Müller Cecília: A harmadik oltás újra 80-90 százalékra emeli az ellenanyagszintet

Csütörtökre újabb 8394 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, valamint 132 beteg vesztette életét.

Forrás: MTI2021. 11. 11. 10:00
Müller Cecília Országos Tisztifőorvos
Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Koronavírus.gov.hu legfrissebb tájékoztatása szerint 

csütörtökre újabb 8394 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, valamint 132, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét.

Ezekkel az adatokkal együtt az azonosított fertőzöttek száma 931 414-re, az elhunytaké pedig 31 751 főre emelkedett. A gyógyultak száma 815 845, az aktív fertőzöttek száma 83 818 fő. A súlyosbodó járványhelyzet következtében egyre többen szorulnak kórházi ellátására: jelenleg 4990 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 488-an vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati portál beszámolója szerint a beoltottak száma 5 986 727 fő, közülük 5 764 573 fő már a második, 1 475 000-en pedig már a harmadik oltást is felvették. 

A negyedik hullám megfékezése és az átoltottság növelése érdekében november 22–28. között oltási akcióhetet szerveznek a kórházi oltópontokon, amikor az oltatlanok akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is felvehetik a védőoltást. 

Ilyen esetben helyszínen regisztrálják őket, az oltásokat pedig érkezési sorrendben adják be. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasolják akár az első, akár az elmaradt második vagy az emlékeztető, harmadik oltásukat akarják felvenni. 

Közben az országos tisztifőorvos is az emlékeztető oltások felvételére biztatja a lakosságot. Müller Cecília Brüsszelből üzenve elmondta:

 az eddigi tapasztalok szerint a koronavírus elleni második oltás beadását követően mintegy fél évvel az ellenanyag csökkenni kezd a szervezetben. Ezt azonban a harmadik, ismétlő oltás szinte teljesen kompenzálja, visszaemeli az eredeti, 80-90 százalékra.

A szakember ezért mindenkinek, aki több mint négy hónappal ezelőtt kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, azt javasolja, hogy éljen a harmadik oltás lehetőségével is. 

Müller Cecília arra is kitért, mára az emberiség szinte egy új természetű vírussal áll szemben, amelynél 

nem zárható ki annak az esélye sem, hogy bizonyos ideig akár fél évente ismétlő oltásra lehet szükség.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.