Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás

Az oltás működik, Magyarország működik – erősítette meg Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján elmondott beszédében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a gazdaság repülőrajtot vett, így képesek leszünk elérni az 5,5 százalékos növekedést is az év végére. A gyermekeseknek és a nyugdíjasoknak ígért támogatásokat semmi nem veszélyezteti. – Hiába hátráltatja Brüsszel a helyreállítási alap kifizetését, a kormány már megelőlegezte az újraindítási programokra szánt összeget – magyarázta a kormányfő. Szerinte Brüsszel elárulja Európát a migrációhoz való hozzáállásával.

Csekő - Máté -Hertelendy
2021. 09. 20. 13:24
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. szeptember 20. Orbn Viktor miniszterelnk felszlal az Orszggyls szi idszaknak nyitlsn 2021. szeptember 20-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vakcinának köszönhetjük, hogy visszatért az élet a normális kerékvágásba

 – jelentette ki hétfőn a parlamentben napirend előtt felszólalva Orbán Viktor, és hangsúlyozta, a  járványnak lesz negyedik hulláma, ez derül ki a számokból.

– Ma már tudjuk, mi az, ami működik, és mi az, ami nem. 

A korlátozások nem elegendők, csak az oltás működik

– mondta a miniszterelnök, aki szerint a negyedik hullámot is az oltással tudjuk kordában tartani. Ha elegen be vagyunk oltva, nem kell visszatérnünk a lezárásokhoz. Ezért is az oltásalapú védekezést folytatjuk – fejtette ki a kormányfő. A harmadik oltás jobb, ha van, mint ha nincs, aki felveszi, védettebb, mint aki nem – vélekedett Orbán Viktor, és ismertette: 525 ezer magyar már fel is vette a harmadik dózist, és 17 millió adag vakcinánk lesz december végéig, így mindenkit be tudunk oltani.

– A magyarok többsége be van oltva, de a többieknek lépniük kellene, vegyék föl, hogy ne kockáztassák az életveszélyt – mondta a kormányfő. 

Az oltás működik, felkészültünk a negyedik hullámra

– tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, az év végéig javasolják a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, hogy az ország cselekvőképességét fenntarthassák a járvány végéig. 

– Az oltás működik, Magyarország működik – fogalmazott a miniszterelnök.

Kilőtt a gazdasági növekedés

Vasárnap repülőrajtot vett a gazdaság, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), amely a legnagyobb növekedésnek számít, 

a gazdaság teljesítménye már most meghaladta a koronavírus előtti szintet, miközben az uniós országok többségéé még nem. 

A gazdasági újraindítás erejét jól mutatja, hogy a szolgáltatások euróban számított exportja 21 százalékkal, a beruházások 10,8 százalékkal, a külkereskedelmi forgalom 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. 

A kormány képes lesz 5,5 százalék fölé emelni a növekedést idén, ha az év hátralévő részében nagyobb baleset nem történik

– mondta a miniszterelnök. Hozzátette: Júliusban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 millió főt, a rendszerváltás után még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon: Tizenegy év alatt közel egymillió új munkahely jött létre. Egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól, a gazdaságban ismét inkább munkaerőhiány van Orbán Viktor szavai szerint. 

Nemzeti konzultációt indítottunk, mert a veszélyek korát éljük, népvándorlások és járvány formájában

– mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: 1,4 millió választ kaptak vissza, amelyek többsége támogatta a családtámogatások növelését, a hitelmoratórium meghosszabbítását. – A vállalkozások közül azok élhetnek a hitelmoratóriummal, amelyek bevétele a járvány alatt minimum huszonöt százalékkal csökkent – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: jövőre visszatérítik a személyi jövedelemadót a gyermeket nevelő családoknak, ennek felső határát a 2021. évi átlagjövedelem jelenti. A kormányfő elmondta: 

összességében 1,9 millió szülő számára, több mint 600 milliárd forintot térít vissza az állam 2022. február 15-ig. 

– Vissza fogjuk téríteni a befizetett személyi jövedelemadót a családosoknak, a gyermeket nevelő katások és a vállalkozók is visszakapják ezt az összeget – jelentette be Orbán Viktor. Emellett a nyugdíjasok is részesülni fognak a növekedés gyümölcseiből, ezért 2022 februárjában folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, amit a Gyurcsány–Bajnai kormányok vettek el. – A nyugdíjprémium összege várhatóan meg fogja haladni az ötvenezer forintot, ezt az infláció miatt fizetik ki – árulta el Orbán.

