időjárás 3°C Vilma 2021. December 5.
logo
A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a Minority SafePacket az Európai Bizottság elutasítása után az Európai Unió Bírósága fogja tárgyalni

Szili Katalin: Új lendületet kaphatnak a nemzeti kisebbségekről szóló kezdeményezések

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.16. 17:40 2021.10.16. 21:01
Szili Katalin: Új lendületet kaphatnak a nemzeti kisebbségekről szóló kezdeményezések

– Új lendületet kaphat a nemzeti kisebbségek védelméről szóló Minority SafePack és a nemzeti régiók polgári kezdeményezése azzal, hogy Magyarország adja a V4-ek és az Európa Tanács elnökségét 

– közölte Szili Katalin, az autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott szombaton a Tolna megyei Tengelicen, a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának kétnapos, jubileumi konferenciáján.

A politikus hozzátette: a Minority SafePacket az Európai Bizottság elutasítása után az Európai Unió Bírósága fogja tárgyalni, a nemzeti régiók kezdeményezést támogató aláírások számlálása a napokban fejeződik be.

– Magyarország az Európa Tanács öt prioritását jelölte ki a magyar elnökség idejére, köztük a nemzeti kisebbségek védelmét – húzta alá Szili Katalin, aki szerint az EU alapvetően az unió lakosságának öt százalékát jelentő migránsközösségekkel kíván foglalkozni, a tíz százalékot kitevő őshonos kisebbségekkel nem.  

– Azt szeretnénk, hogy a 47 országot tömörítő Európa Tanács egy állásfoglalással elismerné a magyar elnökség által megfogalmazott alapelveket

– mondta.

Szili Katalin úgy vélekedett: az EU a polgári kezdeményezéseket nem nagyon veszi figyelembe, ezért az Európa jövőjéről szóló párbeszédbe be kell vonni az Európa Tanács álláspontját is.

Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos ismertette:

az említett alapelvek között szerepel, hogy a nemzeti kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy, hogy legyen kötelező államalkotó tényezőnek tekinteni a kisebbségeket, és az is, hogy az állampolgárság nem feltétlenül azonos a nemzethez tartozással.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa kijelentette: Magyarország ma olyan helyzetben van, hogy tud és akar tenni az egész nemzetért, a nemzetpolitikai államtitkárság programjai pedig jelentős eredményeket értek el a határon túl. A politikus kiemelte a Határtalanul elnevezésű programot, amelynek köszönhetően csaknem félmillió diák utazott el az anyaországból határon túli  magyar területekre.

Borítókép: Kovács Attila/MTI