. Némethet a rendőrök 2018 őszén fogták el, az asszony településén.

Fotó: RTL Klub/Helyszíni szemle

Németh büntetése 2011-től számított letöltöttnek, miután addig nem követett el újabb bűncselekményt. Ezt utóbb azonban megcáfoltát a nyomozók. 

Felgyújtott hajléktalan

E hét kedden távmeghallgatással vett részt a Fővárosi Törvényszéken a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt ellene indult perének előkészítő ülésén. A vád szerint 2008-ban – amikor még feltételesen volt szabadlábon – a XII. kerületben egy hajléktalantanyán éghető anyaggal lelocsolta egy hajléktalan társát és felgyújtotta, mivel a férfi nem adott neki az egy talált pénztárca visszaszolgáltatásáért kapott 10 ezer forint jutalmából. A szerencsétlen két nap múlva halt bele szörnyű sebeibe.

Németh tagadta az előkészítő ülésen, hogy ő gyújtotta volna fel az áldozatot. Mint mondta: a közelben egy autóroncsban aludt élettársával és a nagy hangzavarra ébredtek fel, ő maga hívta a tűzoltókat. Ebben az ügyben december elején kezdődhet meg a bizonyítási eljárás.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.