Továbbra sem indokolt újabb járványügyi korlátozások bevezetése

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról a mai ülésén dönt a kormány. A köznevelésben nem emelkedett a fertőzöttek száma, az egyetemisták 80 százaléka már felvette az oltást – derült ki a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

2021. 09. 14. 9:26
NOVÁK Katalin
Koronavírus - Sajtótájékoztató a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs üléséről Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem tűnik indokoltnak, hogy bármilyen korlátozást vezessünk be

– jelentette ki Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs mai ülése után tartott sajtótájékoztatóján. A családokért felelős miniszter, aki az operatív törzs vezetője, hozzátette, abban bíznak, hogy minél többen felveszik az oltást, ami kellő védelmet biztosít a vírus ellen, és elősegíti azt is, hogy tovább élhessük az életünket. 

Várhatóan a jövőben sem fogják az új fertőzöttek számához kötni az újabb szigorításokat, fontosabb adat az, hogy hányan kerülnek kórházba. 

Az iskoláskorú gyerekek között nem növekedett meg a koronavírusos fertőzöttek száma

– mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataira hivatkozva Novák Katalin. 

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról a mai kormányülésen döntenek – mondta el egy kérdésre válaszolva a miniszter. A kabinet tanácskozása egyből a tájékoztató után, reggel kilenc órakor kezdődött.

A politikus beszámolt arról is, hogy a kormány meghosszabbította a Diákhitel Plusz igénybevételének lehetőségét. Ezen hitelkonstrukció adta lehetőségekkel eddig negyvenezren éltek. Félmillió forint szabad felhasználású összegről van szó, ami október elsejétől ismét igényelhető. – Az Egyesült Királyságban tanuló hallgatók, akik korábban vettek fel diákhitelt, a brexit után sem esnek el a jogosultságtól – tette hozzá a miniszter. 

– Ma jelenik meg a rendelet, amely az otthonteremtési programot teszi elérhetővé még több család számára – árulta el Novák Katalin. 

– A csokkal járó gyermekvállalási határidők egységesen kitolódnak jövő június végéig,

 azok akik elveszítették házastársukat a pandémia alatt, beszámíthatják az elhunyt házastárs jogviszonyát a családtámogatásoknál – sorolta a miniszter. Hozzátette: Azoknak, akiknek ötezer forint alatti tartozásuk van, a jövőben nem esnek el a támogatásoktól, és az őstermelőknek sem kell visszafizetniük a csokot abban az esetben, ha tevékenységüket egy másik épületben végzik. 

Megújult, versenyképes környezetben kezdődhetett az oktatás az idei tanévben az egyetemeken. A felsőoktatásban a hallgatók 80 százaléka felvette már az oltást

– erről már Bódis József felsőoktatási államtitkár beszélt, hozzátéve, hogy az oltás mindenkinek elérhető, a magyar egyetemeken tanuló külföldiek számára is. – Az intézmények felkészültek, a vezetők professzionálisan állnak a mostani helyzethez – számolt be róla az államtitkár. 

Huszonegy intézményben ment végbe modellváltás, ami új lehetőségeket jelent számukra. 

1500 milliárd forintnyi forrást a kormány már korábban garantált, ezenfelül még több mint ezermilliárdot szánnak a tervek megvalósítására. – A hallgatók csaknem hetven százaléka a modellváltó intézményekben kezdte meg az idei tanévet – tette hozzá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.