időjárás 25°C Ivó, Milán 2022. május 19.
logo

Fidesz: A népszavazás célja a szülőkre bízni gyermekeik nevelését

Forrás: MTI
2021.11.30. 18:04 2021.11.30. 20:45
Fidesz: A népszavazás célja a szülőkre bízni gyermekeik nevelését

A népszavazás célja az, ami a gyermekvédelmi törvényé is volt: az, hogy a szülők kizárólagos joga legyen eldönteni, hogyan nevelik a saját gyermekeiket – közölte újságírókkal az Országgyűlés keddi, a népszavazást elrendelő döntését követően a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté hozzátette, egyúttal szeretnék megvédeni a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól, például a „mostanában civil szervezetek által népszerűsített foglalkozásoktól” vagy a nemátalakító műtétek népszerűsítésétől, amelyek a fejlődésüket befolyásolják.

Kocsis Máté emlékeztetett, hogy a Ház által elfogadott határozatban négy kérdés szerepel.

Kiemelte, hogy a baloldal sem a szavazáson, sem az azt megelőző vitában nem vett részt.

Hozzátette: ez nem előzmények nélküli, mert a baloldal a gyermekvédelmi törvény elfogadásakor Magyarországon és Brüsszelben is komoly támadást indított a gyermekvédelmi intézkedések ellen.

– A Fidesz szerint az a leghelyesebb, ha az emberek népszavazáson döntik el a vitát – összegzett.

Közölte, a gyermekvédelmi népszavazás várhatóan a jövő év első felében le is zajlik, az államfő várhatóan januárban dönt az időpontról.

Kérdésre válaszolva jelezte, hogy a parlament korábbi – ellenzéki kezdeményezésre született – döntése értelmében a referendumot az országgyűlési választással egy időben is meg lehet tartani. Az államfő dönt a kérdésben, de az alapjogi akadály elhárult – fogalmazott Kocsis Máté.

Borítókép: Novák Katalin gyermekekkel (Fotó: MTI/Balázs Attila)