A jogbiztonsághoz átmeneti rendelkezésekre van szükség

A veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról is tárgyalt a parlament.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 10. 17:22
null
Budapest, 2022. május 2. Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. A patkó első sorában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j). MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány sikeresen védekezett a világjárvány idején, és biztosította az ország működését – közölte Azbej Tristan, miután az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta a munkáját. A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára hozzátette: a sikeres védekezés kulcsa a gyors és hatékony döntéshozatal és végrehajtás volt, amit a rendkívüli jogrend tett lehetővé a kormánynak. 

– A járvány intenzitásának csökkenését követően visszaállíthatóvá válik a rendes eljárási rend, és megszűnik veszélyhelyzet 

– húzta alá az államtitkár. Mint hangsúlyozta, az alaptörvény rendelkezése szerint a kormány rendkívüli jogrendben hozott intézkedései hatályukat vesztik, ezért a jogbiztonság követelménye megkívánja, hogy a veszélyhelyzet megszűnése és a veszélyhelyzeti kormányrendelet hatályvesztése ne történjen meg megfelelő átmeneti rendelkezések megalkotása nélkül. A rendelkezés biztosítja a szabályozási átmenet egyértelműségét és kiszámíthatóságát.

– A javasolt rendelkezések a veszélyhelyzet megszűnésével lépnek hatályba 

– jegyezte meg Azbej Tristan. Ismertetése szerint a törvényjavaslat számos jogterületet érint, hiszen a koronavírus okozta járványhelyzet elleni védekezés is az élet megannyi területén kívánt rendkívüli szabályokat.

Példaként említette a Gondos óra program megvalósításához szükséges adatkezelési folyamatok jogalapjait lefektető javaslatot és a 2021 szeptemberében meghirdetett, a gazdaság újraindítását elősegítő GINOP-programról szóló szabályokat. A tervezet célja továbbá, hogy fenntartsa a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásának veszélyhelyzet alatti szabályozását a normál jogalkotási rendbe illesztve.

Emellett a politikus megjegyezte, hogy a törvényjavaslat számos, az egészségügy területét érintő kérdésben is biztosítja az átmenetet, így például három hónapig fenntartja a koronavírus-fertőzés kimutatására használt önellenőrzésre szolgáló gyorstesztek és gyógyászati segédeszközök főszabálytól eltérő forgalmazási engedélyét. A türelmi idő leteltét követően ezek forgalmazása ismételten csak egészségügyi szolgáltatónál lesz engedélyezett.

– A javaslat továbbá átmeneti lehetőséget biztosít arra, hogy a veszélyhelyzet idején elektronikusan kiállított igazolásokat a magánszemélyek a veszélyhelyzet megszűnését követően még további harminc napig elektronikusan is eljuttathassák a munkáltatójuknak 

– folytatta Azbej Tristan.

A Fidesz frakciójának részéről Illés Boglárka arról beszélt: a Ház asztalán fekvő javaslat célja, hogy megalapozza a veszélyhelyzeti különleges jogrend megszüntetését. – A javaslat a veszélyhelyzet idején létrejött jogviszonyokat úgy szabályozza, hogy a szabályozási átmenet egyértelműen és kiszámíthatóan biztosított, a szabályozási környezet változatlansága törvényben garantált legyen – fogalmazott. Illés Boglárka megemlítette: a javaslat lehetővé teszi, hogy a 2020. március 11. és 2022. május 31-e között lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél 2022. június 30-ig érvényes maradjon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.