Lázár János: Budapest hagyjon levegőt az országnak!

Jó dolgok nemcsak Budapesten történhetnek! - üzente Lázár János, a tram-train kormánybiztosa.

2021. 11. 29. 8:07
null
A kormánypárti politikus szerint lejárt a baloldali vezetésű városok kegyelmi időszaka Fotó: Mirkó István Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János országgyűlési képviselő, a tram-train kormánybiztosa Palkovics László innovációs miniszteren keresztül üzente meg: Budapest hagyjon levegőt az országnak!

Mondjad Karácsonynak, hogy korábban kell kelni, és akkor hamarabb jut forráshoz. Mi vidékiek korábban kelünk, és több pénzt tudunk leszívni a kormánytól 

hangzott el a tárcavezető és a kormánybiztos beszélgetésén az első vasútvillamos-járaton.

Lázár János kiemelte: az elmúlt húsz évben a fejlesztési források kétharmadát Budapest használta fel, és csupán egyharmadát a vidék. A politikus úgy fogalmazott, ami épült Budapesten, az kormányzati forrásból készült el az elmúlt 12 évben.

A budapesti városirányítás semmi másról nem szól, mint hogy ami forrást beszednek az adókból, azt fel is élik - jelentette ki Lázár János. Hozzátette: a működésre, az apparátusra, a hivatalra elmegy az összes bevétel, így nem jut pénz fejlesztésre, ezért a kormánytól követelnek forrást.

"Ők jól élnek, a kormány pedig fejlessze Budapestet" 

jegyezte meg a képviselő.

Mint ismert: Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert. A hétfő reggel nyolc órára tervezett megbeszélésen Palkovics László kész személyesen bemutatni Karácsony Gergelynek a budapesti közösségi közlekedés éves támogatásának kifizetéséről szóló szerződés tervezetét. Az ITM a múlt héten kiadott közleményben aláhúzta: egy aláírás hiányzik ahhoz, hogy megkezdődjön a kormányzati utalás a főváros felé. 

A tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között biztosít kapcsolatot

 Az új járműtípus és közlekedési üzem közvetlen összeköttetést biztosít Hódmezővásárhely és Szeged között. A tram-train utasforgalmi próbaüzemben, az előírt vizsgálatokat, típusteszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában megkezdte menetrendszerinti közlekedését. A vasútvillamos óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről Szegedre 3:31 és 23:31 között, illetve Szegedről Hódmezővásárhelyre 4:38 és 23:38 között. Telephelyre tartó éjszakai féljárat is bekerült a menetrendbe, amely november 30-tól 0:38-kor indul Szeged vasútállomásról és 0:55-kor érkezik Szeged-Rókus vasútállomásra. 

A tram-train 31,6 km hosszú útja során Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekedik Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig, majd a 135-ös számú Szeged–Békéscsaba vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre. Hódmezővásárhelyi Népkert állomásnál letér a nagyvasúti vonalról, és villamosüzemre váltva a városon keresztül közlekedik Hódmezővásárhely nagyállomásig. 

A 37 méter hosszú, 71 tonnás, dízel-villamos hibrid tram-train motorvonat 216 férőhelyes. A komfortos, nagy részben alacsonypadlós és akadálymentes tram-train járművek korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkeznek. A vasútvillamoson Wifi működik, és lehetőség van okostelefonok és laptopok töltésére. 

A két multifunkciós térben 2-2 kerekesszékkel közlekedő utas, vagy 4-4 kerékpár és babakocsik szállítására van lehetőség.

Borítókép: Lázár János kormánybiztos ( Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.