Karácsony körül vészesen fogy a levegő

Pénteken jelentheti be Karácsony Gergely, hogy visszalép-e a baloldali előválasztás második fordulójától Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester javára. A főpolgármester és stábja azt követően kezdett erről tárgyalni csütörtök este a Karácsonyt támogató pártokkal, hogy a Momentum csütörtök délután rendkívüli tájékoztatón jelentette be: Márki-Zay Pétert támogatják. Csütörtökön felgyorsultak a baloldali előválasztás eseményei: Karácsony délelőtt még újabb, hármas miniszterelnök-jelölti vitát javasolt, Márki-Zay viszont ellentámadásba lendült, és azt állította: a főpolgármester becsapta és zsarolni akarta őt.

Bákonyi Ádám
2021. 10. 07. 19:51
2021.02.18. Budapest Geotermikus hőellátó rendszer ünnepélyes átadása. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Karácsony Gergely a BVSC-Zugló tiszteletbeli elnöke, Budapest főpolgármestere Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha pár napja még Dobrev Klára elleni szövetségben, közösen indultak volna az előválasztás második fordulóján, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter végül szakított egymással. Érdekes fordulat ez annak tükrében, hogy a legtöbb közvélemény-kutatás szerint Dobrev kétszereplős felállásban is nyerne, a most kialakult helyzet pedig még esélyesebbé teszi, hogy végül ő legyen a baloldal közös listavezetője. 

A korábban favoritnak tartott, ám támogatottságban immár harmadik helyre szoruló főpolgármester csütörtökön napközben egyébként azzal állt elő, hogy a hivatalosan jövő hét szerdára tervezett miniszterelnök-jelölti vitát most szombaton előzze meg még egy, mielőtt vasárnap elkezdődik az előválasztás második fordulója. 

„Az előválasztásnak arról kellene szólnia, hogy a politikusoknak milyen jövőképet kellene kínálniuk, végre arról kellene szólnia a politikának, hogy hogyan fogunk jobban élni ebben az országban. Sajnálom, hogy az elmúlt néhány napban keveset beszéltünk erről” – magyarázta.

A nemrég még szövetségesnek tartott Márki-Zay Péter eközben kemény támadásba lendült Karácsony ellen. Mint az ATV-ben fogalmazott: a főpolgármestert továbbra is szimpatikusnak tartja, de szerinte annak, „aki Tóth Csabával közösen vezette Zuglót”, a választók nem hiszik el az elszámoltatásra vonatkozó ígéreteit. Bevitt egy gyomrost azzal is, hogy kijelentette: míg Karácsony ötszázmillió forintot költött el a kampányára, alig ért el jobb eredményt nála, aki mindössze húszmillióból gazdálkodott. 

Márki-Zay végül megerősítette, hogy Karácsony becsapta és zsarolni akarta őt, amikor megállapodásuk ellenére szerdán bejelentette, hogy nem lép vissza a javára. 

Karácsony Gergely körül egyre fogy a levegő, annak tükrében pedig főleg, hogy a Momentum csütörtök délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: Márki-Zayt támogatják a második fordulóban. Döntésüket Fekete-Győr András pártelnök azzal indokolta: meglátásuk szerint veszélybe került, hogy legyen kormányzóképes alternatíva 2022-ben, és a legesélyesebb miniszterelnök-jelölt küzdjön meg Orbán Viktorral. 

Mivel Karácsony és Márki-Zay nem tudott megegyezni, hogy melyikük lépjen vissza, a Momentum szerint utóbbival van a legnagyobb esély a Fidesz leváltására, ezért őt támogatják

 – mondta a pártelnök. –  Az tudja legyőzni Orbán Viktort, aki a legkeményebben dolgozik érte. És én a kemény munkában hiszek. Ezért járom megállás nélkül az országot. Mert nem taktikázással, hanem az emberekkel kell foglalkozni – reagált a Momentum bejelentésére Dobrev Klára. 

Emlékezetes, Kiszelly Zoltán lapunknak kifejtette: a Gyurcsány-féle színjáték része Márki-Zay jó szereplése is, akin keresztül elhitették, hogy a baloldalon belül létezik alternatíva, amely elutasítja a 2010 előtti világot. 

A cél az volt, hogy a Gyurcsány családot elutasítókat is mozgósítsák, végül integrálják abba az adatbázisba, amit az előválasztás ürügyén építenek – mutatott rá a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Csütörtök esti sajtóértesülések szerint, miután a Momentum bejelentette, hogy beállnak Márki-Zay mögé, Karácsony és stábja elkezdték mérlegelni a visszalépést, és erről a főpolgármester tárgyalásba kezdett a szocialista párt vezetésével. A Mandiner forrásai szerint Karácsony a döntéséről pénteken tesz bejelentést. Az ATV szerint az MSZP vezetésében nem aratna osztatlan sikert, ha Karácsony visszalépne Márki-Zay Péter javára az előválasztás második fordulója előtt. A Hvg.hu úgy tudja, az LMP is maradásra bírná a főpolgármestert.

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.