időjárás °C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Ennyi embert büntetett meg a BKK és a MÁV, amiért nem viseltek maszkot

Forrás: vg.hu
2021.11.12. 08:48 2021.11.12. 08:53
Ennyi embert büntetett meg a BKK és a MÁV, amiért nem viseltek maszkot

Nem ment gördülékenyen a visszaszokás a maszkviselésre. Mint ismert, november elsejétől ismét kötelező a szájat és orrot elfedő maszk viselése a közösségi közlekedésben, különben több ezer forintos büntetést is kaphatunk – olvasható a Vg.hu cikkében.

A VG a három nagy közösségi közlekedési céget (BKK, MÁV, Volánbusz) kérdezte meg arról, hány esetben kellett büntetni a maszkviselés elmulasztásáért november első hetében.

Elképesztő válaszokat kaptak.

A BKK sajtóosztálya adatai szerint például november elseje és ötödike között 67 helyszíni pótdíjazás történt, és 26 esetben utólag fizetendő pótdíjat szabtak ki a jegyellenőrök.

A szám azért is meglepő, mert arányaiban ez alatt a néhány nap alatt sokkal több büntetést osztottak ki, mint tavaly szeptember és idén július között, amikor szintén kötelező volt a maszk. Erről a BKK egy táblázatot is küldött a VG-nek.

Forrás: BKK/Vg.hu

Bár arról a cég külön nem vezet statisztikát, hogy hány embert kellett kizárni maszk hiánya miatt az utazásból, de az elmondások szerint napi 1-2 ilyen eset előfordul a járatokon.

A helyszíni pótdíjak mindegyike 8000 forinttal került rendezésre. Az utólagosan fizetendő pótdíjak közül – mindkét időszakot nézve – a mai napig összesen 46 darab térült. Amelyekre még nem érkezett befizetés, azok esetében 30 napon túl már csak a 32 500 forintos pótdíjösszeg fizethető be, amelyeknél azonban nem telt le a 30 napos önkéntes befizetési időszak, azok 2 munkanapon belül még 8000 forinttal, azon túl a 30. napig 16 000 forinttal rendezhetők

– közölte a BKK sajtóosztálya.

A cég a lapnak adott válaszában hozzátette: amint az utasok újra hozzászoknak a kötelező maszkviseléshez, várhatóan csökkenni fog a járványügyi szabályozások megszegése miatti pótdíjazások száma, mint ahogy azt az előző időszakban is tapasztalták.

A MÁV-nál és a Volánbusznál ennél jóval kisebb volt a büntetési arány.

A MÁV-Start járatain is folyamatosan ellenőrzik a maszkviselési kötelezettség betartását, valamint a társaság szúrópróbaszerűen a rendőrséggel közösen is ellenőrzi a vonatokat – írják.

A rendőrséggel végzett ellenőrzések során november 1. és 8. között 104 utast kellett figyelmeztetni a maszkviselés miatt, négyet pedig kizárni az utazásból, mert a figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó felvenni a maszkot.

A Volánbusznál november 1. és 5. között maszkviselés elmulasztása miatt összesen 39 esetben intézkedtek az ellenőrök. A jegy- és bérletellenőrzést végző munkatársak a kérdéses időszakban 23 utast figyelmeztettek a szájmaszk hiánya vagy szabálytalan viselése miatt, ebből 16-an a felszólításnak nem tettek eleget, ezért őket ki kellett zárni az utazásból. Pótdíjazást 15 esetben kellett kiszabni az utazásból kizárás mellett.

A teljes cikk ITT olvasható.

A borítókép illusztráció (Fotó: Unsplash)