időjárás 27°C Mária 2022. augusztus 15.
logo
A DK hazugsággal vádolta meg az állva maradt miniszterelnök-jelöltet, az LMP kihátrált a polgármesterek mögül

Széthúzást eredményezett Karácsony és Márki-Zay paktuma a baloldalon

Kreft-Horváth Márk
2021.10.08. 13:19 2021.10.08. 16:13
Széthúzást eredményezett Karácsony és Márki-Zay paktuma a baloldalon

Minden szereplő tartózkodjon az igaztalan kijelentésektől, vigyázzunk egymásra!

– írta ma kiadott közleményében a Gyurcsány-párt, Márki-Zay Péternek címezve. A Demokratikus Koalíció arra a kijelentésre reagált ilyen hevesen, 

mely szerint ők is megkeresték korábban Karácsony Gergelyt, hogy inkább Dobrev Klárát támogassa a baloldali házi versenyen. 

Gyurcsányék állítják, hogy ilyen nem történt, Márki-Zay Pétertől azt kérték, hogy óvja meg az előválasztás szellemiségét.

Ismert, mai közös tájékoztatójukon jelentette be a két városvezető, hogy Márki-Zay Péter marad állva kettejük közül, a főpolgármester visszalép a miniszterelnök-jelölti castingtól. 

Még be sem fejeződött a közös tájékoztató, 

az LMP már közleményt adott ki arról, hogy nem támogatják a hódmezővásárhelyi polgármestert, 

mert csak zöldpolitikust tudnak elképzelni Magyarország következő miniszterelnökeként. Korábbi szövetségese így kifarolt Karácsony Gergely mögül, igaz, a zöldpárt azt is kijelentette, hogy nem állnak ki Dobrev Klára mellett sem.

– Nem támogathatja Karácsonyékat a Jobbik tagsága sem, és nem is kampányolhatnak az előválasztás hátralévő részében

– erről Márki-Zay Péter beszélt a közös sajtótájékoztatón. Szerinte – bár sokan támogatnák – a Jobbik vezetése ezt megtiltotta, inkább némaságot hirdettek az egykori szélsőjobboldali pártban, melyre a legutóbbi országgyűlési választásokon még több mint egymillióan szavaztak. 

A kijelentésre Jakab Péter később közösségi oldalán reagált. 

A Jobbik elnöke megvédte Dobrev Klárát, 

és több tiszteletet kért a jobbikosoknak Márki-Zay Pétertől. 

„Vigyázzunk az összefogásra, vigyázzunk a választókra. Mindezt nem szolgálja, ha az egyik miniszterelnök-jelölt a másik szavazóit azzal vádolja, hogy valójában ők Orbán szavazói” – utalt a hódmezővásárhelyi polgármester kijelentéseire Jakab. 

Az MSZP bő másfél órát várt az esemény után közleménye kiadásával, melyben rögzítették, hogy az előválasztáson győztes jelöltet fogják támogatni. 

Ezzel Karácsony Gergely régi szövetségese – amely a párt színeiben indult miniszterelnök-jelöltként már 2018-ban is – kihátrált a főpolgármester és az általa támogatott Márki-Zay Péter mögül. 

Borítókép: Mirkó István

Gyurcsány-show

Kocsis Máté: Életbe lép a Gyurcsány-Márki-Zay paktum

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.