A nyugodt karácsony azon múlik, hogy hányan veszik fel a harmadik oltást

Merkely Béla szerint ha az átoltottság aránya és a harmadik oltást igénylők száma is magas szintet ér el, akkor az új szupervariáns nem fog hazánkban gondot okozni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 28. 10:42
MERKELY Bla
Budapest, 2020. május 25. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött stratégiai együttmûködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) 2020. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugodt karácsony azon múlik, hogy hányan veszik fel a harmadik oltást – vélekedett a Semmelweis Egyetem rektora az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában, megjegyezve: 

a megerősítő dózis hatása két hét alatt alakul ki, tehát azok a családok tudnak nyugodtan a családi asztalhoz ülni, ahol két héttel karácsony előtt mindenki felvette az emlékeztető, harmadik oltást.

Merkely Béla kiemelte, miszerint az Európai Unióban Magyarországon adták be a legtöbb harmadik oltást, majd összehasonlításképpen Izraelt hozta fel példaként, ahol júniusban indult el a negyedik hullám, amely szeptemberre csúcsosodott ki, majd lecsendesedett. Ennek megoldása a szakember szerint a harmadik oltás volt, amelyet a lakosság 45 százaléka kapott meg. Ebből arra lehet következtetni, hogy nálunk is ezt az értéket kell elérni, hogy karácsonykor a családok összeülhessenek és békében ünnepelhessenek – mutatott rá. Merkely Béla kitért azon európai országokra is, ahol sok esetben két dózissal elérték a 80-85 százalékos átoltottságot, mégis magas a napi fertőzésszám. Elmondása szerint ez azzal magyarázható, hogy

 az első két dózis a betegség súlyos lefolyására, a halálozásra van hatással, míg a harmadik adag a járvány terjedése szempontjából jelentős. 

A jelenlegi európai járványhelyzet kapcsán a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette: a delta variáns visszafertőzte Európát, és olyanok is megkapták, akik egyébként már kétszer oltva voltak, ennek következtében részt vettek a járványban és fenntartották azt – fogalmazott. 

A professzor az oltási akcióhét eredményeire is kitért, kiemelve: remélte, hogy népszerű lesz a regisztráció nélküli oltás, hiszen sokat dolgoztak rajta, hogy ne csak növeljék az oltópontok számát, de egyszerűbbé is tegyék a részvételt. Merkely Béla jelezte, a Semmelweis Egyetem négy oltóponton 26 oltóhelyet működtet: a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán a Bókay János utcában, az egyetem központi külső klinikai tömbjében, valamint a Szent Rókus Kórházban. Hozzátettette: az igényeknek megfelelően alakítják az erőforrásokat, így ha szükség van több munkatársra, azt is megszervezik. Tájékoztatása szerint 

a Semmelweis Egyetemen eddig 460 ezer oltást adott be, az oltási akcióhéttel és annak kitolásával az általuk beadott oltások száma pedig a 800 ezret is meg fogja haladni.

Megjegyezte, az oltási akcióhét arányai országosan azonosak, a legtöbben, nyolcvanöt százalékban harmadik oltásért jelentkeznek, tízszázalékos az első vakcináért jelentkezők aránya és öt százalék a második adag oltóanyagot kéri. 

A szakember az Afrika déli részén felfedezett omikron mutánssal összefüggésben úgy fogalmazott: 

minden elképzelhető, ez egy ezerarcú vírus, azt azonban nem tartja valószínűnek, hogy ez a vírusmutáns egy azonnali hatalmas ötödik hullámot generáljon. 

Ennek kapcsán rögzítette: az alapimmunizáció a betegség súlyos lefolyásával, a harmadik oltás a járvány terjedésével függ össze, ezért ha ez a két paraméter magas az országban, akkor ez a mutáns nem fog jelentős problémát okozni. Azokban az országokban viszont, ahol alacsony az átoltottság és nincs meg a harmadik oltás, gondot jelenthet – fűzte hozzá. 

Merkely Béla végül arra is kitért, hogy 

egy pontosan meg nem határozható idő múlva megszelídül a vírus, de ez az oltottság következménye lesz. 

Akik viszont egyáltalán nem szereznek védettséget, azok el fogják kapni a betegséget, aminek nagy ára van – figyelmeztetett a professzor.

Borítókép: Merkely Béla (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.