Bevezetjük a 25 év alatti fiatalok SZJA mentességét, valamint hathavi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi szervek esküt tett tagjai

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a tárgyalások alapján jó esély van arra, hogy kétszázezer forint legyen a minimálbér. A munkát terhelő alacsony adóknak, a családok támogatásának pedig alkotmányos védelmet adna a kormány.

Újabb migránshullám várható

A nyár végén lezárult az afganisztáni misszió, amiben Magyarország az Egyesült Államok felkérésére vett részt. Utólag bizonyítást nyert, hogy az USA rosszul ítélte meg a helyzetet, több hibás döntés vezetett el a kialakult helyzethez. A magyar honvédség sikerrel teljesítette a feladatát, ami abból állt, hogy mindenkit ki tudjunk menekíteni a polgárháborúba süllyedt országból. 

Új migránshullám indulhat, éppen ezért nem szabad Európába hozni az afgánokat

 – mondta a kormányfő. A segítséget kell odavinni. – A magyar határokat is meg kell erősíteni, mert sokan Magyarországon keresztül akarnak bejutni az unióba – tette hozzá. 

Orbán Viktor az őszi parlamenti ülésszak első napján. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 

a balkáni migrációs útvonal újra megtelt, és a Soros-féle NGO-k továbbra is támogatják a migránsokat. 

Egy év alatt háromszorosára nőtt a határon a nyomás. – A tendencia világos, nem érdemes illúziókba ringatnunk magunkat – mondta a miniszterelnök, aki szerint Brüsszelből és Berlinből rendre hátba lövik hazánkat a migrációs védekezés miatt, de nem engedünk, és a politikai nyomás ellenére is megvédjük a határokat. 

Amit Brüsszel tesz, az árulás,

Európa elárulása – vélekedett a miniszterelnök, és hozzátette: a migrációról szóló vita szétfeszíti az európai egységet. – Ezért minden migrációs hatáskört Brüsszelnek vissza kell adni a tagállamoknak – vélekedett a kormányfő. 

Orbán Viktor kiemelte: 

Brüsszel megtámadta hazánkat, mert nem engedjük a szexuális propagandát a köznevelésben és a médiában. 

– A követeléseik abszurdak és ellenkeznek a magyar fölfogással, hogy a gyerekek szexuális nevelése a szülőkre tartozik – mondta a kormányfő. 

Az álláspontunk világos, nem engedünk a nyomásnak, a végső szót a magyar emberek fogják kimondani a népszavazáson

– mondta a miniszterelnök, aki szerint az embereket felháborítja, hogy Brüsszel már most zsarol, és nem kíváncsi a magyarok véleményére. 

– Nálunk a migrációról és a gyermekvédelemről is az emberek döntenek, Nyugat-Európában viszont nem a nép, hanem az elit döntött. Ezért mondjuk, hogy a jogállamiság és a demokrácia kérdésében söprögessenek a saját portájuk előtt – mondta Orbán Viktor. 

Nincs veszélyben az újraindítás

– Nyolc országgal még nem egyezett meg a brüsszeli vezetés, és ez súlyosan sérti a tisztességes verseny alapelvét, amelyen az egész unió nyugszik. Magyarország követeli, hogy a bizottság hagyjon fel a tagállamok megkülönböztetésével – mondta Orbán Viktor az uniós helyreállítási alap kapcsán, hozzátéve: Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba más uniós országokkal szemben, ezért a kormány elindítja a programokat, megelőlegezi az erre szánt összeget. A költségvetés és a nemzetközi pénzpiac a fedezetet már biztosította is. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 

91 tonnára nőtt a hazai aranytartalék a korábbi háromról. 

Az aranytartalék méretét tekintve a nemzetközi rangsor felső harmadába kerültünk. 

Magyarország hosszú távú gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal október 1-től 15 évre. 

Évi 4,5 milliárdnyi földgázt kapunk, és így sikerül megőrizni a rezsicsökkentés eredményeit. Az Északi Áramlat kettes gázvezeték Szerbiából jön és rajtunk keresztül Ausztriába megy, megkerülve a bizonytalan Ukrajnát

– tájékoztatott a miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.