időjárás 2°C Mária 2023. december 8.
logo

A jogbiztonsághoz átmeneti rendelkezésekre van szükség

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.10. 17:22 2022.05.10. 17:25
A jogbiztonsághoz átmeneti rendelkezésekre van szükség

– A kormány sikeresen védekezett a világjárvány idején, és biztosította az ország működését – közölte Azbej Tristan, miután az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta a munkáját. A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára hozzátette: a sikeres védekezés kulcsa a gyors és hatékony döntéshozatal és végrehajtás volt, amit a rendkívüli jogrend tett lehetővé a kormánynak. 

– A járvány intenzitásának csökkenését követően visszaállíthatóvá válik a rendes eljárási rend, és megszűnik veszélyhelyzet 

– húzta alá az államtitkár. Mint hangsúlyozta, az alaptörvény rendelkezése szerint a kormány rendkívüli jogrendben hozott intézkedései hatályukat vesztik, ezért a jogbiztonság követelménye megkívánja, hogy a veszélyhelyzet megszűnése és a veszélyhelyzeti kormányrendelet hatályvesztése ne történjen meg megfelelő átmeneti rendelkezések megalkotása nélkül. A rendelkezés biztosítja a szabályozási átmenet egyértelműségét és kiszámíthatóságát.

– A javasolt rendelkezések a veszélyhelyzet megszűnésével lépnek hatályba 

– jegyezte meg Azbej Tristan. Ismertetése szerint a törvényjavaslat számos jogterületet érint, hiszen a koronavírus okozta járványhelyzet elleni védekezés is az élet megannyi területén kívánt rendkívüli szabályokat.

Példaként említette a Gondos óra program megvalósításához szükséges adatkezelési folyamatok jogalapjait lefektető javaslatot és a 2021 szeptemberében meghirdetett, a gazdaság újraindítását elősegítő GINOP-programról szóló szabályokat. A tervezet célja továbbá, hogy fenntartsa a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásának veszélyhelyzet alatti szabályozását a normál jogalkotási rendbe illesztve.

Emellett a politikus megjegyezte, hogy a törvényjavaslat számos, az egészségügy területét érintő kérdésben is biztosítja az átmenetet, így például három hónapig fenntartja a koronavírus-fertőzés kimutatására használt önellenőrzésre szolgáló gyorstesztek és gyógyászati segédeszközök főszabálytól eltérő forgalmazási engedélyét. A türelmi idő leteltét követően ezek forgalmazása ismételten csak egészségügyi szolgáltatónál lesz engedélyezett.

– A javaslat továbbá átmeneti lehetőséget biztosít arra, hogy a veszélyhelyzet idején elektronikusan kiállított igazolásokat a magánszemélyek a veszélyhelyzet megszűnését követően még további harminc napig elektronikusan is eljuttathassák a munkáltatójuknak 

– folytatta Azbej Tristan.

A Fidesz frakciójának részéről Illés Boglárka arról beszélt: a Ház asztalán fekvő javaslat célja, hogy megalapozza a veszélyhelyzeti különleges jogrend megszüntetését. – A javaslat a veszélyhelyzet idején létrejött jogviszonyokat úgy szabályozza, hogy a szabályozási átmenet egyértelműen és kiszámíthatóan biztosított, a szabályozási környezet változatlansága törvényben garantált legyen – fogalmazott. Illés Boglárka megemlítette: a javaslat lehetővé teszi, hogy a 2020. március 11. és 2022. május 31-e között lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél 2022. június 30-ig érvényes maradjon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Vita az Országgyűlésben

Az idősek számíthatnak a Fidesz–KDNP-re

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.