időjárás 13°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Nem indul eljárás a Jobbikban Farkas ellen

Gabay Dorka
2021.10.06. 13:16 2021.10.06. 13:24
Nem indul eljárás a Jobbikban Farkas ellen

A párt kitart a kart lendítő ózdi alpolgármester mellett, az Európai Baloldal szerint megdöbbentő, hogy a hatpárti koalíció továbbra sem mondja fel bűnös kollaborációját a szélsőjobboldallal, inkább elfordítják a fejüket.

Nem indult eljárás a Jobbikban Farkas Péter Barnabás, ózdi alpolgármester ellen, akiről már két olyan fotó is nyilvánosságra került, amelyeken karlendítéssel pózol. Ezt Brenner Koloman, a párt elnökségi tagja mondta kedd este az ATV-ben. A jobbikos országgyűlési képviselő úgy magyarázkodott: „Ezeket a képeket az a Fidus Péter csinálta, aki elhagyta a Jobbik közösségét, hála az Istennek, és a mai napig a Facebook-bejegyzése szerint kitart a szélsőséges eszméi mellett, Farkas Péter Barnabás pedig nem”. Fidrus Péter egyébként a párt korábbi ózdi alelnöke, aki egy lengyelországi holokauszt múzeum látogatásán készítette a képeket akkori párttársáról, ám róla is készült egy fotó, ezen Fidrus ujjaival Hitler-bajuszt mutat. 

Külön érdekesség, hogy csütörtökön az ózdi önkormányzat pont Fidrus indítványára tart rendkívüli testületi ülést, melyen összeférhetetlenségi eljárást kezdeményeznek Farkas Péter Barnabás ellen.

Arra a kérdésre, miszerint elengedi-e a Jobbik Farkas kezét, Brenner Koloman az ATV-ben végül azt közölte:

Én nem tudok olyan párton belüli eljárásról, amely ellene indult volna.

A baloldali előválasztáson is elindult, végül alulmaradt ózdi jobbikos náci megnyilvánulása után most az Európai Baloldal is felemelte a szavát, a szervezet azonnali lépéseket vár a Jobbik nácibotrányai miatt. Mint közleményükben fogalmaztak: ismét teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a náci Jobbik politikusai nemcsak végtelenül erkölcstelen magatartásról tettek tanúbizonyságot, de gátlástalanul képesek hazudozni is, ha éppen leleplező fotók kerülnek elő. Az Európai Baloldal szerint nem meglepő, hogy az ózdi jobbikos polgármester (Janiczak Dávid – a szerk.) nem hajlandó elbocsátani a nácibotrányba keveredett beosztottját, hiszen korábban róla is hasonló képek kerültek elő, mikor a Jobbik rendezvényein rendszeresen feltűnő Hitler-imitátorral fotózkodott.

Hangsúlyozzák: 

Szintén megrendítő, hogy a hatpárti koalíció továbbra sem mondja fel a bűnös kollaborációját a szélsőjobboldallal, hanem inkább elfordítják fejüket.

A szervezet elítéli „a nácikkal együttműködő ellenzéki politikusokat, az impotens jogrendszert, a tétlen hatóságokat, amelyek miatt a karlendítgető politikusok nemhogy elítélve nincsenek, de felelős pozícióban ülhetnek”. Az Európai Baloldal szerint az egyetlen járható út a nácibeszéd valódi tiltása, a Jobbikhoz hasonló pártok megsemmisítése. 

Borítókép: MTI/Bodnár Boglárka